Metastaze, cancer la sân: un tratament nou ar putea fi eficient

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

Un nou tratament ar putea fi eficient în metastazele cancerului la sân. Cercetătorii au dezvoltat o metodă simplă care pare a fi eficientă.

Un tratament ce pare a fi promițător pentru metastaza cancerului la sân, a fost dezvoltat de către cercetători. Aceștia au cultivat elulele cacneroase pentru prima dată, pe care apoi le-au dezintegrat și trasnformat în nanoparticule, pe care le-au folosit apoi ca vaccin.

Cercetările conduse de Jenna Dombroski, student doctorand și  National Science Foundation Graduate Research Fellow la laboratorul Michael King, J. Lawrence Wilson Professor of Engineering, profesor de inginerie și președinte al departamentului de inginerie biomedicală, a descoperit că vaccinările de nano-lizat tumoral (TNL) - celule canceroase împărțite în mii de nanoparticule - întârzie creșterea și metastazarea tumorii primare după ce a fost provocată cu o implantare de celule tumorale. Cercetarea a fost publicată online în revista Langmuir.

Studiul se bazează pe anii de cercetare cu privire la celulele tumorale care circulă (CTC) - modul în care celulele canceroase călătoresc prin tot corpul în fluxul sanguin - și inițierea apoptozei de către ligandul care induce apoptoza legată de TNF (TRAIL). TRAIL, combinat cu fluxul de fluide, acționează ca o dinamită, distrugând celulele canceroase individuale, divizându-le în mii de nanoparticule.

În laborator, Dombroski și King au recreat efectul de apoptoză fără a folosi TRAIL deloc. În schimb au găsit condițiile precise necesare forțelor cu ultrasunete pentru a recrea modul în care proteina se desparte celulele canceroase în TNL. Lucrând în Vanderbilt Institute of Nanoscale Science and Engineering Laborator analitic, Dombroski și King au imitat efectul până la dimensiunea exactă, forma, compoziția proteinelor și încărcarea electronică. Apoi, TNL a fost injectat și la fel ca orice alt vaccin care antrenează sistemul imunitar să recunoască și să atace virusuri sau bacterii străine, globulele albe din sânge nu numai că au atacat TNL, dar au învățat să lovească CTC-ul responsabil pentru metastaze.

Rată mică de supraviețuire

Metastaza este ultima etapă a cancerului, responsabilă pentru 90% din decesele cauzate de cancer. Este cauzată atunci când o celulă canceroasă dintr-o tumoră statică se leagă în fluxul sanguin sub formă de CTC. În timp ce majoritatea CTC mor, unele sunt capabile să supraviețuiască în fluxul sanguin suficient de mult pentru a se localiza într-o parte diferită a corpului și a crește într-o nouă tumoră într-un alt organ. În SUA, cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat în rândul femeilor, 1 din 8 se confruntând cu boala la un moment dat în viață. De asemenea, afectează bărbații în număr mai mic. Rata de supraviețuire a bolii localizate este de 99%, dar scade la 27% în stadiul metastatic ulterior. 

Abordarea celor doi cercetători de a utiliza TNL ca vaccin a arătat că activitatea de protecție a globulelor albe poate fi mult mai simplă.

Noua lor tehnică oferă posibilitatea de a optimiza vaccinul adăugând alte substanțe chimice pentru a îmbunătăți eficacitatea imunoterapiei împotriva cancerului și pentru a crește dimensiunea studiului. 

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel