10,6 ore de stat jos pe zi, pragul periculos care pune inima în pericol. Duce la insuficiență cardiacă

Monika Baciu |
Data publicării:
sedentarism - FOTO: Freepik@samponstu
sedentarism - FOTO: Freepik@samponstu

Acest obicei zilnic ne distruge inima. Poate duce la deces, fără alte semne de avertizare.

Vezi și: AVC-ul, din ce în ce mai frecvent la tineri. Cauzele care duc la AVC

Un studiu recent, publicat în Journal of the American College of Cardiology (JACC) și prezentat la sesiunile științifice din 2024 ale Asociației Americane a Inimii, a evidențiat o legătură critică între comportamentul sedentar excesiv și riscurile cardiovasculare.

Petrecerea a peste 10,5 ore pe zi stând este asociată cu riscuri mai mari de insuficiență cardiacă și deces din cauze cardiovasculare, indiferent de obiceiurile legate de exerciții fizice, arată studiul publicat în Science Direct.

Pragul de risc pentru comportamentul sedentar

Cercetătorii au analizat datele a 89.530 de participanți din cadrul UK Biobank, cu o vârstă medie de 62 de ani, pe o perioadă de opt ani. Monitorizarea activității s-a realizat prin accelerometre purtate la încheietură, care au arătat că timpul mediu zilnic petrecut în mod sedentar a fost de 9,4 ore.

Studiul a evidențiat un "efect de prag" pentru timpul sedentar: riscurile pentru insuficiență cardiacă (HF) și mortalitate cardiovasculară (CV) au crescut semnificativ după depășirea a 10,6 ore pe zi petrecute stând sau în poziție reclinată. Spre deosebire de fibrilația atrială (AF) și infarctul miocardic (MI), care au arătat o creștere graduală a riscurilor, HF și mortalitatea CV au prezentat o creștere abruptă peste acest prag, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Apa cu lămâie, secretul unei sănătăți mai bune și al unei greutăți ideale. Scade colesterolul și arde grăsimile

Exercițiile fizice, insuficiente

Ghidurile actuale recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă pe săptămână pentru menținerea sănătății inimii. Cu toate acestea, coautorul studiului, dr. Shaan Khurshid, a subliniat că respectarea recomandărilor privind exercițiile fizice nu elimină riscurile asociate cu timpul prelungit petrecut stând jos.

"Pentru cei care sunt activi, dar petrec prea mult timp stând, riscurile de insuficiență cardiacă și deces cardiovascular rămân semnificative", a explicat dr. Khurshid.

Acest lucru subliniază importanța reducerii comportamentului sedentar ca factor distinct pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Beneficiile reducerii timpului sedentar

Potrivit dr. Charles Eaton, expert în medicină de familie la Universitatea Brown, înlocuirea a doar 30 de minute din timpul zilnic sedentar cu activitate fizică poate reduce semnificativ riscurile cardiovasculare. De exemplu:

Activitatea ușoară a redus riscul de insuficiență cardiacă cu 6% și mortalitatea CV cu 9%.Activitatea moderată până la viguroasă a redus riscul de HF cu 15% și mortalitatea CV cu 10%.

Inițiativele de sănătate publică ar trebui să urmărească reducerea timpului sedentar zilnic, cu 10,6 ore identificate drept un prag realist pentru obținerea unor rezultate mai bune în sănătatea inimii.

Vezi și: Grupa de sânge, factor pentru colesterolul mărit. Cum influențează acest lucru

Sedentarismul - FOTO: Freepik@Saithin007

Limitările studiului și direcțiile viitoare

Deși are concluzii solide, studiul prezintă câteva limitări. Accelerometrele purtate la încheietură pot clasifica greșit poziția în picioare ca timp sedentar, iar studiul nu a putut distinge între contexte diferite ale comportamentului sedentar, precum șederea la locul de muncă versus timpul liber. O monitorizare mai îndelungată și cercetări suplimentare sunt necesare pentru a aborda aceste lacune.

"Acest studiu întărește importanța mișcării pe parcursul zilei. Mesajul este clar: schimbările mici în obiceiurile zilnice pot duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății inimii", a declarat dr. Harlan M. Krumholz de la Școala de Medicină Yale.

Reducerea timpului sedentar, chiar și în intervale mici, ar putea reprezenta un pas vital în combaterea bolilor cardiovasculare și în îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel