EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular

Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
De-a lungul anilor, untul a fost un aliment folosit la tot felul de preparate, de la cartofi copți la pâine prăjită. Cu toate acestea, acesta a fost subiectul unei dezbateri intense în trecut, când studiile au legat nivelurile sale ridicate de grăsimi saturate de un risc crescut de boli de inimă.
Drept urmare, mulți oameni au început să evite untul, optând pentru margarină, care era promovată ca o alternativă mai sănătoasă datorită conținutului său mai scăzut de grăsimi saturate.
Margarina, mai nocivă
Inițial, margarina părea o opțiune mai bună. Era considerată o alternativă sănătoasă pentru inimă față de unt, dar nu a durat mult până când cercetătorii au descoperit pericolele grăsimilor trans din multe margarine.
Dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care sunt efectele nocive ale margarine.
"Grăsimile adăugate hidrogenate, de tipul margarinei, care este total necunoscut organismului din punct de vedere metabolic și conduce la depuneri de grăsimi pe artere, pe vase, crescând astfel riscul vascular", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.
Studiile au arătat că margarina conține cantități mari de grăsimi trans, care nu doar că creșteau nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău), dar și scădeau nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun).
Deși margarina avea mai puține grăsimi saturate decât untul, aceasta conținea și grăsimi trans ascunse.
Margarina - FOTO: Freepik@BillionPhotos
Cum să alegi un unt sau o margarină mai sănătoasă
Când vine vorba de alegerea unui unt sau a unei margarine, este important să citești etichetele nutriționale. FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) cere acum ca etichetele nutriționale să includă informații despre grăsimile saturate și grăsimile trans, ajutând consumatorii să ia decizii informate. Obiectivul ar trebui să fie limitarea consumului de grăsimi saturate și evitarea completă a grăsimilor trans, potrivit Harvard Health.
Vezi și: Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic
Grăsimile trans, asociate cu bolile de inimă
Deși margarina poate conține nutrienți benefici pentru inimă, aceasta poate ascunde riscuri semnificative din cauza conținutului de grăsimi trans, asociate cu un risc crescut de boli de inimă și alte probleme de sănătate cronice.
Uleiurile vegetale nu sunt solide la temperatura camerei, așa cum este untul. Pentru a le face solide și potrivite pentru utilizarea în margarină, cercetătorii din domeniul alimentar le modifică chimic structura printr-un proces cunoscut sub numele de hidrogenare.
Hidrogenarea presupune expunerea uleiurilor la temperaturi și presiuni ridicate, gaz de hidrogen și un catalizator metalic. Acest proces transformă o parte din grăsimile nesaturate în grăsimi saturate, care sunt solide la temperatura camerei, și îmbunătățește durata de valabilitate a produsului.
Din păcate, procesul de hidrogenare produce și grăsimi trans, un tip de grăsime care a fost asociat cu un risc crescut de boli cronice, notează Healthline.
Intereserificarea, noul proces pentru a produce margarina
Consumul excesiv de grăsimi trans industriale este legat de un risc mai mare de boli de inimă, diabet de tip 2 și alte afecțiuni cronice. Autoritățile de sănătate recomandă cu tărie limitarea consumului de grăsimi trans pentru a preveni aceste probleme de sănătate. De asemenea, FDA a introdus măsuri pentru a interzice utilizarea grăsimilor trans în toate alimentele procesate, deși producătorii de alimente pot solicita o excepție.
În urma interdicției asupra grăsimilor trans, mulți producători de alimente au început să folosească o tehnică alternativă pentru a înmuia uleiurile vegetale în margarină: intereserificarea. Acest proces înlocuiește o parte din grăsimile nesaturate din uleiuri cu grăsimi saturate. Uleiurile vegetale intereserificate sunt considerate mai sănătoase decât uleiurile hidrogenate, deoarece nu conțin grăsimi trans.
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.