Menopauză? Kilograme în plus? Risc mai mare de cancer mamar

Angela Sabău / 08 Martie 2019 / 23:50
Obezitatea
Obezitatea

Riscul de a dezvolta cancer la sân crește direct proporțional cu greutatea femeii aflate la menopauză. Un studiu a dovedit că în această perioadă, câștigarea în greutate la femei aduce acest risc.

O analiză a Women's Health Initiative (WHI) sugerează nu numai că femeile aflate în postmenopauză care sunt supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de cancer de sân invaziv decât femeile cu greutate normală, dar și că riscul crește direct proporțional cu greutatea femeii. Rezultatele au fost publicate de către JAMA Oncology.

O echipă de cercetători din mai multe centre medicale a studiat date privind 67.000 de femei aflate în postmenopauză, care s-au înscris în WHI între 1993 și 1998. Ele au fost urmărite în medie timp de 13 ani. În acest timp, au fost detectate 3.388 de cazuri de cancer de sân invaziv.

Riscul de cancer la sân, mai mare la femeile supraponderale

Cercetatorii au analizat distribuția cancerului de sân în rândul claselor de greutate și au calculat riscurile pentru femeile supraponderale (indicele de masa corporala sau IMC, de 25-30), obeze (IMC 30-35) sau foarte obezi (IMC peste 35 de ani) comparativ cu femeile cu greutate normală (IMC 25 sau mai mică).

Ei au descoperit că riscul crescut de a dezvolta cancer la sân a variat de la 17% la femeile care au fost supraponderale până la 59% la cele cu un IMC de peste 35.

În rândul femeilor care au început studiul cu greutate normală, cele care au câștigat cel puțin 5% greutatea inițială a avut un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer mamar, decât cele care și-au menținut greutatea inițială.

Nici pierderea în greutate, nici utilizarea terapiei cu hormoni nu au avut un efect semnificativ asupra riscului pentru femei, indiferent de greutate.

Articolul original poate fi găsit AICI.

 

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy