Malpraxisul, prost definit și transformat în culpă medicală. Liviu Fătu: Este inadecvat. Niște definiții "după ureche" nu mă ajută să apăr un medic acuzat

Monika Baciu |
Data publicării:
malpraxisul - FOTO: Freepik@kuprevich
malpraxisul - FOTO: Freepik@kuprevich

Malpraxisul va fi încadrat ca și culpă medicală. Avocatul Liviu Fătu vine cu precizări.

Colegiul Medicilor din România aduce în atenția publică necesitatea modificării Legii nr. 95/2006 și a elaborării unei noi legi privind polița de malpraxis. În cadrul unei dezbateri organizate alături de Comisia pentru sănătate din Senatul României, Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Colegiul Medicilor din România – în calitate de organizaţie profesională naţională a medicilor – a demarat etapa de finalizare a propunerilor rezultate în urma dezbaterilor organizate în centrele universitare din București, Timișoara, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Iași și Craiova. 

Malpraxisul, transformat în culpă medicală

Propunerile de modificare aduse Legii 95/2006, referitoare la malpraxisul medical, au stârnit o serie de discuții și preocupări în rândul profesioniștilor din domeniul juridic și medical. Un aspect semnificativ al dezbaterii se referă la schimbarea termenului "eroare profesională" la "culpa profesională", generând întrebări cu privire la precizia și coerența terminologică în contextul legislației.

Avocatul Liviu Fătu vine cu precizări despre modificările privind Legea 95/2006 și care vor fi efectele acesteia. 

"Am sesizat o oarecare bucurie în spațiul public, mai ales în rândul medicilor la anunțul că urmează anumite modificări în materie de malpraxis. Le-am văzut și, personal, nu am nicio bucurie. Vechile probleme și dificultăți în stabilirea cazurilor de malpraxis sunt preluate și chiar amplificate de noile propuneri de modificare.

În continuare, în noul proiect de modificare a Legii 95/2006, proiect aflat pe site-ul CMR, se propune o definiție a malpraxisului, cel puțin, inadecvată.

În prezent, potrivit art.653 alin.(1) lit.b) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, malpraxisul este definit ca fiind:

b) eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice", arată avocatul Liviu Fătu, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: De ce se topește ciocolata în gură. Secretul fascinant care încântă papilele gustative

Competențe profesionale rezonabile

O altă problemă evidențiată în cadrul propunerilor se referă la formularea care implică necesitatea unei "competențe profesionale rezonabile" pentru personalul medical. Această abordare a generat discuții cu privire la necesitatea unor standarde clare în practica medicală și la impactul pe care acestea îl pot avea asupra procesului legal.

Perspectiva avocatului aduce în prim-plan preocupări legitime privind claritatea și coerența limbajului juridic, subliniind riscurile interpretărilor eronate care pot afecta atât profesioniștii din domeniul medical, cât și pacienții. Ca urmare, este evidentă importanța clarității în redactarea legilor pentru a asigura justiția și pentru a evita ambiguitățile care pot influența negativ soluțiile instanțelor de judecată.

Malpraxis - FOTO: Freepik@syda_productions

"Potrivit noului proiect de modificare a Legii 95/2006, malpraxisul nu mai este  "eroare profesională" ci  "CULPĂ profesională"

b) malpraxisul este CULPA profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului și implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.

Din punct de vedere a terminologiei juridice consacrate, atât eroarea cât și culpă sunt noțiuni care definesc dimensiunea subiectivă a raportului juridic, nu au legătură cu materialitatea fapte. Or, malpraxisul este despre actul medical în materialitatea sa.

Nici cei dinainte, nici autorii acestui proiect de modificare nu înțeleg că "malpraxisul" este despre FAPTA medicului despre actul medical, acțiunea sau inacțiunea medicului, care este sau nu este conform cu normele și rigorile profesiei (standardele profesionale).

Ca și definiția anterioară, și aceasta este lipsită de rigoarea juridică  necesară textelor normative cel puțin prin prisma faptului că nu se înțelege raportul dintre faptă și răspunderea juridică,  ce este răspunderea juridică civilă și când se naște ea.  

Vezi și: Ce se întâmplă dacă faci baie fierbinte. Care este temperatura optimă a apei și câte minute ar trebui să petreci în apă

Sigur că se poate spune că se subînțelege că legiuitorul asta a avut în vedere, greșelile profesionale ale medicului, numai că, într-un text normativ, noțiunile trebuie folosite în sensul lor juridic și nu popular/laic. Deși este foarte posibil ca unora discuția, despre rigoarea definiției noțiunii de malpraxis, să le pară o pedanterie juridică, vă asigur că nu este.

Definițiile eronate, și Legea 95/abundă în astfel de definiții, nu fac decât să sporească incertitudinea și, în final, să influențeze negativ soluțiile instanțelor de judecată. Legile astea sunt instrumentul de lucru al judecătorilor, al procurorilor, al avocaților nu eseuri despre răspunderea medicilor cum cred unii și pe urmă se miră de ce li se întâmplă.

Revenind, primii autori nu știau ce înseamnă, în drept, eroarea, faptul că este despre partea volitivă, intelectuală, subiectivă a raportului juridic, în speță falsa reprezentare a făptuitorului asupra unor elemente de care depinde angajarea răspunderii juridice, și, ea, eroarea, constituie motiv de neangajare a răspunderii juridice, atât în penal cât și în civil.

Astfel, în dreptul civil, eroarea constituie un viciu de consimțământ și, pe cale de consecință, cauză de nulitate a contractului, iar  cei care au redacta proiectul actual nu au citit art. 16 din Codul Civil ori, dacă l-au citit, nu au înțeles ce este culpa și  cam cum stă treaba cu această noțiune.

Vezi și: Ce este sindromul bradului de Crăciun. Detaliul șocant pe care nu l-ai știut despre brad

Pe mine unul, ca avocat, și nu numai pe mine, problema fiind reclamată intens inclusiv de literatura juridică, astfel de definiții aproximative "după ureche" nu mă ajută atunci când trebuie să apăr un medic acuzat de o faptă de malpraxis.

Și, în final, mai pun un text discutabil din actuala propunere:

Art. 6531 – Personalul medical trebuie să-și exercite profesia: 

b) cu un grad rezonabil de ..... competență profesională

Tot ce aveam nevoie, competență profesională rezonabilă, ceva așa acceptabil, nici "prea-prea nici foarte-foarte"", mai notează avocatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel