Ce se întâmplă dacă faci baie fierbinte. Care este temperatura optimă a apei și câte minute ar trebui să petreci în apă

Monika Baciu |
Data publicării:

Ne place tuturor o baie lungă și fierbinte pentru a ne ajuta să ne relaxăm după o zi lungă și stresantă. Numai că specialiștii vin cu un avertisment. Aceștia au stabilit care este temperatura optimă pe care trebuie să o aibă apa și câte minute trebuie, de fapt, să alocăm pentru acest ritual.

În căutarea echilibrului perfect între relaxare și îngrijirea pielii, băile fierbinți au stârnit un adevărat război de opinii. Pe internet, voci susțin că acest ritual de relaxare poate să-ți facă mai mult rău decât bine, aducând în discuție efecte adverse asupra pielii și sănătății generale. Totuși, există și susținători entuziaști ai băilor, argumentând că acestea aduc beneficii fizice și mentale considerabile.

Într-o lume plină de afirmații contradictorii, rămâne întrebarea: care este adevărul cu privire la modul ideal de a savura o baie? Vom explora atât argumentele în favoarea băilor, cât și cele care le pun sub semnul întrebării, pentru a dezvălui secretul unei băi perfect echilibrate între plăcere și sănătate.

În cazul băilor, însă, afirmația este destul de specifică: să te scufunzi într-o baie lungă și fierbinte poate provoca iritații și inflamații ale pielii și ar trebui evitat. De fapt, unii oameni merg atât de departe încât să spună că ar trebui să facem exact opusul și să ținem băile și dușurile reci pentru beneficii maxime pentru sănătate.

Vezi și: "O persoană infectată cu HIV care ia tratament NU transmite virusul altor persoane!" Liana Velica: HIV ocupă primele locuri la discriminare. Știu oameni care au fost tratați diferit la serviciu

Băile: partea bună

Există un motiv pentru care majoritatea dintre noi iubim atât de mult băile, și nu este pentru că ne fac să ne simțim mai rău.

"A face o baie aduce beneficii mari pentru sănătatea fizică și mentală. Scufundarea într-o cadă este ceva la care multe persoane au acces, dar nu profită destul de des. Dar poate fi benefică pentru multe persoane", spune Dr. Amy Zack, furnizor de medicină de familie la Cleveland Clinic, potrivit IFL Science.

Într-adevăr, există dovezi care arată că persoanele care fac băi sunt susceptibile să fie mai puțin furioase, mai puțin stresate, mai puțin anxioase și mai puțin depresive decât cele care fac doar duș. Băile frecvente te fac să te simți mai sănătos și să dormi mai bine și, practic, te curăță.

"Baia curăță pielea, ajutându-vă să evitați iritațiile, inflamațiile și leziunile cauzate de acumularea de celule moarte ale pielii. De asemenea, vă poate ajuta să îndepărtați încărcătura bacteriană și fungică de la contactul cu mediul înconjurător. Pe măsură ce aceasta se acumulează, crește riscul de infecție", explică Dr. Zack.

Baie fierbinte - FOTO: Freepik

Dar cercetările recente sugerează că o scufundare în apă fierbinte chiar poate avea unele efecte terapeutice. "În ultimele decenii, dovezi au început să apară", a scris Charles Steward, un candidat la doctorat la Universitatea Coventry în Centrul pentru Sport, Exercițiu și Științe ale Vieții, "și astăzi știm că băile regulate într-o saună sau jacuzzi pot ajuta la reducerea riscului de boală cardiovasculară - și ar putea avea beneficii mai largi pentru sănătate”.

Cum poate ajuta o baie fierbinte - sau, cel mai probabil, o cadă fierbinte sau o saună - sănătatea inimii. Steward a avertizat că acest lucru poate fi efectul unei variabile confundante, dar există și explicații biologice posibile.

"Având în vedere că boala cardiovasculară este cauzată în principal de bolile arterelor, este probabil ca îmbunătățirile în sănătatea vaselor de sânge - pe care acum știm că se întâmplă cu terapia regulată cu căldură - să fie un motiv important pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară", a explicat el.

Vezi și: Mihaela Bilic, despre mămăliga cu brânză și smântână: E onctuoasă

Băile: partea proastă

Există un foarte mare amendament la toate aceste beneficii ale băii, și anume că, în practică, nu le vei vedea fără niște echipamente specializate.

"Aș vrea să subliniez faptul că temperaturile apei și duratele menționate mai sus nu sunt reprezentative pentru baia ta de zi cu zi. În cada ta obișnuită, temperatura va scădea treptat... când folosesc jacuzzi-ul în laborator, trebuie să monitorizez cu atenție voluntarii pentru motive de siguranță: le măsoară temperatura corpului central (folosind un termometru rectal), tensiunea arterială și verific constant cât de confortabil se simt cu căldura apei", a remarcat Steward.

Deoarece prezența oricărui lucru care începe cu cuvântul "rectal" este probabil să reducă întregul aspect relaxant, meditativ al timpului tău personal, există vreun beneficiu în a face doar o baie fierbinte obișnuită?

Ei bine, posibil - dar, din păcate, va veni și cu unele dezavantaje reale, în special pentru pielea ta.

"Apă caldă poate fi abrazivă, îndepărtând uleiurile naturale ale pielii, lăsând-o deshidratată și cu un aspect tern. Dacă apa ajunge și pe față, aceasta poate provoca erupții acneice, erupții cutanate și iritații ale pielii", spune Dr. Stacy Chimento, dermatolog certificat la Riverchase Dermatology din Miami Beach, Florida, pentru Well + Good.

Poți să-ți imaginezi stratul cel mai exterior al pielii, epiderma, ca pe un cuțit acoperit cu un strat de unt, potrivit Dr. Melissa Piliang, dermatolog la Cleveland Clinic: sub apă rece, stratul lipidic gras care protejează pielea noastră rămâne ferm - dar apa caldă îl face să se topească.

Asta este o veste proastă, pentru că acest strat "este ceea ce ține departe apa murdară și germenii și păstrează pielea noastră hidratată", a spus Piliang pentru Wall Street Journal. Corpurile noastre vor reface acel strat lipidic, dar durează mai mult cu cât îmbătrânim - și nu poți accelera procesul nici măcar folosind hidratante comerciale, a avertizat ea.

Vezi și: Semnul demenței care poate fi observat când urci scările. Care este impactul fizic pe care îl are boala

Baia optimă

Specialiștii recomandaă o baie de 15 minute și o temperatură a apei de 44°C.

"Când faci o baie, ar trebui să încerci să o limitezi la 15 minute. Orice mai mult de atât va începe să îndepărteze uleiurile naturale ale pielii, ducând la inflamații și iritații", spune Chimento pentru Well + Good.

În al doilea rând, va trebui să te asiguri că apa nu este prea fierbinte. Chimento recomandă menținerea apei între 37°C și 43°C - călduță, dar nu inconfortabilă - în timp ce Piliang este chiar mai detaliată: 44,4°C este perfect, spune ea, "deși ar trebui să pui un termometru sub robinet pentru a obține o citire exactă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel