
Gândirea negativă repetitivă poate fi dăunătoare. Un nou studiu a descoperit că astfel de modele de gândire ar putea fi legate de un risc mai mare de a dezvolta boala...
Studiul (link direct), publicat în jurnalul Alzheimer & Dementia, arată că gândirea negativă repetitivă - sau RNT - a fost legată de declinul cognitiv, precum și depunerea de proteine dăunătoare legate de Alzheimer. Cercetătorii de la University College London au spus că riscul crescut de boală Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență, se întâmplă atunci când modelele de gândire negativă sunt pe termen lung, decât gândirea negativă pe termen scurt.
Pentru studiu, cercetătorii au avut aproape 300 de participanți cu vârsta de peste 55ani care au completat chestionare complete bazate pe modul în care gândesc despre experiențele negative. De-a lungul a doi ani, cercetătorii au măsurat alți factori precum simptomele depresiei și anxietății, în timp ce funcțiile cognitive au fost măsurate prin memorie, interval de atenție, cogniție spațială și limbaj. Cercetătorii au supus, de asemenea, un grup de participanți la scanări ale creierului PET, măsurând două proteine - tau și amiloid - care provoacă demență atunci când acestea se produc în creier.
Gândirea negativă, un declin cognitiv mai accelerat
Studiul a descoperit că, pe o perioadă de patru ani, participanții care au prezentat modele RNT mai mari au suferit un declin cognitiv mai mare, precum și scăderi ale memoriei. Acești participanți au avut, de asemenea, mai multe șanse să aibă depozite de amiloid și tau în creierul lor. În plus, depresia și anxietatea au contribuit la declinul cognitiv.
Mai mult, potrivit autorilor studiului, depresia și anxietatea în perioada de viață medie și bătrânețe sunt deja cunoscute ca factori de risc pentru demență. Aceștia au descoperit că anumite modele de gândire implicate în depresie și anxietate ar putea fi un motiv de bază pentru care persoanele cu aceste tulburări au mai multe șanse să dezvolte demență.
Studiul complet, aici.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-