Vin sau bere? Care băutură este mai nocivă pentru ficat
Tipul de alcool pe care îl consumi ar putea să-ți saboteze ficatul. Berea și vinul sunt printre cele mai consumate băuturi, dar iată care are un impact mai nociv asupra...
Vezi și: Pensionarea, impact asupra sănătății mintale. Radu Leca: Degradarea va fi extraordinară
Un nou studiu arată că preferințele tale alcoolice pot spune mult despre dieta ta – și despre sănătatea ta hepatică. Cercetătorii au descoperit că iubitorii de bere au tendința de a face alegeri nutriționale mai puțin sănătoase și de a adopta un stil de viață mai sedentar, comparativ cu cei care consumă vin. Într-o eră în care bolile hepatice sunt în creștere, acest lucru ar putea face diferența între o viață sănătoasă și riscuri grave pentru ficat.
Consumul de bere, asociat cu riscuri nutriționale mai mari
Pe măsură ce obezitatea, bolile hepatice și consumul excesiv de alcool cresc, un studiu prezentat la The Liver Meeting de către Asociația Americană pentru Studiul Bolilor Hepatice arată cum consumul de alcool influențează calitatea dietei.
Potrivit cercetării, publicate în Nutrients - MDPI, consumatorii exclusivi de bere au diete de o calitate mai slabă, sunt mai puțin activi fizic și au o probabilitate mai mare de a fuma, comparativ cu cei care consumă vin sau băuturi spirtoase.
"Consumul excesiv de alcool este principala cauză a cirozei în SUA, iar boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MASLD) este în creștere rapidă", a declarat Madeline Novack, medic rezident principal la programul de medicină internă al Tulane School of Medicine și autorul principal al studiului.
Cercetarea subliniază importanța schimbărilor în stilul de viață, mai ales pentru prevenirea și gestionarea bolilor hepatice, prin evidențierea modului în care tipul de alcool influențează nutriția generală.
Vezi și: Medicamentul pentru refluxul acid, legat de apariția scorbutului. Duce la deficiență de Vitamina C
Rezultatele studiului: Tipul de alcool și calitatea dietei
Cercetătorii au analizat un sondaj efectuat pe peste 1.900 de adulți din SUA care au raportat consumul de alcool. Participanții au fost împărțiți în grupuri: consumatori exclusivi de bere (38,9%), exclusivi de vin (21,8%), exclusivi de băuturi spirtoase (18,2%) și consumatori de combinații de alcool (21%). Calitatea dietei a fost măsurată folosind Healthy Eating Index, un instrument standardizat bazat pe ghiduri alimentare.
Consumatorii de bere au obținut cel mai scăzut scor, de 49 de puncte.
Consumatorii de vin au avut cel mai mare scor, de 55 de puncte.
Consumatorii de băuturi spirtoase și combinații au obținut scoruri de aproximativ 53 de puncte.
Pentru comparație, o dietă adecvată necesită un scor de cel puțin 80 de puncte. Consumatorii exclusivi de bere au raportat, de asemenea, cel mai mare aport caloric zilnic și cele mai scăzute niveluri de activitate fizică, factori care cresc riscurile pentru sănătate.
Diferențele în calitatea dietei pot fi influențate de situațiile în care se consumă aceste băuturi. În SUA, berea este adesea asociată cu alimente bogate în carbohidrați, carne procesată și sărace în fibre, cum ar fi gustările prăjite sau fast-food-ul. Pe de altă parte, vinul, în special cel roșu, este adesea consumat împreună cu mese care includ legume, carne slabă și lactate.
"Alimentele prăjite sau sărate pot induce setea, ceea ce poate duce la un consum mai mare de bere", a explicat Novack, potrivit SciTechDaily.
În schimb, persoanele care preferă vinul ar putea avea deja obiceiuri alimentare mai sănătoase.

Vin sau bere - FOTO: Freepik@nastiklis1992
Implicații pentru sănătate și recomandări
Aceste descoperiri subliniază importanța înțelegerii modului în care alegerile legate de alcool sunt asociate cu obiceiurile alimentare și comportamentale. Medicii sunt încurajați să discute nu doar cantitatea de alcool consumată, ci și tipul, deoarece acesta oferă indicii despre posibilele deficiențe nutriționale și obiceiuri de viață.
Pentru consumatorii de bere, Novack recomandă creșterea activității fizice și includerea mai multor fructe și legume în dietă pentru a compensa lipsurile nutriționale și a reduce riscurile pentru sănătate.
Studiul întărește ideea că consumul de alcool joacă un rol semnificativ în sănătatea generală. Pe măsură ce bolile hepatice, cum ar fi MASLD, devin mai frecvente, este esențial să se ia în considerare efectele combinate ale dietei, stilului de viață și consumului de alcool asupra sănătății pe termen lung.
Schimbările mici, cum ar fi reconsiderarea alegerilor alimentare și a tipului de alcool, pot avea un impact semnificativ în prevenție.
-
Ce este uleiul esențial de Ylang-Ylang: 4 beneficii dovedite08.12.2025, 21:32
-
Cine nu ar trebui să consume scorțișoară?08.12.2025, 20:54
-
Ce este mielofibroza: simptome, cauze și cum poate fi tratată08.12.2025, 19:33
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Grupa de sânge care te expune la cancer
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
