
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Facultătea de Medicină ale Universității din Missouri arată că microbiomul intestinal poate avea impact asupra reglării somnului - în primul rând în cazurile de...
Studiul, care a fost publicat în revista Experimental Neurology, a constatat că modificarea microbiomului intestinal poate influența și îmbunătăți tiparele de somn la șoareci.
Cum are impact microbiomul intestinal asupra somnului?
Pentru acest studiu, cercetătorii au început cu două grupuri de șoareci: un grup a respirat normal, în timp ce celălalt a primit ceea ce imita apneea obstructivă în somn umană.
După șase săptămâni, cercetătorii au introdus un al treilea grup de șoareci și le-au efectuat fiecăruia transplant fecal. Jumătate dintre șoareci au primit un transplant fecal din grupul cu respirație normală, în timp ce ceilalți au primit un transplant fecal din grupul cu apnee. Modelele de somn ale acestui al treilea grup au fost apoi monitorizate timp de trei zile.
Cei care au primit microbiota din grupul cu apnee au prezentat semne de oboseală crescută, inclusiv perioade mai lungi de somn și mai frecvente pe tot parcursul zilei. Celălalt grup dormea normal.
Cercetătorul principal David Gozal, MD, spune că acest studiu arată că manipularea microbiomului intestinal ar putea ajuta în cele din urmă la prevenirea și gestionarea problemelor de apnee în somn.
„Dacă am putea combina presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) cu probiotice personalizate, care schimbă microbiomul intestinal al pacientului”, spune el, „am putea fi capabili să eliminăm o parte din oboseală și oboseală și să reducem probabilitatea comorbidităților asociate cu OSA care afectează cunoașterea, memoria, bolile cardiovasculare sau disfuncția metabolică. "
Oricât de promițătoare pare, această cercetare preliminară a fost efectuată pe animale, deci sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica rezultatele la oameni.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-