Medicul Tudor Ciuhodaru, despre coronavirus: tot ce trebuie să știm și cum ne protejăm

Angela Sabău |
Data publicării:
Foto Facebook / Tudor Ciuhodaru
Foto Facebook / Tudor Ciuhodaru

Tot ce trebuie să știm despre coronavirus, scurt istoric a evoluției acestuia și, mai ales, ce măsuri putem lua pentru a ne proteja. Totul a fost făcut public de medicul Tudor Ciuhodaru.

Noul coronavoirus din China care a adus panica în întreaga lume din cauza virulenței și a rapidității cu care se răspândește continuă să se răspândească în toată lumea. Apar primele sancțiuni pentru diseminarea de știri flase legate de coronavirus, iar Organziația Mondială a Sănătății a declanșat alerta globală. 

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat pe pagina sa de socializare tot ce trebuie să știm despre acest virus care a speriat omenirea, dar mai ales, a făcut publice câteva sfaturi pentru a ne proteja de infecție:  

„Ce trebuie să știți

1. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial. În doar o lună sunt peste 20 de țări afectate, numărul cazurilor a crescut de peste 10 ori (9776 de cazuri confirmate) iar în ultimele 24 de ore numărul deceselor a crescut cu 50% (213).

2. Virusul a depășit deja cinci bariere majore și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos). Trebuie să acţionăm acum pentru a limita răspândirea bolii. Am cerut deja Parlamentului și Comisiei un plan de intervenție la nivel european pentru că virusul a depășit deja cinci bariere majore:
S-a dovedit transmiterea de la om la om în China (inițial considerat zoonoză).
• A depășit rapid granițele Chinei (18 țări afectate).
Amenință acum și Europa. Virusul se răspândește rapid. În doar o săptămână au fost confirmate în Franța 5 cazuri, Germania e a doua țară afectată urmată de Finlanda. Probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa- conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii, doamna Agnes Buzyn.
• S-a transmis de la om la om și în alte țări (Germania).
Numărul cazurilor a depășit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de țări afectate în 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit).

3. Virusul face parte din familia coronavirusuri (alături de 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus) la care se adaugă virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu):
Sursa virusului nu e încă identificată (sunt suspiciuni privind șerpii sau liliecii dar mai probabil e vorba de alte mamifere și păsări).
Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate.
Perioada medie de incubație este de 7 zile (între 2 și 12 zile).
Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii.
Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- „gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).
Nu există vaccin pentru acest virus.

ATENȚIE! Sunt 5 măsuri simple simple de prevenție (aceleași ca pentru orice viroză):

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).
2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
5.Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1