Medicul-erou Cătălin Denciu, distins cu un premiu. Prof Ioana Grigoraș: Exemplul lui de dăruire este cutremurător

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Ioan Cătălin Denciu. Foto: BZI
Dr Ioan Cătălin Denciu. Foto: BZI

Medicul-erou Cătălin Denciu a fost distins cu un premiu din partea unei reviste medicale din România.

Doctorul-erou Cătălin Denciu de la Spitalul Piatra Neamț, care a înfruntat flăcările ca să-și salveze pacienții, a fost distins cu un premiu din partea revistei Medica Academica. Mesajul de laudatio, discus academic prin care cineva este elogiat, a fost rostit de profesoara Ioana Grigoraș de la UMF Grigore T Popa din Iași. 

”Trăim vremuri ciudate. În ultimele luni, viața noastră s-a schimbat radical individual, familial, social și profesional. (...) Medicii din linia întâi, ca într-un război, duc greul luptei și simbolul pentru toți aceștia este doctorul Cătălin Denciu. Da. Doctorul Cătălin Denciu a devenit un simbol, un simbol al dăruirii în profesiune, un simbol al abnegației pentru binele pacientului și al altruismului dus până la eroism.

Îl cunosc foarte bine pe Cătălin. A absolvit UMF Grigore T. popa din Iași și a ales specializarea Anestezie - Terapie Intensivă. I-am coordonat progresia în pregătire: un rezident serios, dedicat studiului, hotărât să devină un bun specialist, dar o fire blajină și camă, cu ochi albaștri care zâmbeau în continuu, îndemnând la moderație și înțelegere, dar într-un mod jucăuș. A absolvit rezidențiatul și a practicat Anestezie-Terapie Intensivă în spitale din Moldova. S-a căsătorit tot cu un medic, Alina, specialist Obstetrică-Ginecologie. Și au doi copii. Pandemia l-a prins la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, secția ATI, deci în linia întâi. S-a aruncat cu arme și bagaje în luptă alături de colegii săi S-a infectat îngrijind pacienți COVID-19, a așteptat să se vindece și, apoi, nu numai că a continuat să îngrijească pacienți COVID, dar a considerat propria boală ca e o oportunitate de a-i ajuta și în alt mod. A trecut la următorul nivel: a donat de mai multe ori sânge pentru a-i ajuta prin anticorpi pe cei în nevoie.

Iar atunci când tragedia a lovit crunt secția ATI Piatra neamț, când flăcările au cuprins-o cu o forță sălbatică, a trecut la nivelul următor: cu riscul propriei vieți a luptat să-și salveze pacienții din flăcări. Știa la ce risc se expune. Costumele de protecție sunt înalt inflamabile, dar a uitat de sine și de familia pe care o iubește atât sau, mai bine-zis, a decis ca salvarea pacienților pe care îi are în grijă este principala datorie și obligație morală. Și a făcut-o. Exemplul lui de dăruire și abnegație este cutremurător, este eroic. De aceea, doctorul Cătălin Denciu este un simbol, un motiv de admirație și inspirație pe care merită, cu prisosință, să-l onorăm cu recunoștința noastră.

Fă-te, bine, Cătălin! Îți mulțumim pentru că, prin exemplul personal dus la eroism ai restaurat imaginea publică a profesiunii medicale”, spune profesoara Ioana Grigoraș.

Soția medicului-erou a fost contactată pentru acest premiu, iar aceasta a transmis că, deși starea de sănătate a partenerului ei de viață este ”încă vulnerabilă”, crede că, după ce el se va însănătoși, se va bucura de distincția oferită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel