Medicamentul Vectibix, eficient în cancerul de colon. Cercetători: Cea mai lungă supraviețuire raportată vreodată

Monika Baciu |
Data publicării:
Medicamentul Vectibix - FOTO: Freepick
Medicamentul Vectibix - FOTO: Freepick

Medicamentul Vectibix de la Amgen Inc a dus la "cea mai lungă supraviețuire raportată vreodată" în cazul pacienților cu cancer de colon.

Medicamentul Vectibix are o eficacitate neașteptată, potrivit unui studiu major pentru pacienții cu cancer avansat inoperabil care provine din partea stângă a colonului ale căror tumori nu au avut mutații ale genei RAS, au raportat cercetătorii la Societatea Americană de Oncologie Clinică de la Chicago, transmite Reuters.

Tratamentul cu Vectibix extinde șansele de supraviețuire

Medicamentul extinde supraviețuirea pentru unele tipuri avansate de cancer de colon. Anticorpul monoclonal Amgen, cunoscut din punct de vedere chimic ca panitumumab, aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori EGFR, mai transmite Reuters.

Cu toate acestea, tratamentul standard în multe țări este un anticorp anti-VEGF precum cel al lui Roche (ROG. S) Avastin, ceea ce înseamnă că mulți pacienți cu cancer metastatic inoperabil poate să nu fi primit cel mai eficient tratament.

Pacienţii trataţi cu medicamentul anti-EGFR au avut mai multe şanse de micşorare a tumorilor suficient pentru a fi eligibili pentru o intervenţie chirurgicală potenţial vindecabilă, a declarat liderul studiului, Dr. Takayuki Yoshino, de la Spitalul Naţional Cancer Center East din Kashiwa, Japonia.

Vezi și: Sindromul premenstrual (PMS), simptome. De ce ți-e POFTĂ de ciocolată sau chipsuri și ce alimentele să EVIȚI când ești la menstruație

Studiu realizat pe sute de pacienți

În studiul realizat pe mai mult de 800 de pacienţi cu cancer de colon metastatic şi gene RAS de tip sălbatic său natural nemutate, participanţii au primit chimioterapie standard plus Vectibix sau Avastin.

În medie, cinci ani mai târziu, pacienţii cu tumori din partea dreaptă nu au văzut un avantaj de supravieţuire în cazul unui medicament faţă de celălalt.

Printre cei 604 de pacienţi cu tumori pe partea stângă, riscul de deces în timpul studiului a fost cu 18% mai mic pentru cei care au primit medicamentul Amgen.

Vezi și: Hepatita, "ucigașul din umbră". De ce nu dispare, deși există vaccin: România, o problemă pentru Europa. 8 din 10 persoane infectate nu ȘTIU

Tratament eficient în cazul copiilor

În primul studiu randomizat care a comparat tratamentele pentru sarcomul Ewing recidivat sau rezistent la tratament, un cancer rar și mortal din copilărie, ifosfamida cu doze mari (IFOS) a produs cele mai bune rezultate, permițând pacienților să trăiască cu aproximativ cinci luni mai mult, potrivit datelor prezentate duminică la ASCO.

Sarcomul lui Ewing apare la doar aproximativ 200 de copii americani pe an. La aproximativ 30% până la 40% dintre pacienți, rezistă tratamentului sau reapare. Acești pacienți au o rată de supraviețuire de cinci ani de doar 15%.

Studiul de nouă țări a implicat 451 de pacienți. Participanții inițiali au fost repartizați aleatoriu pentru a primi unul dintre cele patru regimuri comune de chimioterapie. Cele două cele mai puțin eficiente au fost abandonate din studiu, iar ulterior pacienții au primit una dintre celelalte două - IFOS sau topotecan și ciclofosfamidă (TC), mai arată Reuters.

Ce este cancerul de colon

"Cancerul de colon este o maladie care poate fi prevenită, pentru că prima dată apar polipii. Celulele care se produc în exces nu mai pot fi îndepărtate și se acumulează. Sunt polipi hiperplazici, adică au exact structura țesutului interstinal sau de tip adenomatos, care proliferează mai mult glandele din colon sau de tip vilos, anumite tipuri de glande.

Deci e o perioadă de câțiva ani în care sunt polipii, așa numită leziune benignă. Această proliferare în exces este identificată și îndepărată mecanic prin politoctemie, de către medic și supravegheată.

Ăsta e un interval liber destul de mare care trebuie exploatat. Exploatarea astra înseamnă că trebuie să cunoști ca să poți să tratezi", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai departe AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel