Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele care se dezvoltă din celulele producătoare de pigment, numite melanocite.
Acesta poate apărea pe pielea sănătoasă sau poate evolua dintr-o aluniță preexistentă sau din arsurile solare.
Deşi cea mai frecventă localizare a melanomului este la nivelul pielii, acesta poate afecta şi alte organe precum ochi, mucoasa anogenitală, mucoasa orală sau chiar sistemul nervos central.
Factorii de risc pentru apariția melanomului includ expunerea excesivă la radiațiile UV, istoricul familial de melanom și pielea deschisă la culoare.
Depistare precoce este crucială pentru succesul tratamentului, iar orice modificare a alunițelor trebuie investigată de un medic dermatolog.
Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește creşterea numărului de cazuri noi de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele, în special în rândul tinerilor, în contextul în care, în ţara noastră, unul din patru pacienţi cu această afecţiune este diagnosticat într-un stadiu avansat al bolii.
Medicii de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca recomandă precauţie în expunerea prelungită şi frecventă la soare fără protecţie adecvată, cel mai frecvent factor de risc pentru melanom.
"Expunerea la radiaţiile UV în primii 15 ani de viaţă creşte considerabil în viitor riscul de a dezvolta cancer de piele. O arsură cu vezicule avută în copilărie dublează şansele unei persoane de a dezvolta melanom la maturitate.
Medicii îndeamnă persoanele care observă modificări la nivelul pielii să meargă la medicul dermatolog pentru a depista din timp acest tip de cancer.
Deşi melanomul reprezintă între 2 - 4% din toate cancerele de piele, această afecţiune este responsabilă pentru cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele şi poate apărea la orice vârstă.
Melanomul cutanat constituie o problemă importantă de sănătate publică, întrucât peste 25% din pacienţii cu acest diagnostic sunt deja în stadii avansate de boală", se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Conform European Cancer Information System - ECIS, în România, în anul 2022, au fost înregistrate peste 2.200 de cazuri noi de melanom.
"Expunerea la radiaţii ultraviolete (de la soare sau de la surse artificiale, precum solariile) este considerată un factor de risc de o amplitudine similară cu cea a riscului reprezentat de fumat pentru cancerul pulmonar.
Urmăriţi întotdeauna ca pe ambalajele produselor cu protecţie SPF să fie scrise atât radiaţiile UVA, cât şi UVB şi reaplicaţi la fiecare două ore mai ales atunci când sunteţi la plaja sau piscină, deoarece expunerea creşte dramatic şi astfel creşte şi riscul apariţiei melanomului. Protecţia solară este esenţială nu doar pe plajă, ci şi în activităţile zilnice, deoarece radiaţiile UV pot penetra nori şi geamuri", a explicat Delia Nicoară, specialist în sănătate publică de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.
"Imunoterapia este disponibilă în sistem compensat pentru toate stadiile acestei forme de cancer care au indicaţie pentru acest tip de tratament inovator, atât pentru adulţi, cât şi pentru adolescenţi", a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.