Mihail Lala (OK Medical): Spitalele private nu sunt lăsate să trateze pacienți COVID. „Autorizarea pentru testare a durat o veșnicie”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Pacient în secția ATI a Spitalului Rol 2. Foto: ftografie cu caracter ilustrativ - Spitalul Militar Central / Daniel Iancu
Pacient în secția ATI a Spitalului Rol 2. Foto: ftografie cu caracter ilustrativ - Spitalul Militar Central / Daniel Iancu

La o săptămână după o tragedie legată de COVID, incendiul de la Secția ATI Piatra Neamț, și în condițiile în care pacienții cu coronavirus sunt plimbați dintr-o parte în alta a țării, ba chiar trimiși în străinătate, Mihail Lala, managerul OK Medical, spune că spitalele private nu sunt lăsate să trateze pacienții COVID-19. 

„Hai să ne imaginăm că sistemul de Sănătate din România este ca un ou. Sperăm albușul de gălbenuș, adică sistemul de stat și sistemul privat sunt două chestiuni diferite. Din păcate în România sistemul privat de sănătate încă este slab, încă nu este suficient de puternic încât să poată să susțină operații complexe, să susțină secții de ATI complexe, sau un număr mare de secții de ATI, și nu pentru că nu ar exista know-how, nu pentru că nu ar exista finanțare. Ci pentru că nu a fost încurajată această zonă. Spre exemplu, în România sunt suficient de multe spitale private care ar putea să susțină secții de ATI, multe paturi de ATI, ăn lupta cu această pandemie sau cu acest virus SARS CoV-2. Din diferite considerente, aceste spitale nu sunt acreditate și nu le este permis, sau nu au aplicat, dar din informațiile mele nu le este permis să se implice în tratamentul bolnavilor””, a explicat, EXCLUSIV la DC News și DC Medical, Mihail Lala, managerul OK Medical. 

El spune că a durat foarte mult și să obțină autorizarea pentru a putea efectua teste RT-PCR, în condițiile în care statul nu avea capacitate mare de testare și cazurile erau din ce în ce mai multe. 

„Eu cunosc piața medicală din România, în general mediul privat comunică, chiar dacă este o competiție, chiar dacă această competiție nu este foarte ușoară sau este un pic mai dură, dar comunicăm între noi. Și cunosc spitale private în România care au aplicat la Ministerul Sănătății pentru a li se permite accesul, pentru a li se permite tratarea pacienților cu  COVID, și este încă în „pending” această autorizare. Nu s-a acordat. Pe de altă parte, știu din proprie experiență, în ceea ce privește testarea RT - PCR, a fost o luptă cumplită și de durată până când am reușit să obținem autorizațiile necesare recoltării în condițiile în care recoltarea pe care o facem este la standarde, aș putea spune, peste cele internaționale. A durat! Birocrația în România ne omoară!” a punctat Mihail Lala, managerul OK Medical. 

Ce ar fi putut face statul fără centrele private de testare, aflați în VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel