Melanom, mortalitatea în rândul bărbaților în creștere

Bărbat
Bărbat

Ratele mortalității date de melanom sunt în creștere în rândul bărbaților, dar stagnează în rândul femeilor. Cercetătorii au studiat datele la nivel mondial privind decesele colectate de către Organizația Mondială a Sănătății, concentrându-se pe 33 de țări cu cele mai fiabile date. Ei au descoperit că mortalitatea la bărbații cu melanom a crescut în toate țările.

Au fost studiate ratele de deces standardizate în cele 33 de țări între anii 1985 și 2015, rate care au ținut cont de efectele unor țări care au o populație în curs de îmbătrânire sau care au o populație mai mică demografică. Oamenii de știință au extras ratele pentru melanomul malign, cea mai periculoasă formă de cancer de piele, le-au comparat (bărbați versus femei) și au analizat tendințele în timp.

În toate țările, ratele înregistrate au fost mai mari în cazul bărbaților decât al femeilor. În ansamblu, cele mai ridicate rate ale mortalității, la un an și la trei ani, au fost găsite în Australia (5,72 la 100.000 bărbați și 2,53 la 100 000 la femei) și Slovenia (3,86 la bărbați și 2,58 la femei).
Republica Cehă a fost singura țară în care cercetătorii au descoperit o scădere a ratei mortalității melanomului la bărbați, informează Medicalxpress.com. Cehii au înregistrat o scădere procentuală anuală estimată de 0,7% între 1985 și 2015. Israel și Republica Cehă au înregistrat cele mai mari scăderi ale ratelor mortalității la femei, 23,4% și, respectiv, 15,5%.

,,Ratele bărbaților care au murit de melanomul malign au crescut în populațiile din întreaga lume, în timp ce ratele pentru femei sunt stabile sau chiar au scăzut în unele țări. Vor fi necesare cercetări pentru a explora factorii care stau la baza acestor tendințe. Dar există dovezi care sugerează că bărbații se protejează de soare mai puțin. Factorul major de risc pentru melanom este supraexpunerea la radiațiile ultraviolete. În ciuda eforturilor de sănătate publică care promovează conștientizarea melanomului și încurajează comportamentele preventive împotriva razelor solare, incidența melanomului a crescut în ultimele decenii. Cu toate acestea, unele rapoarte noi au identificat semne de stabilizare și de scădere a ratei mortalității melanomului în anumite zone din Australia și Europa de Nord", a declarat dr. Dorothy Yang, medic la Royal Free London din Marea Britanie, implicată în cercetare.

Dr. Yang și colegii ei vor continua să examineze datele pentru a vedea dacă pot identifica eventualii factori care ar putea explica diferențele.
,,Vrem să facem o analiză actualizată a ratelor recente de mortalitate prin melanom în întreaga lume pentru a încerca să înțelegem motivul acestei tendințe", a mai spus medicul englez, subliniind că între timp ar trebui să se facă mai multe eforturi de sănătate publică pentru a crește gradul de conștientizare a bolii în rândul bărbaților.

Aceste rezultate sugerează că melanomul va continua să fie o problemă de sănătate în următorii ani, prin urmare specialiștii vor trebui să găsească strategii eficiente pentru a diagnostica cu precizie și a trata cu succes pacienții cu această boală.

"Cercetarea arată că ratele mortalității pentru melanom se stabilizează sau scad în unele țări, în special în cazul femeilor, dar în aproape toate țările s-a înregistrat o creștere a mortalității bărbaților în ultimii 30 de ani. Aceste date necesită o examinare suplimentară", a ținut să precizeze Poulam Patel, președintele Grupului de Studii Clinice privind cancerul de piele și profesor de Oncologie Clinică la Universitatea din Nottingham.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel