Luna Albastră, a doua Lună Plină în Vărsător pe 22 august. Tot ce trebuie să ştii despre 'Superluna' care apare rar pe cer

DCMedical Team |
Data publicării:
Luna plină. Foto: Pixabay
Luna plină. Foto: Pixabay

A doua Lună Plină sau SuperLuna în Vărsător se apropie pe 22 august. Este cunoscută şi sub numele de Blue Moon (Luna Albastră) şi este un eveniment astronomic rar. Iată, mai jos, tot ce trebuie să ştii despre Luna Albastră.

Astrologul Daniela Simulescu a explicat tot ce trebuie să știm despre Luna Albastră, ce este,, de ce se numește așa și de unde vine denumirea. Iată explicațiile ei, pe Astrosens:

Ce este o Lună Albastră?

Mulți spun că este a doua Lună plină în aceeași lună calendaristică. Asta se întâmplă pentru că Luna orbitează Pământul la fiecare 29 de zile, deci ocazional este necesar să fie două într-o lună.

Cu toate acestea, acest lucru nu este corect din punct de vedere tehnic.

O Lună Albastră „reală” apare atunci când patru Luni pline apar în același sezon de trei luni. Asta se întâmplă săptămâna aceasta, precum și „opoziția” strălucitoare anuală a lui Jupiter și câteva vederi superbe ale Lunii și ale ambelor planete gigantice.

Dacă vreți vreodată să vedeți Jupiter și Saturn de aproape, aceasta este luna, așa că găsiți-vă un telescop (pentru Saturn și Jupiter) sau chiar o pereche de binocluri (pentru lunile lui Jupiter) pentru câteva vederi planetare minunate! 

Există două definiții diferite pentru o Lună Albastră. O lună albastră sezonieră este a treia lună plină a unui sezon astronomic care are patru luni pline. O lună albastră lunară este a doua lună plină într-o lună calendaristică cu două luni pline, notează timeanddate.com.

Luna plină din 22 august 2021 este o lună albastră sezonieră. Este și luna Sturion din acest an.

Următoarea lună albastră sezonieră după aceasta este și o lună albastră Sturion. Are loc pe 19/20 august 2024.

De ce se numește o lună albastră?

Originile istorice ale termenului și cele două definiții ale sale sunt învăluite în mister și, după multe relatări, chiar şi cu o eroare de interpretare.

Unii cred că termenul „lună albastră”, care înseamnă ceva rar, ar fi putut proveni din momentul în care fumul și cenușa după o erupție vulcanică au transformat culoarea Lunii în albastru. Alții urmăresc originea termenului în urmă cu peste 400 de ani - folcloristul Philip Hiscock a sugerat că invocarea Lunii Albastre însemna odată că ceva era absurd și nu avea să se întâmple niciodată (echivalentul zicalei 'La Paştele cailor' - n. red.).

Originea lunii pline sezoniere

Definiția lunii albastre sezoniere, a treia lună plină într-un sezon astronomic cu patru luni pline, poate fi urmărită înapoi la almanahul fermierului Maine Farmer. Potrivit Almanahului, apariția unei a 13-a luni pline într-un an „a deranjat rânduiala sărbătorilor bisericești”. Statutul ghinionist al numărului 13 și dificultățile de calcul la apariția unei Luni Pline în plus, fiind numită astfel Blue Moon.

Citește continuarea pe Astrosens și află tot ce trebuie să știi despre Luna Albastra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel