Medicii de la Spitalul Municipal Timisoara: Am intrat în război cu mâinile goale!

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Situaţia de la Spitalul Municipal Timişoara este dezastroasă, potrivit unei “scrisori deschise” semnate de medicii Secţiei AT

 

Potrivit ziarului local debanat.ro, care a publicat scrisoarea deschisă a medicilor Secției ATI, Spitalul Municipal Timişoara este total nepregătit pentru a îngriji pacienţi cu COVID- 19. În tot spitalul există doar 13 echipamente de protecţie. În zilele următoare, aici urmează să fie trataţi pacienţi cu coronavius. Unitatea aparţine de Primăria Timişoara.

Prezentăm integral scrisoarea medicilor de la "Municipal".

Am intrat în război cu mâinile goale

"Vă scriem din partea Colectivului Secției AȚI I al Spitalului Municipal Timișoara, spital ce aparține de Primăria Timișoara. Situația de aici începe să fie disperata. Fiindcă am intrat în război cu mâinile goale!

Acum aproximativ 2 săptămâni, când OMS a declarat "pandemie" , noi cei din echipa AȚI am început să ne pregătim, atât cât am putut. Am strâns bani de la tot colectivul de medici AȚI I, am cumpărat combinezoane impermeabile de unica folosință (concepute pentru zugravi), cizme, bonete, mii de sorturi impermeabile, viziere, măști de protecție împotrivă toxicelor. Unii am primit și donații din partea prietenilor/familiei. Din păcate, nu am reușit să achiziționam măști cu protecție pentru procedurile aerosolizante ale pacienților suspecți/confirmați COVID.

Spitalul ne-a oferit 13 echipamente complete de protecție, la data de 13 martie (acum 15 zile). Am făcut repetate referate către echipa de management a spitalului iar răspunsul lor a fost de fiecare data același: "trebuie să rămânem raționali, noi nu tratam pacienți covid", fiind asigurați că exista o hotărâre la nivel local și cazurile de terapie intensiva vor fi preluate inițial de Victor Babeș Timișoara, apoi de SCJUT în clinica de Ortopedie, clădire ce vă fi folosita exclusiv pentru pacienți suspecți/confirmați COVID. De asemenea, s-a stabilit că noi vom prelua doar cazuri chirurgicale COVID în circuitul separat, AȚI Oncologie (la parterul spitalului municipal).

Intre timp (21 martie) am primit "planul alb" pentru organizarea sistemului spitalicesc în județul Timiș care menționează că în faza a doua (după Spitalul Victor Babeș) cazurile complicate AȚI vor ajunge la spitalele CF Timișoara, Municipal Lugoj și Municipal Timișoara. Spitalul CF iese din schema, fiindcă nu au nici macar linie de garda AȚI, și probabil nu au personal instruit în ventilația mecanica a pacientului critic. Secția AȚI a Spitalului Lugoj este închisă de 2 zile după confirmarea a doua cazuri COVID în AȚI pentru decontaminare. Personalul lor este în carantina, deci încă o secție este ieșită din schema!

Ultimul pacient al secției AȚI din Lugoj (care a fost izolat în timpul staționarii pe ȚI) a fost transferat în clinica noastră joi. Datorita faptului că acest pacient vine dintr-o secție compromisa, am luat masuri de protecție de la internarea pacientului. Ne-am reorganizat în ture, atât medicii cât și asistentele, iar la 48 ore de la internare nu mai avem nici macar unul din cele 13 combinezoane de protecție oferite de management. Pacientul a fost negativ la prima recoltare, urmează să recoltam și a doua oara înainte a relaxa orice măsură de protecție.

Conform planului alb Spitalul Municipal Timișoara este următorul care vă prelua pacienții critici COVID. Cum? Cu mănușile de uz veterinar cumpărate de noi? Cu măști improvizate?...

Avem informații că spitalele care vor fi implicate în faza a treia de îngrijire a pacienților critici COVID au primit deja sute/mii de echipamente, ultimele fiind distribuite în aceasta noapte de ISU, din care de asemenea AȚI Spitalul Municipal Timișoara nu a primit nici unul.

Spre deosebire de managementul altor spitale care a achiziționat teste rapide utilizate în diagnosticul pacienților și personalului medical cu simptome respiratorii, în cadrul spitalului nostru nu exista astfel de teste rapide.

Suntem într-o situație dramatica în care nu putem continua să ne facem datoria, tot personalul merita să fie protejat în fata acestei lupte cu necunoscutul iar pacienții necesita implicarea noastră pentru a fi salvați.

Vă rugam să ne asigurați buna desfășurare a activității în ceea ce privește managementul pacientului cu COVID 19. Ne așteaptă săptămâni sau luni extrem de grele. Cerem autorităților responsabile achiziționarea de urgenta a echipamentului corespunzător de protecție a personalului care se vă confrunta în scurt timp cu acest „tsunami" medical.

Menționam că suntem 16 medici AȚI în aceasta clinica care vor trata pacienți COVID/ pacienți NONCOVID, din toate clinicile auxiliare aferente și vom asigura liniile de garda. Nu ne permitem să pierdem personal din cauza lipsei de implicare a structurilor responsabile.

Alaturi de noi lupta întreg personalul mediu care la rândul lor trebuie să fie protejați. Toți avem familii, oameni dragi cu care vom intra în contact și riscam atât noi cât și cei dragi noua să avem de suferit de pe urma iresponsabilității oamenilor care ne conduc din birouri.

Credem că e momentul să ne trezim cu toții la realitate și să nu ne mai culcam pe o ureche și să spunem eternul romanesc „ las' că merge și așa", „romanul e inventiv" sau „improvizam". TREBUIE să facem ceva, altfel s-ar putea să fim următoarele victime ale acestui sistem deficitar

!!!

Colectivul sectiei ATI I a Spitalului Municipal Timisoara."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel