Leurda, aliment și remediu natural. Scade nivelul de COLESTEROL

pexels-ellie-burgin-4459308_06552900 leurda FOTO: Pexels @ellie burgin

Care sunt beneficiile consumului de leurdă? Ce efect are asupra rinichilor?

Leurda (Allium ursinum) face parte din aceeași familie cu ceapa și usturoiul și este o plantă care crește în Europa și Asia. Frunzele de leurdă se găsesc pe piață primăvara, în lunile martie-aprilie și pot fi folosite în salate, dar și sub formă fiartă sau uscate.

Mineralele din leurdă

Planta conține calciu, fier, magneziu și cupru. Aceste minerale intervin în funcționarea normală a sistemului osos, sistemului muscular și sistemului nervos, reglează ritmul cardiac, au rol în transportul oxigenului la țesuturi, stimulează sistemului imunitar și contribuie la producția de celule roșii. 

Remediu natural pentru gută

Consumul de leurdă stimulează diureza și contribuie la eliminarea acidului uric din organism, fiind benefic în tratamentul gutei. Această proprietate ajută și în afecțiunile renale, precum cistitele sau inflamațiile rinichilor. Vezi și: Guta: simptome și tratament. Cine o face și câtă DURERE cauzează

Previne bolile cardiovasculare

Anumiți compuși din leurdă scad nivelul de trigliceride și colesterol din sânge. Pacienții bolnavi de diabet și boli cardiace prezintă un risc crescut de ateroscleroză din cauza depunerii de colesterol pe vasele de sânge. Totodată, leurda scade tensiunea arterială și fluidifică sângele. Pentru creșterea beneficiilor asupra sistemului cardiovascular este recomandată tinctura de leurdă.

Previne infecțiile

Consumată în stare proaspată, leurda are efecte antimicrobiene și antiinflamatorii, oprind dezvoltarea bacteriilor, fungilor și paraziților. Mai mult decât atât, leurda conține Vitamina C intervenind în stimularea sistemului imunitar. Salata de leurdă este benefică în tratarea răcelilor, paraziților intestinali și a infecțiilor respiratorii.

Efect detoxifiant

Atât frunzele de leurdă, cât și bulbul au efecte de purificare a organismului. Acest rol detoxifiant ajută la sănătatea ficatului, a sistemului digestiv și a sistemului nervos. Detoxifierea organismului intervine și în combaterea insomniilor și instalarea somnului.

Consumul de leurdă stimulează activitatea cognitivă, întărește memoria și previne bolile degenerative. De asemenea, leurda ajută persoanele care suferă de tulburări gastrointestinale, în special de balonare și constipație.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250