Medic ATI în Spital COVID, apel DISPERAT: „Este plin în ATI-urile COVID și în UPU-uri!”

Dana Lascu |
Data publicării:
Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central
Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central

Dr Laura Zarafin, medic primar  ATI la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, unitate medicală COVID-19 de mai bine de un an, lansează un apel disperat la înțelegere: medicii nu sunt Dumnezei, nu-i pot vindeca pe toți, iar ATI-urile Covid și în UPU-urile sunt pline, nu doar cu bolnavi cu comorbidități, ci și cu tineri!

„Încă odată, oameni buni, știu că ați fost intoxicați și încărcați cu o ură viscerală: știu că toți suferim din cauza vieții date peste cap din ultimul an, știu că uneori se comunică aberant și pe alocuri apocaliptic, deși 50% dintre infectați nu au nicio simptomatologie, alții au forme ușoare de boală sau medii care se însănătoșesc. 

Totuși, 3-5% dintre infectați fac forme critice, cu afectare pulmonară bilaterală de peste 75% ; aceștia sunt cei ce trebuie îngrijiți în ATI, de către specialiști, au nevoie de OXIGENOTERAPIE, antiinflamator steroidian (atenție la doză și durată ), anticoagulare, plus echilibrarea funcțiilor vitale. 

Din păcate nu sunt numai oameni cu comorbidități, sunt și oameni tineri, unii chiar sportivi, sunt preponderent bărbați și ajung cu această afectare după 8-11 zile de evoluție a simptomatologiei. 

Sunt, îi vedem, chiar dacă sunt mai puțini decât cei cu boli cronice, te impresionează. 

Nu vreau să propăvăduiesc scenarii apocaliptice, dar este plin în ATI-urile Covid și în UPU-uri de oameni ventilați non invaziv și există deja ATI-uri care îngrijesc pacienți critici cu SarsCov2, chiar dacă oficial sunt terapii „non Covid”. 

Există, pe de altă parte, cred că mai mult din frică, o serie de măsuri aberante care nu fac decât să sporească neîncrederea oamenilor și să întărească teorii conspiraționiste.

Nu, oameni buni, nu și-au pus măști ffp2/ ffp3, viziere, 3 rânduri de mănuși și combinezoane medicii din spitale ca să vă omoare, riscându-și propria sănătate și chiar viața. 

Nu, oameni buni, medicii nu sunt criminali în serie, înțelegeți odată asta. 

Suntem așa cum este toată societatea - unii mai performanți, alții mai puțin-, dar toți facem eforturi să ne trăiască pacienții. 

Nu, oameni buni, oxigenul NU OMOARĂ, hipoxemia omoară sigur. 

Nu, oameni buni, dacă ne catalogați criminali, incompetenți, șpăgari și lipsiți de suflet, asta nu înseamnă că veți opri mersul pandemiei și nici că veți ucide virusul!

Nu, oameni buni, nu suntem Dumnezei, nu știm totul și cu siguranță nu putem vindeca orice.

Important este să înțelegem că numai împreună putem trece peste acest moment greu. 

Și, nu uitați, și medicii și cadrele medicale sunt și ei la rândul lor pacienți”, a scris dr Laura Zarafin, medic primar ATI, pe pagina sa de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel