EXCLUSIV Cum alegi pepenele perfect. 5 trucuri dezvăluite de vânzătorii de pepeni din dubă: E primul semn

Cum să alegi pepenele perfect. Cele 5 trucuri utile pe care trebuie să le știi când mai mergi la magazin sau piață. Ce spun vânzătorii de pepeni care încă mai strigă "hai la pepeni" în România...
Alegerea pepenelui perfect poate părea o sarcină dificilă, dar există câteva trucuri și sfaturi care te pot ajuta să te asiguri că vei lua acasă un fruct dulce și suculent.
În România rurală, vara încă mai aduce cu sine produsele naturale românești și pepenii românești. Sub vocea puternică venită din megafon "hai la pepeni", pepenii de Dăbuleni, încă murdari de pământul de pe care au fot culeși, încă se mai plimbă pe străzile rurale în dubele mari și albe.
Acest obicei, deși poate părea demodat pentru unii, păstrează vie o tradiție și o legătură autentică între producătorii locali și comunitățile pe care le servesc.
Pentru că trăim într-o lume dominată de supermarkeuri și produse importate și pentru că vara asta nu prea am găsit pepeni buni, ci mai mult pepeni pe care i-am aruncat întregi, fiind ba necopți, ba trecuți, ba putrezi, am vorbit cu 2 vânzători de pepeni ce conduc dubele de la sate și i-am întrebat ce ar trebui să știu când aleg un pepene.
Iată câteva trucuri utile de luat în considerare când alegi pepenele
1. Verifică aspectul exterior, în special culoarea
Un pepene copt are o culoare uniformă și intensă. Evită pepenii cu pete verde deschis sau galben pal, deoarece acestea sunt semne că pepenele nu este complet copt.
Un sfat extrem de important este că cauți pete galbene.
Aceste pete, numite "pete de teren", sunt locurile unde pepenele a stat pe sol și s-a copt sub soare. Cu cât pata este mai mare și mai galbenă, cu atât mai bine, deoarece indică faptul că pepenele a stat mai mult timp la soare, devenind mai dulce.
Un prim sfat pe care l-am primit de la vânzători de pepeni a fost chiar acesta: "Pepenele trebuie să aibă o pată foarte, foarte galbenă. E primul semn că a stat mult în soare și că e copt și dulce".
2. Greutatea
Un pepene bun trebuie să fie greu pentru dimensiunea lui. Compară mai mulți pepeni de aceeași dimensiune și alege-l pe cel mai greu.
Greutatea mare indică un conținut ridicat de apă, ceea ce înseamnă că pepenele este suculent.
3. Sunetul
Bate ușor în pepene și ascultă sunetul pe care-l produce. Un pepene copt și suculent va produce un sunet gol și profund. Dacă sunetul este înfundat sau surd, pepenele poate fi prea copt sau stricat.
"Dacă bateți și sună a gol, atunci știi că e bun", ne-au explicat.
4. Verifică-i codița
Codița pepenelui poate oferi indicii valoroase despre starea de maturitate a fructului.
O codiță uscată indică un pepene copt.
Dacă codița este verde și proaspătă, pepenele poate fi încă necopt.
"Codița trebuie să fie uscată, cât mai uscată, iar gaura maro de pe partea opusă să fie cât mai mică", ne-au spus vânzătorii.
5. Aroma
Un pepene copt va avea o aromă dulce și plăcută. Din fericire, în cazul pepenilor vâduți în piață sau din dubă, îi poți gusta.
Gustă-l înainte să-l cumperi. Acesta este cel mai bun semn că pepenele este bun sau nu.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.