Toxiinfecții alimentare de sărbători, ce poți face ca să le eviți

Toxiinfecții alimentare se pot produce foarte ușor, dacă nu sunt respectate anumite reguli simple. Iată care
Pregătirea unei sărbători poate începe imediat ce ajungeți acasă de la magazinul alimentar. Dar, dacă doriți să serviți familiei și prietenilor o masă delicioasă și fără probleme, recomandările privind siguranța alimentelor trebuie să facă parte din rețetă.
Conform datelor Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), în fiecare an, doar în SUA, aproximativ 48 de milioane de persoane, adică aproximativ una din șase persoane suferă de o boală dată de alimente. Aproximativ 128.000 necesită spitalizare, iar 3.000 de cazuri sunt fatale.
„La americani, cele mai multe probleme de sarbători au copiii care vin în contact cu carnea de pasăre crudă sau alte alimente crude, de la care pot lua campylobacter sau salmonella", Justin Loden, specialist la Tennessee Poison Center, pentru News Medical.
Printre simptomele intoxicațiilor alimentare se numără: greață, vărsături, crampe abdominale și diaree. Problema e că în unele cazuri poate dura doar câteva ore pană la apariția simptomelor, în altele – zile, în funcție de agentul patogen implicat.
„Când pregătiți mesele, nu uitați să țineți copiii mici în afara bucătăriei și să limitați răspândirea germenilor prin spălarea mâinilor, a suprafețelor din bucătărie, a ustensilelor și a plăcilor de tăiat, frecvent cu apă caldă cu săpun", a spus Loden.
Iată câteva lucruri importante și simple, de siguranță alimentară, de care trebuie să țineți cont atunci când gătiți:
Alimentele:
- Trebuie cumpărate numai de la surse autorizate. Trebuie să fie în termen de valabilitate, să nu fie stricate sau să nu prezinte un miros neplăcut.
Pregărirea:
- Spălați-vă pe mâini înainte și după manipularea alimentelor crude, dar și înainte de a atinge sau mânca alte alimente.
- Nu spălați ouăle, carnea sau păsările de curte, deoarece acestea pot răspândi bacterii dăunătoare.
- Păstrați carnea, păsările de curte, fructele de mare și ouăle separat de toate celelalte alimente.
- Folosiți cuptorul cu microunde, apa rece sau frigiderul pentru a dezgheța carnea congelată sau păsările de curte.
Gătitul
- Gătăți bine alimentele, iar dacp faceți spre exemplu curcan la tavă sau porc de lapte la tavă, să vă asigurați că umplutura este bine gătită.
Depozitarea
- Bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare se înmulțesc cel mai rapid între 4 și 60 de grade Celcius. Înghețați ce vă rămâne de la masă sau ineți alimentele la temăeraturi sub 4 grade pentru a reduce înmulțirea bacteriană.
- După masă, scoateți carnea rămasă de pe curcan sau pe porc, și păstrați-o în frigider. O întreagă carcasă introdusă în frigider nu se va răci suficient de repede.
- Evitați contaminarea încrucișată acoperind complet fiecare aliment din frigider.
- Consumați sau congelați resturile în cel mult trei-patru zile.
Simptomele unei toxiinfecții alimentare
Dacă aveți simptome de intoxicație alimentară, beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Consultați medicul dacă aveți simptome severe, inclusiv:
- Febra ridicată (peste 38,6),
- Sânge în scaun sau vărsături,
- Vărsături frecvente care împiedică menținerea lichidelor în organism,
- Semne de deshidratare, cum ar fi scăderea marcată a urinării, o gură (sau gât) foarte uscată sau senzație de amețeli atunci când stați în picioare,
- Diaree care durează mai mult de trei zile (la adulți, la copii chiar 2 zile).
-
-
-
Lemborexant, somniferul care ar putea proteja creierul de Alzheimer08.09.2025, 16:59
-
-
4 fraze pe care să le spunem copiilor la început de grădiniță sau școală08.09.2025, 12:22
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?