Vin sau bere? Care băutură este mai nocivă pentru ficat

Tipul de alcool pe care îl consumi ar putea să-ți saboteze ficatul. Berea și vinul sunt printre cele mai consumate băuturi, dar iată care are un impact mai nociv asupra...
Vezi și: Pensionarea, impact asupra sănătății mintale. Radu Leca: Degradarea va fi extraordinară
Un nou studiu arată că preferințele tale alcoolice pot spune mult despre dieta ta – și despre sănătatea ta hepatică. Cercetătorii au descoperit că iubitorii de bere au tendința de a face alegeri nutriționale mai puțin sănătoase și de a adopta un stil de viață mai sedentar, comparativ cu cei care consumă vin. Într-o eră în care bolile hepatice sunt în creștere, acest lucru ar putea face diferența între o viață sănătoasă și riscuri grave pentru ficat.
Consumul de bere, asociat cu riscuri nutriționale mai mari
Pe măsură ce obezitatea, bolile hepatice și consumul excesiv de alcool cresc, un studiu prezentat la The Liver Meeting de către Asociația Americană pentru Studiul Bolilor Hepatice arată cum consumul de alcool influențează calitatea dietei.
Potrivit cercetării, publicate în Nutrients - MDPI, consumatorii exclusivi de bere au diete de o calitate mai slabă, sunt mai puțin activi fizic și au o probabilitate mai mare de a fuma, comparativ cu cei care consumă vin sau băuturi spirtoase.
"Consumul excesiv de alcool este principala cauză a cirozei în SUA, iar boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MASLD) este în creștere rapidă", a declarat Madeline Novack, medic rezident principal la programul de medicină internă al Tulane School of Medicine și autorul principal al studiului.
Cercetarea subliniază importanța schimbărilor în stilul de viață, mai ales pentru prevenirea și gestionarea bolilor hepatice, prin evidențierea modului în care tipul de alcool influențează nutriția generală.
Vezi și: Medicamentul pentru refluxul acid, legat de apariția scorbutului. Duce la deficiență de Vitamina C
Rezultatele studiului: Tipul de alcool și calitatea dietei
Cercetătorii au analizat un sondaj efectuat pe peste 1.900 de adulți din SUA care au raportat consumul de alcool. Participanții au fost împărțiți în grupuri: consumatori exclusivi de bere (38,9%), exclusivi de vin (21,8%), exclusivi de băuturi spirtoase (18,2%) și consumatori de combinații de alcool (21%). Calitatea dietei a fost măsurată folosind Healthy Eating Index, un instrument standardizat bazat pe ghiduri alimentare.
Consumatorii de bere au obținut cel mai scăzut scor, de 49 de puncte.
Consumatorii de vin au avut cel mai mare scor, de 55 de puncte.
Consumatorii de băuturi spirtoase și combinații au obținut scoruri de aproximativ 53 de puncte.
Pentru comparație, o dietă adecvată necesită un scor de cel puțin 80 de puncte. Consumatorii exclusivi de bere au raportat, de asemenea, cel mai mare aport caloric zilnic și cele mai scăzute niveluri de activitate fizică, factori care cresc riscurile pentru sănătate.
Diferențele în calitatea dietei pot fi influențate de situațiile în care se consumă aceste băuturi. În SUA, berea este adesea asociată cu alimente bogate în carbohidrați, carne procesată și sărace în fibre, cum ar fi gustările prăjite sau fast-food-ul. Pe de altă parte, vinul, în special cel roșu, este adesea consumat împreună cu mese care includ legume, carne slabă și lactate.
"Alimentele prăjite sau sărate pot induce setea, ceea ce poate duce la un consum mai mare de bere", a explicat Novack, potrivit SciTechDaily.
În schimb, persoanele care preferă vinul ar putea avea deja obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Vin sau bere - FOTO: Freepik@nastiklis1992
Implicații pentru sănătate și recomandări
Aceste descoperiri subliniază importanța înțelegerii modului în care alegerile legate de alcool sunt asociate cu obiceiurile alimentare și comportamentale. Medicii sunt încurajați să discute nu doar cantitatea de alcool consumată, ci și tipul, deoarece acesta oferă indicii despre posibilele deficiențe nutriționale și obiceiuri de viață.
Pentru consumatorii de bere, Novack recomandă creșterea activității fizice și includerea mai multor fructe și legume în dietă pentru a compensa lipsurile nutriționale și a reduce riscurile pentru sănătate.
Studiul întărește ideea că consumul de alcool joacă un rol semnificativ în sănătatea generală. Pe măsură ce bolile hepatice, cum ar fi MASLD, devin mai frecvente, este esențial să se ia în considerare efectele combinate ale dietei, stilului de viață și consumului de alcool asupra sănătății pe termen lung.
Schimbările mici, cum ar fi reconsiderarea alegerilor alimentare și a tipului de alcool, pot avea un impact semnificativ în prevenție.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.