Medic, scandalul Rezidențiat: Să vorbim de calitatea pregătirii studenților

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Spital
Spital

După ce la sfârșitul săptămânii trecte, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a atras atenția că pregătirea rezidenților e deficitară, un chirurg cunoscut de la Craiova, vicepreședinte al Federației Hipocrat, spune că de fapt problema ar fi pregătirea studenților în facultățile de medicină.

Subiectul rezidențiat a încins spiritele medicale. Se pare că ne este greu să recunoaștem faptul că ne aflăm într-o mare suferință. Că și în alte părți ale învățământului românesc avem câteva vârfuri cu care ne mândrim și o masă mare de oameni care ar trebui să aibă o pregătire deosebită și care sunt aruncați pe piață muncii aproape nepregătiți. Ministrul Sănătății a vorbit despre pregătirea rezidenților. Chiar dacă pare că depășește sfera ministerului pe care îl conduce, cred că ar trebui să vorbească și despre calitatea pregătirii studenților la medicină. Chiar dacă vei face un examen de intrare în rezidențiat foarte exigent nu poți trece peste calitatea pregătirii studenților la medicină care sunt singurii care pot, după absolvirea facultății, să susțină acest test", arată Dr. Eleodor Cârstoiu, medic chirurg pediatru la Spitalul Județean Craiova și vicepreședintele Federației Hipocrat, pe pagina sa de Facebook.

În ultimii 20 de ani facultățile de medicină nu mai par a pregăti medici

Schimbarea, spune chirurgul, ar trebui să înceapă de la admiterea în facultate.

În discuții va întră legea profesiei de medic și cred că această lege trebuie să aibă prevederi care să readucă această profesie acolo unde îi este locul, să nu lase să fie transformată într-un meșteșug. Profesia de medic începe cu examenul de intrare în facultatea de medicină. De aici trebuie să începem schimbarea, chiar dacă în ultimii 20 de ani facultățile de medicină nu mai par a pregăti medici, ci doar persoane cu cunoștiințe medicale avansate. Absolventul de medicină este medic ( cum scrie și pe diplomă DOCTOR-MEDIC) și trebuie să fie pregătit să practice medicină căutând apoi a se specializa în una din ramurile ei", scrie dr. Eleodor Cârstoiu.

O reformare a pregătirii medicilor

Medicul spune și că a discutat cu ministrul Săntății care și-ar fi exprimat disponibilitatea de a refoma tot ce înseamnă pregătirea viitorilor medici.

Doamna ministru, chiar dacă nu este medic, a sesizat această problema cred că încă de când era directoare de spital, iar sesizarea a venit de la medici foarte buni pe care îi are spitalul pe care l-a condus. Nu trebuie să ne amăgim, sunt generații pe care le-am risipit și nu este vină lor. Această meserie se învață nu se fură, nu este un meșteșug. Iar pentru a o învață elevul are nevoie de învățător, și cât mai avem învățători să profităm de ei, iar ei să aibă disponibilitatea de a transmite cunoștiințele. În discuția pe care am avut-o cu ministrul Sănătății, la sfârșitul săptămânii, am constatat disponibilitatea pentru reformarea pregătirii medicilor. Susținem această necesitate și așteptăm să vedem formă în care se dorește a se face", conchide medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel