Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Pentru mulți dintre noi, uleiul de floarea soarelui este nelipsit din bucătărie, folosit în prepararea mâncărurilor zilnice. Totuși, puțini știm că acest ulei, aparent inofensiv, poate avea efecte mai grave...
În fiecare gospodărie din România, uleiul de floarea soarelui este un element esențial al bucătăriei, folosit în mod frecvent pentru gătit sau prăjit. Însă, în spatele acestui obicei cotidian se ascund riscuri tăcute pentru sănătatea noastră, pe care mulți dintre noi nu le luăm în considerare.
Ce nu știm despre uleiul pe care îl folosim zilnic ar putea avea un impact semnificativ asupra organismului, iar un specialist avertizează că efectele consumului excesiv sunt mult mai grave decât ne-am imagina.
Ce nu știai despre uleiul de floarea soarelui
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog și expert în nutriție și boli metabolice, a explicat, într-ul clip postat pe Instagram, că uleiul de floarea soarelui nu este recomandat pacienților, nu din cauza conținutului său caloric sau a aptitudinii de a fi utilizat în gătit, ci din cauza conținutului ridicat de Omega-6. Aceste grăsimi, esențiale pentru organism, devin problematice atunci când sunt consumate în cantități prea mari.
"Nu cred că există român fără o sticlă de ulei de floarea soarelui în casă. V-ați întrebat vreodată cât de sănătos este? Personal, nu-l recomand pacienților sub nicio formă, nu din cauza conținutului caloric sau că nu ar fi bun la gătit, ci, mai degrabă din cauza conținutului ridicat de Omega-6.
Un aspect esențial de luat în considerare atunci când alegem un ulei este conținutul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 și raportul dintre aceștia. Raportul ideal ar trebui să fie de 1 la 4, adică de maxim 4 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3.
Din păcate, dieta noastră modern este mult mai bogată în Omega-6 decât în Omega-3, ajungând la un raport dezechilibrat de 20 la 1 sau chiar mai mult", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Vezi și: Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic

Uleiul de floarea soarelui - FOTO: Freepik@chandlervid85
Riscurile unui dezechilibru alimentar
Acest dezechilibru în alimentație are consecințe grave asupra sănătății, creând un risc ridicat de inflamație cronică în organism. Inflamația este asociată cu o serie de afecțiuni, inclusiv boli metabolice, diabet și alte probleme de sănătate.
"Acest dezechilibru crește riscul de inflamație în organism. Revenind la uleiul de floarea soarelui, acesta conține până la 70% grăsimi Omega-6, iar un român consumă în medie aproximativ 10 litri de ulei pe an.
Acest lucru înseamnă pentru sănătate inflamație cronică și un risc crescut de boli metabolice", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri potențiale
Deși uleiul de floarea-soarelui are beneficii pentru sănătate, este important să evitați consumul excesiv sau utilizarea acestuia în moduri nesănătoase. Deși sănătos în sine, uleiul de floarea-soarelui este adesea un ingredient în alimente foarte procesate. Uleiul de floarea-soarelui prezintă și următoarele riscuri pentru sănătate, potrivit WebMd.
Excesul de greutate corporală
Toate grăsimile, inclusiv acizii grași benefici din uleiul de floarea-soarelui, sunt alimente bogate în calorii. Consumul excesiv de grăsimi poate contribui la obezitate și la riscurile asociate acesteia. Persoanele supraponderale, dar care nu sunt obeze, pot beneficia, de asemenea, de pierderea în greutate. În astfel de cazuri, este necesar să se monitorizeze aportul de grăsimi, inclusiv consumul de ulei de floarea-soarelui.
Risc de cancer
Grăsimile utilizate pentru prăjit emit vapori de ulei care conțin substanțe toxice numite aldehide, ce pot crește riscul de cancer. Prăjirea adâncă produce cele mai multe aldehide, însă uleiul de floarea-soarelui generează mai multe aldehide decât alte uleiuri, indiferent de metoda de gătit.
Experții recomandă utilizarea metodelor de gătit la temperaturi scăzute atunci când se folosește ulei de floarea-soarelui. Aldehidele au fost, de asemenea, găsite în alimentele prăjite și în uleiul rămas după prăjire.
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
