Măsurile de încetinire a răspândirii coronavirusului ar fi salvat deja 59.000 de vieți în Europa

Coronavirus
Coronavirus

Cel puțin 59.000 de vieți au fost deja salvate în 11 țări europene, datorită noilor măsuri stricte de distanțare socială, introduse pentru a stopa răspândirea Covid-19, sugerează studiul realizat de Imperial College London.

Blocarea de o săptămână din Marea Britanie ar fi salvat 370 de vieți, afirmă cercetătorii

Dar studiul arată, de asemenea, că Europa rămâne departe de a dezvolta „imunitatea colectivă", prin care marea majoritate a oamenilor s-ar infecta, recupera și ar deveni imuni la coronavirus.

Studiul, publicat în The Lancet luni, analizează impactul blocării în 11 țări europene, inclusiv în Marea Britanie.

Acesta sugerează că până la 28 martie 43 de milioane de persoane ar fi fost infectate cu virusul cu cea mai mare „rată de atac" posibilă - proporția unei populații infectate - pentru Europa, în ansamblu, estimată la 11,4%. „Estimările noastre presupun că populațiile din Europa nu sunt aproape de imunitatea efectivelor", au spus autorii. Ei au adăugat că pe măsură ce blocajele continuă, va exista o scădere a ratelor de transmitere, astfel încât „rata dobândirii imunității colective va încetini rapid".

„Acest lucru implică faptul că virusul se va putea răspândi rapid în cazul în care blocajele sunt ridicate", au avertizat cercetătorii.

În Marea Britanie, studiul estimează că doar 2,7% din populație (1,6 milioane de persoane) au fost infectate, ceea ce contrastează cu modelarea epidemiologică de la Universitatea Oxford, care sugerează că jumătate din populația britanică ar fi fost deja infectată.

În studiul Imperial, Norvegia și Germania au cele mai mici rate de infecție la 0,41 și 0,7 la sută. Spania are cea mai mare „rată de atac" la 15%.

Modelarea a fost publicată de Centrul MRC pentru analiza globală a bolilor infecțioase la Imperial.

De asemenea, echipa a elaborat raportul care sugera că 260.000 de oameni ar muri dacă Marea Britanie ar produce o strategie de „atenuare", declanșând decizia Guvernului de a impune blocarea la nivel național în urmă cu opt zile.

„Această analiză arată că intervențiile puse în aplicare de țărie europene au încetinit în mod semnificativ răspândirea Covid-19", a spus prof. Neil Ferguson, directorul Centrului MRC.

Raportul a analizat datele în timp real din Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie și a stabilit că intervențiile impuse au redus rata de reproducere a coronavirusului cu 64% în medie .

Numărul de vieți salvate de intervenții depinde însă de cât timp au fost luate măsurile și de dimensiunea epidemiei. În Italia, au fost evitate circa 38.000 de morți, în timp ce Spania a prevenit 16.000 și Franța 2.500.

 

Studiul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel