Vitamina D, asociată cu scăderea glicemiei și a tensiunii arteriale. Suplimentarea, recomandată în cazul diabeticilor

Monika Baciu |
Data publicării:
vitamina d - FOTO: Freepik@Towfiqu Barbhuiya
vitamina d - FOTO: Freepik@Towfiqu Barbhuiya

Această vitamină scade glicemia și hipertensiunea arterială în rândul diabeticilor. Are efecte pozitive asupra sănătății generale.

Vezi și: De ce recidivează cancerul. Ce se întâmplă cu celulele canceroase după tratamentul oncologic

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune care afectează tot mai multe persoane și este adesea legată de inflamații și probleme ale metabolismului. Recent, cercetările au arătat că suplimentarea cu vitamina D ar putea ajuta la îmbunătățirea mai multor parametri ai sănătății, cum ar fi controlul glicemiei și tensiunea arterială, în rândul persoanelor cu această afecțiune.

Studiile publicate în Nutrients - MDPI au indicat că administrarea unor doze mari de vitamina D poate avea efecte pozitive asupra stării generale de sănătate a pacienților, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste beneficii.

Revizuire sistematică

Diabetul zaharat de tip 2 (DZ2) este recunoscut ca o afecțiune caracterizată prin inflamație cronică de grad scăzut, marcată de creșterea nivelurilor proteinelor acut-fazice și a altor indicatori inflamatori. Aceste substanțe inflamatorii, alături de inflamația țesutului adipos și secreția de adipocitokine, pot contribui la rezistența la insulină și disfuncția celulelor β.

Prin influențarea atât a imunității înnăscute, cât și a celei adaptative, vitamina D poate inhiba producția de citokine inflamatorii și ajută la reducerea inflamației de grad scăzut asociate cu DZ2.

Mai multe strategii au fost propuse pentru a crește nivelurile de vitamina D într-un mod eficient și sigur, însă cele recente și puternice au tactici comune. Dozele mari pe termen scurt cresc rapid nivelul, iar dozele mai mici pe termen lung mențin niveluri suficiente.

Vezi și: Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului

Vitamina D - FOTO: Freepik@djvstock

Scopul studiului

Scopul lucrării a fost de a determina și verifica eficiența dozelor mari de vitamina D pentru a crește în siguranță nivelul acesteia la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, precum și efectul acestor doze asupra unor parametri metabolici selectați. Datele din 20 de studii (grupul cu vitamina D n = 612 și grupul de control n = 592) referitoare la influența suplimentării cu vitamina D în doze de peste 4000 IU asupra serului 25(OH)D, glicemiei la jeun (FBG), hemoglobinei A1c (HbA1c), tensiunii arteriale, calciului seric și parathormonului au fost analizate.

Rezultate

Suplimentarea cu vitamina D a îmbunătățit semnificativ nivelurile de ser 25(OH)D, cu o creștere medie după intervenție față de valoarea inițială de 177,09%. Studiile sugerează că suplimentarea cu vitamina D poate beneficia diverși parametri la pacienții cu DZ2, inclusiv controlul glicemic, tensiunea arterială și nivelurile de PTH.

Suplimentarea cu vitamina D poate avea efecte benefice asupra diverșilor parametri la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, inclusiv asupra controlului glicemic, tensiunii arteriale și nivelurilor de parathormon. Totuși, rezultatele nu sunt întotdeauna consistente în toate studiile. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica aceste efecte și pentru a întări dovezile actuale referitoare la influența vitaminei D asupra parametrilor metabolici la pacienții cu DZ2.

Vezi și: 10,6 ore de stat jos pe zi, pragul periculos care pune inima în pericol. Duce la insuficiență cardiacă

Mecanismele imunologice ale vitaminei D

Vitamina D joacă un rol crucial în procesele de reglare ale sistemului imunitar. De asemenea, aceasta îmbunătățește absorbția intestinală a fosfatului și inhibă eliminarea acestuia prin rinichi. Deși importanța vitaminei D pentru sănătatea oaselor este recunoscută pe scară largă, aceasta este doar o fațetă a funcțiilor diverse ale acestei molecule.

Prin intermediul receptorilor săi (VDR), vitamina D influențează sistemul imunitar, stimulând activitatea antimicrobiană a macrofagelor și monocitelor și sprijinind activitatea altor celule ale sistemului imunitar înnăscut.

Prevalența deficitului de vitamina D

Pandemia de deficit de vitamina D rămâne încă o problemă majoră la nivel global. Studiile recente și meta-analizele sugerează că aproximativ 40% dintre europeni sunt deficienți de vitamina D (<50 nmol/L), iar 13% sunt sever deficienți (<30 nmol/L).

În alte regiuni, cum ar fi Africa și Asia, prevalența este și mai mare. În ciuda acestor statistici, ghidurile recente ale Societății Endocrine recomandă ca testarea 25-hidroxivitaminei D (25(OH)D) să nu fie realizată de rutină la persoanele sănătoase, sugerând un supliment de vitamina D doar pentru persoanele care pot beneficia de acesta, cum ar fi copiii, femeile însărcinate și adulții cu risc de diabet zaharat de tip 2.

Vezi și: AVC-ul, din ce în ce mai frecvent la tineri. Cauzele care duc la AVC

Strategii de suplimentare cu vitamina D

Pentru a crește nivelurile de vitamina D într-un mod sigur și eficient, au fost propuse mai multe strategii. Dozele mari pe termen scurt pot crește rapid nivelul vitaminei D, în timp ce dozele mai mici pe termen lung ajută la menținerea nivelurilor suficiente.

În Uniunea Europeană și în alte regiuni din estul și centrul Europei, se recomandă un supliment de vitamina D de 800–2000 IU pe zi pentru adulți pentru a asigura un status vitaminic suficient, iar doze mai mari de până la 6000 IU pe zi pot fi utilizate în primele săptămâni de tratament, urmate de o doză de întreținere.

Revizuirea sistematică sugerează că suplimentarea cu vitamina D are efecte benefice asupra diferiților parametri metabolici la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica aceste efecte și pentru a obține dovezi mai clare privind impactul vitaminei D asupra parametrilor metabolici specifici în acest grup de pacienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel