Medicina de urgență, în criză. Nou examen de Rezidențiat. Vezi lista locurilor scoase la concurs

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicina de urgenta - FOTO: Freepik@proostoleh
medicina de urgenta - FOTO: Freepik@proostoleh

Medicina de urgență se confruntă cu un deficit de medici. Sunt județe unde numărul medicilor care deservesc unitățile de primiri-urgențe este redus.

Medicina de urgență este deficitară în mai multe județe ale țării. O statistică a Ministerului Sănătății arată că sunt județe unde numărul medicilor de urgență este sub 10. În 12 județe, sunt mai puțin de 10 medici care deservesc unitățile de primiri-urgențe ale spitalelor. 

Este vorba de județele Bistrița Năsăud (9 medici), Brăila (9 medici), Buzău (6 medici), Călărași (5 medici), Covasna (7 medici), Dâmbovița (9 medici), Giurgiu (4 medici), Ialomița (6 medici), Ilfov (7 medici), Sălaj (6 medici), Teleorman (8 medici), Tulcea (5 medici), Vrancea (8 medici). 

Sesiune extraordinară de rezidențiat în luna mai

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a decis organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidențiat în data de 14 mai 2023, pentru cele 628 de locuri și posturi rămase neocupate în sesiunea noiembrie 2022.

Această sesiune se va desfășura împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Concursul va fi organizat în mod similiar cu cel din luna noiembrie și va avea o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.

“Multe din locurile rămase neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 au fost în specialități deficitare, precum medicina de urgență, medicina de familie, chirurgie generală, neonatologie.

Vezi și: De ce să nu mai usuci niciodată hainele pe calorifer. Cum poți să îți pui viața în pericol

Continuarea pregătirii pentru tinerii medici este esențială și, așa cum am declarat încă de la finalul anului trecut, am luat măsurile necesare pentru a oferi această nouă posibilitate absolvenților de medicină care nu au ocupat un loc în sesiunea precedentă a concursului de rezidențiat.

Trebuie să ne asigurăm că tinerii medici au un loc de muncă și, totodată, sprijin în ocuparea tuturor locurilor disponibile, inclusiv în specialitățile deficitare”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

LISTA LOCURILOR SCOASE LA CONCURS

Medicina de urgență, în DEFICIT de medici. Arafat: Acum avem 978 şi nevoia reală depăşeşte 2.000 de medici / Medicină fără medici nu se poate!

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că sistemul medical de urgenţă din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici

Mai mult, Raed Arafat a spus că programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unităţile de primiri urgenţe (UPU) este supraîncărcat din cauza deficitului de personal, care determină personalul actual să efectueze un număr foarte mare de ore suplimentare.

"Dacă am avea destul de mulţi medici în UPU, nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea, pentru că atunci ar face doar programul lor de lucru, poate o gardă sau două în plus şi gata.

Vezi și: Ce înseamnă dacă arăți mai în vârstă decât ești, de fapt. La ce boli ești predispus

Lipsa de medici face ca cei care există să facă ore suplimentare, sau gărzi, cum spunem noi, în plus. Soluţia ca să ai o UPU atractivă este să ai destul personal şi acest lucru consider că este un aspect la care trebuie să ţinem. Trebuie să înţelegem că unităţile de urgenţe sunt locul în care trebuie să lucreze medicii care termină cu rezidenţiat medicina de urgenţă, în faza asta trebuie să îi concentrăm acolo, şi încă mai avem nevoie mare. Acum avem 978 şi nevoia reală poate chiar depăşeşte 2.000 de medici. Încă este nevoie de generaţii.

Şi mai e un aspect: generaţiile care s-au angajat acum 20 - 30 de ani deja ajung la pensie. Noi acum nu trebuie doar să suplimentăm, ci să înlocuim pe cei care ies la pensie", a declarat Raed Arafat.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel