Vin sau bere? Care băutură este mai nocivă pentru ficat

Tipul de alcool pe care îl consumi ar putea să-ți saboteze ficatul. Berea și vinul sunt printre cele mai consumate băuturi, dar iată care are un impact mai nociv asupra...
Vezi și: Pensionarea, impact asupra sănătății mintale. Radu Leca: Degradarea va fi extraordinară
Un nou studiu arată că preferințele tale alcoolice pot spune mult despre dieta ta – și despre sănătatea ta hepatică. Cercetătorii au descoperit că iubitorii de bere au tendința de a face alegeri nutriționale mai puțin sănătoase și de a adopta un stil de viață mai sedentar, comparativ cu cei care consumă vin. Într-o eră în care bolile hepatice sunt în creștere, acest lucru ar putea face diferența între o viață sănătoasă și riscuri grave pentru ficat.
Consumul de bere, asociat cu riscuri nutriționale mai mari
Pe măsură ce obezitatea, bolile hepatice și consumul excesiv de alcool cresc, un studiu prezentat la The Liver Meeting de către Asociația Americană pentru Studiul Bolilor Hepatice arată cum consumul de alcool influențează calitatea dietei.
Potrivit cercetării, publicate în Nutrients - MDPI, consumatorii exclusivi de bere au diete de o calitate mai slabă, sunt mai puțin activi fizic și au o probabilitate mai mare de a fuma, comparativ cu cei care consumă vin sau băuturi spirtoase.
"Consumul excesiv de alcool este principala cauză a cirozei în SUA, iar boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MASLD) este în creștere rapidă", a declarat Madeline Novack, medic rezident principal la programul de medicină internă al Tulane School of Medicine și autorul principal al studiului.
Cercetarea subliniază importanța schimbărilor în stilul de viață, mai ales pentru prevenirea și gestionarea bolilor hepatice, prin evidențierea modului în care tipul de alcool influențează nutriția generală.
Vezi și: Medicamentul pentru refluxul acid, legat de apariția scorbutului. Duce la deficiență de Vitamina C
Rezultatele studiului: Tipul de alcool și calitatea dietei
Cercetătorii au analizat un sondaj efectuat pe peste 1.900 de adulți din SUA care au raportat consumul de alcool. Participanții au fost împărțiți în grupuri: consumatori exclusivi de bere (38,9%), exclusivi de vin (21,8%), exclusivi de băuturi spirtoase (18,2%) și consumatori de combinații de alcool (21%). Calitatea dietei a fost măsurată folosind Healthy Eating Index, un instrument standardizat bazat pe ghiduri alimentare.
Consumatorii de bere au obținut cel mai scăzut scor, de 49 de puncte.
Consumatorii de vin au avut cel mai mare scor, de 55 de puncte.
Consumatorii de băuturi spirtoase și combinații au obținut scoruri de aproximativ 53 de puncte.
Pentru comparație, o dietă adecvată necesită un scor de cel puțin 80 de puncte. Consumatorii exclusivi de bere au raportat, de asemenea, cel mai mare aport caloric zilnic și cele mai scăzute niveluri de activitate fizică, factori care cresc riscurile pentru sănătate.
Diferențele în calitatea dietei pot fi influențate de situațiile în care se consumă aceste băuturi. În SUA, berea este adesea asociată cu alimente bogate în carbohidrați, carne procesată și sărace în fibre, cum ar fi gustările prăjite sau fast-food-ul. Pe de altă parte, vinul, în special cel roșu, este adesea consumat împreună cu mese care includ legume, carne slabă și lactate.
"Alimentele prăjite sau sărate pot induce setea, ceea ce poate duce la un consum mai mare de bere", a explicat Novack, potrivit SciTechDaily.
În schimb, persoanele care preferă vinul ar putea avea deja obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Vin sau bere - FOTO: Freepik@nastiklis1992
Implicații pentru sănătate și recomandări
Aceste descoperiri subliniază importanța înțelegerii modului în care alegerile legate de alcool sunt asociate cu obiceiurile alimentare și comportamentale. Medicii sunt încurajați să discute nu doar cantitatea de alcool consumată, ci și tipul, deoarece acesta oferă indicii despre posibilele deficiențe nutriționale și obiceiuri de viață.
Pentru consumatorii de bere, Novack recomandă creșterea activității fizice și includerea mai multor fructe și legume în dietă pentru a compensa lipsurile nutriționale și a reduce riscurile pentru sănătate.
Studiul întărește ideea că consumul de alcool joacă un rol semnificativ în sănătatea generală. Pe măsură ce bolile hepatice, cum ar fi MASLD, devin mai frecvente, este esențial să se ia în considerare efectele combinate ale dietei, stilului de viață și consumului de alcool asupra sănătății pe termen lung.
Schimbările mici, cum ar fi reconsiderarea alegerilor alimentare și a tipului de alcool, pot avea un impact semnificativ în prevenție.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Statul îndelungat pe toaletă, asociat cu problemele de sănătate
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.