De ce vitaminele din alimente sunt infinit mai bune decât cele din suplimente
Vitaminele din alimente sunt superioare celor din suplimente, iar explicația este foarte simplă, spun specialiștii: suplimentele nu conțin același lucruri și oricum nu au fost create pentru cum le folosesc...
În primul rând, suplimentele nu au fost niciodată menite să fie înlocuitori pentru alimente, așa cum le comercializează unii astăzi. Suplimentele au fost menite să fie exact ceea ce spune numele lor: un „supliment” sau un supliment la dieta dvs. deja sănătoasă, atrag atenția experții de la University Health News.
Când oamenii de știință au izolat pentru prima dată vitaminele și nutrienții din alimentele care erau esențiale pentru sănătatea și vitalitatea noastră, precum și pentru prevenirea bolilor, au crezut că magia se află doar în nutrienți – iar asta a făcut ca vânzarea suplimentelor specifice să crească.
Dar știm acum că nutrienții nu funcționează de unii singuri. Ei „lucrează” cu organismul uman și cu toată mâncarea, pentru a aduce beneficii pentru sănătate.
Să luăm spre exemplu broccoli. Este un aliment (legumă) care conține izotiocianați, substanțe fitochimice asociate cu o incidență mai mică a tumorilor. Dar nu veți obține niciodată același beneficiu luând un supliment cu acest compus, deoarece fără enzima găsită în germenii întregi de broccoli organismul absoarbe de aproximativ 8 ori mai puțini nutrienții care luptă împotriva tumorilor.
Alimente versus suplimente
La fel, vitamina E. Mănâncă alimente bogate în această vitamină și vei ajuta la combaterea bolilor legate de vârstă, cum ar fi cancerul, boala Alzheimer și bolile de inimă. Dar, ca supliment, efectul nu e același.
Acest lucru se datorează faptului că formele sintetice de vitamina E din suplimente conțin doar un singur compus chimic - liposolubil, alfa-tocoferol. Formele naturale de vitamina E găsite în alimente conțin patru tipuri de tocoferol și patru compuși de tocotrienol.
De asemenea, cercetări sugerează că mulți nutrienți, substanțe chimice din plante și chiar fibre dietetice, își unesc forțele și lucrează împreună pentru a vă aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât o poate face fiecare, de unul singur. Studiile de laborator arată, spre exemplu, că roșiile ajută la blocarea dezvoltării cancerului. Atunci când combinați roșiile cu broccoli, de fapt reduceți și mai mult riscul de cancer, arată experții.
Un motiv excelent de a mânca mai multă fasole este acela că bacteriile sănătoase din intestin utilizează fibre dietetice și amidon rezistent (un tip de fibre găsit în fasolea uscată) pentru a produce un acid gras care pare să protejeze celulele colonului de cancer.
Unele alimente conțin substanțe atât de „puternice”, arată cercetările, încât pot dezactiva substanțele cancerigene sau pot determina autodistrugerea celulelor anormale. Se numesc fitochimicale și se găsesc în usturoi, broccoli și alte legume crucifere.
Același lucru este valabil și pentru omega-3. Este mai bine să obțineți omega-3 din alimente, pentru că cercetările arată că vă puteți reduce riscul de a muri de boli de inimă cu 36% atunci când consumați pește în mod regulat!
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.

