EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai ținut Post. Ligia Pop: Să o luăm cu pași mărunți. Dăm corpului timp

Ce este important să știm dacă am ținut Post. ”De la o masă până la următoarea să avem un interval mare de timp de digerare, adică cât mai mare”.
După perioadele de post, revenirea la obiceiurile alimentare necesită o abordare mai atentă și graduală. Ligia Pop, nutriționist și autoare a 8 cărți, ne-a oferit câteva sfaturi valoroase pentru a reveni la o alimentație echilibrată, însă fără a suprasolicita sistemul digestiv.
Postul este asociat cu purificarea corpului, atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic. Însă, odată ce postul s-a încheiat, este important să revenim treptat la consumul obișnuit de alimente, pentru a evita disconfortul și eventualele probleme digestive.
”Mâncăm puțin în prima zi, în a doua zi mâncăm puțin mai mult decât am mâncat cu o zi înainte, trebuie să echilibrăm”
Ligia Pop subliniază importanța începerii cu porții mici de mâncare prima zi după post și creșterea graduală a cantității de alimente consumate în zilele următoare. Acest lucru permite sistemului digestiv să se adapteze treptat la reintroducerea alimentelor obișnuite și să evite supraîncărcarea.
Echilibrul în compoziția meselor este, de asemenea, important. După o perioadă de restricție alimentară, poate fi tentant să consumăm cantități mari de alimente bogate în calorii. Cu toate acestea, nutriționistul ne recomandă să ne concentrăm pe alimente sănătoase și echilibrate, cu un aport adecvat de proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.
”Este important să realizăm că Postul a fost de curățire, de purificare a corpului, din punct de vedere spiritual, dar și fizic. Atunci, să o luăm cu pași mărunți când vine vorba de o masă copioasă.
Sunt atâtea zile. Nu trebuie din prima zi să mâncăm foarte mult, dacă am ținut Post.
Mâncăm puțin în prima zi, în a doua zi mâncăm puțin mai mult decât am mâncat cu o zi înainte, trebuie să echilibrăm în așa fel încât mesele să nu fie prea mult și prea multe pentru sistemul digestiv, care a ținut o pauză de la astfel de alimente. Să îi dăm timp corpului să digere”, ne-a spus Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.
Un alt aspect esențial este să acordăm corpului timp suficient pentru a digera mâncarea. Ligia Pop sugerează să lăsăm un interval mai mare de timp între mese, ideal fiind două, trei sau chiar patru ore. Acest lucru permite sistemului digestiv să funcționeze eficient și să prelucreze alimentele în mod corespunzător.
Desigur, există situații în care este dificil să respectăm aceste recomandări, cum ar fi în timpul unor evenimente sociale sau întâlniri cu familia. Totuși, chiar și atunci, Ligia Pop subliniază importanța de a face tot posibilul pentru a respecta acest program, chiar și cu un interval de o oră sau două între mese.
”De la o masă până la următoarea să avem un interval mare de timp de digerare, adică cât mai mare. Două, trei, patru ore ar fi ideale. Poate nu se poate, dacă trebuie să ajungem la 10 rude într-o zi, dar cât se poate, o oră-două, între mese, ar fi foarte bine”, ne-a explicat Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.