Mencinicopschi: Superalimente, ce și cum mâncăm ca să fim sănătoși în 2019

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta
Dieta

Cunoscut biolog, biochimist și cercetător român, Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, are o reacție promtă și dură atunci când îl întrebi care sunt alimentele sănătoase sau superalimentele. El spune că sunt câteva greșeli majore pe care le facem des și care ne subminează sănătatea și dieta. Sfaturi perfecte pentru noul an, acum că a trecut Revelion 2018 - 2019.

La început de nou an – 2019 – după ce am trect de Revelion, nu e deloc prea devreme să ne schimbăm stidlul de viață. E important de știut, spune Gheorghe Mencinicopschi, că între mâncare, stres și bolile psihice, printre care și depresia, există o legătură cauzală extrem de periculoasă.

Superalimente? Nu există!

Dar cea mai mare capcană în care cădem e cea a alimentelor așa-zis sănătoase sau superalimentele.

„Cel mai sănătos aliment, superalimentul superalimentelor este o dietă diversificată și echilibrată. Deci, nu există aliment minune! Nu există superaliment! Chiar și alimentele catalogate astăzi ca fiind superalimente, dacă le consumăm în exces, ne vor îmbolnăvi!", arată Gheorghe Mencinicopschi.

Suntem omnivori, avem nevoie de dietă diversificată

Celebrul utriționist, care nu este un adept al dietelor, spune că și atunci când alegem să mâncăm doar alimente foarte sănătoase facem mari greleși. Spre exemplu, dacă alegem să mâncăm doar pește și renunțăm la carne.

„Noi suntem omnivori, deci avem nevoie pe lângă somon, totuși, și de carbohidrați. Avem nevoie de fibre. Somonul nu are fibre! Hai să zicem că are salata. Bun. Salata este un termen generic. Poți să o faci din salată, dar să pui în ea foarte multe legume, poate să fie și salate din fructe. Sigur că salatele ar putea îmbunătăți puțin aportul de nutrienți esențiali, prin vitamine, prin minerale, prin fibre, dar tot nu este suficient pentru că este o dietă monotonă", atrage atenția Gheorghe Mencinicopschi.

Dar ce slăbește și însănătoșește cel mai bine? Sunt, spre exemplu, femeile care tocmai au născut și care se luptă cu kilogramele în plus. Specialistul spune că e atât de simplu încât toată lumea greșește. Și nu, nu dieta strictă e soluția!

Nu vă stresați și faceți-vă poftele cu moderație!

„Știți ce slăbește cel mai bine și fiziologic o femeie care a născut, o leuză? Alăptatul la sân! Gândiți-vă că fiecare mililitru de lapte conține calorii care sunt luate din grăsimile voastre. Deci, beneficiul este major și pentru copil și pentru mama care alăptează! Nu trebuie să ții o dietă restrictivă, pentru că te frustrezi. Poate că în afară de somon și de salată mai poftești și tu o prăjitură, nu? Este firesc, este normal! Fă-ți acea poftă, ca să nu devii frustrat. Avem voie, sigur că avem voie. Numai că această voie nu trebuie să se transforme în obice, să mâncăm prăjitură dimineață, la prânz și seara, de luni până duminică! Dar atunci când ai o poftă de orice trebuie să ți-o satisfaci pentru că te frustrezi! Frustrarea înseamnă ce? Stres! Stresul îngrașă, da?!", arată Gheorghe Mencinicopschi.

Moda n-are nicio treabă cu mâncarea

Nutriționistul este revoltat de dietele vândute ca fiind „la modă".

„Nu există modă în alimentație, pentru că omul nu s-a modificat nici anatomic, nici fiziologic, de când este pe Pământ. Nu poate exista modă în alimentația umană. Trebuie să avem grijă să ne diversificăm dieta și să cuprindă toate categorile acestea, legume și fructe. (...) Cele mai valoroase sunt legumele și fructele în sezonul lor de apariție. Apoi, vara nu mâncăm ca iarna, nu?! Iarna corpul nostru are nevoie de alt tip de alimente, de alimente calorigene, dar nu cu zaharuri. Ci cu grăsimi naturale. Să știți că acest mit al colesterolului astăzi este desființat de știință. Deci, colesterolul malimentar nu este dăunător. Ceea ce se califică drept colesterol sanguin nu este colesterol. Ci sunt lipoproteine", a epxlicat Gheorghe Mencinicopschi, într-un interviu acordat România TV la finalul anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel