Microplastice, descoperite în sângele uman. Avertismentul cercetătorilor: Sunt SUFICIENTE pentru a declanşa afecţiuni

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Microplastice, descoperite in sange. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Microplastice, descoperite in sange. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Microplasticele detectate în sânge sunt o constatare ”extrem de îngrijorătoare”, potrivit unui studiu realizat în Țările de Jos. 

Microplasticele - mici bucăți de plastic cu un diametru mai mic de 5 mm - au fost găsite pentru prima dată în sângele uman. Oamenii de știință din Țările de Jos au prelevat probe de sânge de la 22 de donatori adulți sănătoși și anonimi. 

Cercetătorii au descoperit că 17 din cei 22 de voluntari (77,2%) aveau microplastice în sânge - o constatare descrisă ca fiind ”extrem de îngrijorătoare”. 
Microplasticele au fost găsite în creier, în intestine, în placenta bebelușilor nenăscuți și în fecalele adulților și ale sugarilor, dar niciodată până acum în probele de sânge.   
”Studiul nostru este primul indiciu că avem particule de polimeri în sângele nostru - este un rezultat revoluționar. Dar trebuie să extindem cercetarea și să mărim dimensiunea eșantioanelor, numărul de polimeri evaluați etc”, a declarat autorul studiului, profesorul Dick Vethaak de la Vrije Universiteit Amsterdam din Olanda, pentru The Guardian, notează Daily Mail.

Au fost testate cinci tipuri de plastic 

Studiul, publicat în revista Environment International, a testat cinci tipuri de plastic - polimetilmetacrilat (PMMA), polipropilenă (PP), polistiren (PS), polietilenă (PE) și polietilen tereftalat (PET). 

Cercetătorii au descoperit că 50% din probele de sânge conțineau polietilen tereftalat (PET). Acesta a fost tipul de plastic cel mai răspândit în probe. 

PET este un plastic transparent, rezistent și ușor care este utilizat pe scară largă pentru ambalarea alimentelor și băuturilor, în special a băuturilor răcoritoare, sucurilor și apei de dimensiuni convenabile. 

Între timp, puțin peste o treime (36%) conțineau polistiren, utilizat în ambalaje și depozitare, în timp ce aproape un sfert (23%) conțineau polietilenă, din care sunt fabricate pungile de plastic. Doar o singură persoană (5%) avea polimetilmetacrilat și nicio probă de sânge nu conținea polipropilenă.

În mod alarmant, cercetătorii au găsit până la trei tipuri diferite de plastic într-o singură probă de sânge. Este posibil ca diferențele dintre cei care aveau microplastice în sânge și cei care nu aveau să se fi datorat expunerii la plastic chiar înainte de prelevarea probelor de sânge.

Astfel, de exemplu, un voluntar care a fost testat pozitiv pentru microplastice în sânge ar fi putut să fi băut recent dintr-o ceașcă de cafea căptușită cu plastic. 

Care sunt efectele asupra omului 

Efectele ingerării de microplastice asupra sănătății sunt momentan neclare, deși un studiu de anul trecut a susținut că acestea pot provoca moartea celulelor și reacții alergice la om.  

Potrivit unui alt studiu din 2021, microplasticele pot provoca inflamații intestinale, tulburări ale microbiomului intestinal și alte probleme la animalele neumane, iar la oameni ar putea provoca boli inflamatorii intestinale. 
Un alt studiu publicat anul trecut a constatat că microplasticele pot deforma membranele celulelor umane și le pot afecta funcționarea. 

"Marea întrebarea este ce se întâmplă cu corpul nostru. Sunt aceste particule reţinute în organism? Sunt transportate la anumite organe? Sunt aceste niveluri de microplasticuri suficiente pentru a declanşa afecţiuni? Trebuie să aflăm!", a mai spus Vethaak. 

"Descoperirea este extrem de îngrijorătoare. Deja mâncăm, bem şi respirăm în plastic. Plasticul este în groapa Marianelor şi pe vârful Everest. Cu toate astea, producţia de plasticuri se va dubla din 2040", a avertizat şi Jo Royle, CEO-ul Common Seas, compania care a finanţat studiul. 

Vezi și: Boala ALZHEIMER, detectată printr-un test de sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel