De ce vitaminele din alimente sunt infinit mai bune decât cele din suplimente

Vitaminele din alimente sunt superioare celor din suplimente, iar explicația este foarte simplă, spun specialiștii: suplimentele nu conțin același lucruri și oricum nu au fost create pentru cum le folosesc...
În primul rând, suplimentele nu au fost niciodată menite să fie înlocuitori pentru alimente, așa cum le comercializează unii astăzi. Suplimentele au fost menite să fie exact ceea ce spune numele lor: un „supliment” sau un supliment la dieta dvs. deja sănătoasă, atrag atenția experții de la University Health News.
Când oamenii de știință au izolat pentru prima dată vitaminele și nutrienții din alimentele care erau esențiale pentru sănătatea și vitalitatea noastră, precum și pentru prevenirea bolilor, au crezut că magia se află doar în nutrienți – iar asta a făcut ca vânzarea suplimentelor specifice să crească.
Dar știm acum că nutrienții nu funcționează de unii singuri. Ei „lucrează” cu organismul uman și cu toată mâncarea, pentru a aduce beneficii pentru sănătate.
Să luăm spre exemplu broccoli. Este un aliment (legumă) care conține izotiocianați, substanțe fitochimice asociate cu o incidență mai mică a tumorilor. Dar nu veți obține niciodată același beneficiu luând un supliment cu acest compus, deoarece fără enzima găsită în germenii întregi de broccoli organismul absoarbe de aproximativ 8 ori mai puțini nutrienții care luptă împotriva tumorilor.
Alimente versus suplimente
La fel, vitamina E. Mănâncă alimente bogate în această vitamină și vei ajuta la combaterea bolilor legate de vârstă, cum ar fi cancerul, boala Alzheimer și bolile de inimă. Dar, ca supliment, efectul nu e același.
Acest lucru se datorează faptului că formele sintetice de vitamina E din suplimente conțin doar un singur compus chimic - liposolubil, alfa-tocoferol. Formele naturale de vitamina E găsite în alimente conțin patru tipuri de tocoferol și patru compuși de tocotrienol.
De asemenea, cercetări sugerează că mulți nutrienți, substanțe chimice din plante și chiar fibre dietetice, își unesc forțele și lucrează împreună pentru a vă aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât o poate face fiecare, de unul singur. Studiile de laborator arată, spre exemplu, că roșiile ajută la blocarea dezvoltării cancerului. Atunci când combinați roșiile cu broccoli, de fapt reduceți și mai mult riscul de cancer, arată experții.
Un motiv excelent de a mânca mai multă fasole este acela că bacteriile sănătoase din intestin utilizează fibre dietetice și amidon rezistent (un tip de fibre găsit în fasolea uscată) pentru a produce un acid gras care pare să protejeze celulele colonului de cancer.
Unele alimente conțin substanțe atât de „puternice”, arată cercetările, încât pot dezactiva substanțele cancerigene sau pot determina autodistrugerea celulelor anormale. Se numesc fitochimicale și se găsesc în usturoi, broccoli și alte legume crucifere.
Același lucru este valabil și pentru omega-3. Este mai bine să obțineți omega-3 din alimente, pentru că cercetările arată că vă puteți reduce riscul de a muri de boli de inimă cu 36% atunci când consumați pește în mod regulat!
-
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
-
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%20.10.2025, 17:01
-
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.