Medicul-erou Cătălin Denciu, distins cu un premiu. Prof Ioana Grigoraș: Exemplul lui de dăruire este cutremurător

Florina Pop / 21 dec 2020 / 15:44
EXCLUSIV
Dr Ioan Cătălin Denciu. Foto: BZI
Dr Ioan Cătălin Denciu. Foto: BZI

Medicul-erou Cătălin Denciu a fost distins cu un premiu din partea unei reviste medicale din România.

Doctorul-erou Cătălin Denciu de la Spitalul Piatra Neamț, care a înfruntat flăcările ca să-și salveze pacienții, a fost distins cu un premiu din partea revistei Medica Academica. Mesajul de laudatio, discus academic prin care cineva este elogiat, a fost rostit de profesoara Ioana Grigoraș de la UMF Grigore T Popa din Iași. 

”Trăim vremuri ciudate. În ultimele luni, viața noastră s-a schimbat radical individual, familial, social și profesional. (...) Medicii din linia întâi, ca într-un război, duc greul luptei și simbolul pentru toți aceștia este doctorul Cătălin Denciu. Da. Doctorul Cătălin Denciu a devenit un simbol, un simbol al dăruirii în profesiune, un simbol al abnegației pentru binele pacientului și al altruismului dus până la eroism.

Îl cunosc foarte bine pe Cătălin. A absolvit UMF Grigore T. popa din Iași și a ales specializarea Anestezie - Terapie Intensivă. I-am coordonat progresia în pregătire: un rezident serios, dedicat studiului, hotărât să devină un bun specialist, dar o fire blajină și camă, cu ochi albaștri care zâmbeau în continuu, îndemnând la moderație și înțelegere, dar într-un mod jucăuș. A absolvit rezidențiatul și a practicat Anestezie-Terapie Intensivă în spitale din Moldova. S-a căsătorit tot cu un medic, Alina, specialist Obstetrică-Ginecologie. Și au doi copii. Pandemia l-a prins la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, secția ATI, deci în linia întâi. S-a aruncat cu arme și bagaje în luptă alături de colegii săi S-a infectat îngrijind pacienți COVID-19, a așteptat să se vindece și, apoi, nu numai că a continuat să îngrijească pacienți COVID, dar a considerat propria boală ca e o oportunitate de a-i ajuta și în alt mod. A trecut la următorul nivel: a donat de mai multe ori sânge pentru a-i ajuta prin anticorpi pe cei în nevoie.

Iar atunci când tragedia a lovit crunt secția ATI Piatra neamț, când flăcările au cuprins-o cu o forță sălbatică, a trecut la nivelul următor: cu riscul propriei vieți a luptat să-și salveze pacienții din flăcări. Știa la ce risc se expune. Costumele de protecție sunt înalt inflamabile, dar a uitat de sine și de familia pe care o iubește atât sau, mai bine-zis, a decis ca salvarea pacienților pe care îi are în grijă este principala datorie și obligație morală. Și a făcut-o. Exemplul lui de dăruire și abnegație este cutremurător, este eroic. De aceea, doctorul Cătălin Denciu este un simbol, un motiv de admirație și inspirație pe care merită, cu prisosință, să-l onorăm cu recunoștința noastră.

Fă-te, bine, Cătălin! Îți mulțumim pentru că, prin exemplul personal dus la eroism ai restaurat imaginea publică a profesiunii medicale”, spune profesoara Ioana Grigoraș.

Soția medicului-erou a fost contactată pentru acest premiu, iar aceasta a transmis că, deși starea de sănătate a partenerului ei de viață este ”încă vulnerabilă”, crede că, după ce el se va însănătoși, se va bucura de distincția oferită.

Articole Recomandate

LIDOCAINUM - prospect

24 ian, 21:44
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy