Mierea, magică pentru sănătate: totuși, de ce nu trebuie suprautilizată

Mierea este considerată un aliment extrem de valoros, iar multe studii au dovedit efectul ei benefic. totuși, există câteva efecte posibile ce trebuie luate în...
Mierea poate părea un aliment natural sănătos mistic, dar adevărul este că mierea este, totuși, o sursă concentrată de zaharuri.
Atunci când este utilizată cu moderație, mierea poate completa un plan de alimentație sănătoasă și poate oferi unele beneficii interesante. Cu toate acestea, mierea nu este un aliment care trebuie suprautilizat, mai ales dacă aveți diabet.
Iată cele mai recente noutăți despre valoarea nutrițională a mierii:
USDA oferă următoarele informații pentru 1 lingură (21 grame) de miere de albine 100% pură
Calorii: 64
Grăsime: 0g
Sodiu: 0mg
Carbohidrați: 17g
Fibră: 0g
Zaharuri: 17g
Proteine: 0g
Carbohidrați
Caloriile din miere provin din carbohidrați, în special zaharuri. Zaharurile din miere sunt de aproximativ 50% glucoza si 50% fructoza. Indicele glicemic al mierii depinde de tipul mierii, dar sursele estimează că este în jur de 58, cu o încărcătură glicemică de 12. Pentru comparație, indicele glicemic al zahărului de masă (zaharoză) este de 65.
Grăsimi
Nu există grăsime în miere.
Proteină
Mierea conține urme de proteine în funcție de produs (până la 0,06 g în unele produse din miere), dar nu suficient pentru a contribui la necesitățile zilnice de proteine.
Vitamine si minerale
Vitaminele și mineralele din miere pot include vitamine B, calciu, cupru, fier, zinc și altele, care sunt derivate în principal din sol și din plantele producătoare de nectar. Calitatea mierii și conținutul său de minerale sunt determinate de locul în care este cultivată și de modul în care este procesată. În general, mierea mai închisă la culoare oferă vitamine și minerale mai benefice decât mierea de culoare mai pală.
Beneficii pentru sănătate
S-a demonstrat că anumite tipuri de miere oferă puteri de vindecare promițătoare.
Calmează tusea
Cercetările sugerează că mierea poate ajuta la calmarea tusei. O analiză a șase studii care au tratat tusea la copii a constatat că o lingură de miere suprimă tusea, precum și dextrometorfanul - supresorul de tuse găsit în Robitussin - și mai bun decât Benadryl (difenhidramina) sau lipsa tratamentului. Cercetarea a constatat, de asemenea, că mierea poate oferi o ameliorare mai lungă decât albuterolul (salbutamol)
Favorizează sănătatea intestinului
Studiile au demonstrat impactul pozitiv al mierii asupra tratamentului sindromului intestinului iritabil (IBS). Când este administrată pe stomacul gol, mierea de Manuka crudă calmează stomacul și reduce diareea și simptomele de constipație. Mierea reduce severitatea și durata diareei virale mai bine decât tratamentul antiviral convențional.
Susține sănătatea aparatului reproducător
Lăptișorul de matcă, are numeroase efecte asupra sănătății reproductive a femeilor. Lăptișorul de matcă a redus sindromul premenstrual (PMS) și simptomele menopauzei. Antioxidanții din lăptișorul de matcă pot ajuta la reducerea daunelor oxidative asociate cu îmbătrânirea ovarelor. Studiile preliminare pe animale sugerează, de asemenea, că lăptișorul de matcă îmbunătățește calitatea spermei la masculi dar, deși promițător, acest efect nu a fost încă dovedit la om.
Ajută la vindecarea rănilor
Propolisul, un component al mierii, este alcătuit din 50% rășină, 30% ceară, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% alți compuși organici. Propolisul suprimă activitatea radicalilor liberi și promovează sinteza colagenului, ambele benefice pentru vindecarea rănilor. Capacitatea propolisului de a favoriza vindecarea rănilor este dovedită eficientă pentru ulcerele piciorului diabetic și pentru anumite tipuri de acnee atunci când este utilizat local.
Reduce riscul de cancer
Mierea are impact asupra dezvoltării cancerului în mai multe etape ale progresiei bolii. S-a demonstrat că mierea induce apoptoza celulelor tumorale (moartea celulelor), reduce inflamația și inhibă creșterea tumorii. Deși mierea nu este un tratament eficient pentru cancer în sine, studiile preliminare sugerează necesitatea unor investigații suplimentare.
Alergii
Mierea nu este un alergen obișnuit, cu toate acestea, au fost raportate studii de caz care arată anafilaxie. Anafilaxia din consumul de miere este o reacție mediată de IgE (o adevărată alergie alimentară). Propolisul a fost documentat ca un alergen de contact pentru cei implicați în colectarea mierii. Dacă suspectați o alergie la miere, consultați medicul pentru o evaluare completă.
Efecte adverse
Academia Americană de Pediatrie îi sfătuiește pe părinți să nu dea niciodată miere copiilor în primul an de viață, deoarece este o sursă potențială de spori cauzatori de botulism care pot duce la boli severe la copiii mici.
Dacă aveți un plan de alimentație cu conținut scăzut de zahăr sau cu conținut scăzut de carbohidrați din motive medicale, ar trebui să vă limitați aportul de miere. Mierea este aproape zahăr pur (carbohidrați). În ciuda beneficiilor sale asociate sănătății, mierea crește în continuare nivelul glicemiei.
-
Vaccinarea reduce riscul cardiac. Recomandările experților28.08.2025, 22:30
-
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool28.08.2025, 21:13
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
-
Servicii psihologice decontate pentru pacienții oncologici în România28.08.2025, 16:36
Cade părul de la stres? Adevărul științific pe care nu l-a spus nimeni. Ce se întâmplă, de fapt, în corp
Ce spune mersul tău despre cum îmbătrânești. Mersul pe jos: cheia unei bătrâneți bune
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Scapi de acnee cu acest tonic natural. Rețeta din plante cu efecte WOW
Cum să previi îmbătrânirea prematură a tenului: 5 sfaturi și trucuri
Te confrunți cu primele semne de îmbătrânire, dar îți dorești să păstrezi elasticitatea și luminozitatea naturală a pielii tale?
Obiectul din bucătărie care te scapă de celulită: Credeți-mă, rezultatele sunt foarte bune! Stimulează circulația
Epilare IPL acasă: cum funcționează, pentru cine e eficientă și ce riscuri implică
Ten matur vs ten deshidratat: cum faci diferența și ce formule de îngrijire alegi
Când este mai bine să faci duș? Există un răspuns clar
Când este bine să faci duș? Dimineața sau seara și ce importanță are, de fapt, momentul zilei la care te speli.
Sărbătorile, impact asupra pielii. Zahărul, consumul de alcool și programul de somn neregulat favorizează apariția ridurilor
Aceasta este ce mai mare greșeală care duce la apariția ridurilor. În această perioadă, efectele sunt și mai vizibile.
Culoarea de păr pe care femeile mature ar trebui să o evite. Accentuează ridurile
Aceasta este culoarea de păr pe care femeile mature ar trebui să o evite. Accentuează ridurile și conferă un aspect obosit.
5 soluții eficiente pentru a combate imperfecțiunile tenului
De ce îți sare oja de pe unghii. Greșeala pe care o faci mereu. Ce să faci ca oja să reziste
De ce îți sare oja de pe unghii? Ce să faci pentru a oja să reziste mai mult timp.
Ce este botulismul, "boala care paralizează nervii". Ce se poate întâmpla dacă vrei botox ieftin
Părul cărunt poate fi inversat în 2 săptămâni. Trucul banal care te poate scăpa de părul alb
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții, îngrijorați
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții sunt îngrijorați.
Cum funcționează, de fapt, spray-ul de bronzare. Ce trebuie să știi înainte de a-l aplica
Cum funcționează cu adevărat spray-ul de bronzare. Ce trebuie să știi înainte de a-l aplica.
Zahărul și sănătatea pielii: semne vizibile ale daunelor cauzate de zahăr. Cum afectează colagenul și elastina
Uleiul esențial de portocală: 5 beneficii uimitoare. Calmează creierul, te întinerește și elimină bacteriile
Uscarea hainelor în casă îți distruge plămânii. Greșeala pe care o faci iarna. Asta șterge mucegaiul
De ce uscarea hainelor în interior vă poate pune sănătatea în pericol. Lucrul care reduce riscul de formare a mucegaiului.