Semnul demenței care poate fi observat când urci scările. Care este impactul fizic pe care îl are boala

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
dementa - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Semnul demenței care poate fi observat când urci scările. Dacă observi acest semn, ar trebui să cauți ajutor medical.

Specialiștii au lansat un Avertisment cu privire la demență. Semnul îl observi doar când urci și cobori scările. Dacă observi acest semn, ar trebui să cauți ajutor medical. Demența este un diagnostic devastator atât pentru persoana afectată, cât și pentru cei dragi. Este un sindrom sau un grup de simptome legate de declinul continuu al creierului.

Din acest motiv, poate cauza probleme legate de memorie, precum și schimbări comportamentale. De asemenea, poate afecta abilitatea unei persoane de a gândi, vorbi și desfășura activități zilnice.

Demența, impact fizic

Poate mai puțin cunoscut este impactul fizic pe care îl poate avea, în unele cazuri, asupra mișcării unei persoane. Organizația caritabilă Alzheimer Scotland a împărtășit un simptom specific legat de mișcare pe care l-ai putea observa când cineva folosește scările.

"Oamenii presupun adesea că pierderea memoriei și demența sunt unul și același lucru, dar există și alte simptome și semne cheie de care să fii atent. Fiecare persoană cu demență este diferită. Cum îi afectează boala depinde de zonele cele mai afectate ale creierului lor", arată organizația caritabilă.

Prin urmare, o persoană cu demență ar putea avea dificultăți în a urca și coborî scările. S-ar putea să aibă probleme în a-și ridica picioarele și ar putea fi mai predispusă la alunecări sau căderi.

"Demența poate provoca probleme în modul în care ne mișcăm în jurul nostru. Lucruri precum alunecări, căderi și căderi pot deveni mai frecvente. S-ar putea să observi că o persoană face pași mici în loc să-și ridice picioarele atunci când merge", spune organizația de caritate, potrivit Express.

Vezi și: Legătura dintre droguri și infecția cu hepatită și HIV/SIDA. Liana Velica: Sunt lucruri despre care nu se discută. Folosesc pixuri

Cum să folosești scările în siguranță

Dacă îți faci griji cu privire la modul în care cineva se mișcă pe scări, există modalități de a le face mai sigure.

Aceasta recomandă următoarele:

- Dacă covoarele sau materialele de acoperire a podelei sunt uzate sau deteriorate, ar trebui să le înlocuiești

- Asigură-te că orice balustrade sunt solide

- Asigură-te că poți vedea clar marginile fiecărei trepte

- Ia în considerare montarea balustradelor cu prindere ușoară pe pereți pe ambele părți ale scării

- Menține scările libere de obiecte nedorite și încearcă să nu cărți prea mult când le folosești. Exercițiile de forță și echilibru pot, de asemenea, ajuta la îmbunătățirea mobilității.

"Poți reduce riscul de cădere prin efectuarea de exerciții de forță sau echilibru de două ori pe săptămână. Acestea includ exerciții în șezut, în picioare și în mers. Medicul de familie te-ar putea și referi la un fizioterapeut", mai notează organizația.

De asemenea, merită să verifici locuința pentru potențiale pericole, cum ar fi covoarele, covoarele sau mobila uzate, obiecte sau obiecte răzlețe, spune caritatea.

Vezi și: Alimentele interzise pentru persoanele cu artrită. Ai grijă de sănătatea ta

Alte semne ale demenței

Conform NHS, alte semne ale demenței pe care ar trebui să le cauți includ probleme cu:

- Pierderea memoriei

- Viteza de gândire

- Vioiciunea și rapiditatea mintală

- Limba, cum ar fi folosirea greșită a cuvintelor sau problemele de vorbire

- Înțelegerea

Demența - FOTO: Freepik@kjpargeter

- Judecata

- Starea de spirit

- Desfășurarea activităților zilnice

- Pierderea interesului pentru activitățile obișnuite

- Administrarea comportamentului sau emoțiilor

- Găsirea situațiilor sociale dificile și pierderea interesului pentru relații și socializare

- Schimbări de personalitate

- Halucinații.

Vezi și: Cum să te recuperezi rapid după o răceală. Cele mai eficiente sfaturi

Demența este o afecțiune medicală caracterizată prin deteriorarea progresivă a funcțiilor cognitive, precum memoria, gândirea, judecata și abilitățile de învățare. Aceasta afectează în mod semnificativ capacitatea unei persoane de a desfășura activitățile zilnice și de a interacționa social. Demența nu este o boală specifică, ci mai degrabă un termen general care descrie un set de simptome asociate cu afectarea creierului.

Există mai multe tipuri de demență, iar cele mai frecvente forme includ boala Alzheimer, demența vasculară, boala cu corpi Lewy și boala lui Pick. Fiecare dintre aceste tipuri de demență are ca rezultat deteriorarea treptată a creierului, însă cauzele exacte pot varia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel