Ministrul Sănătății, despre riscul de supraîncărcare a sistemului imunitar cu a patra doză de vaccin COVID: „Vaccinul trebuie adaptat noilor tulpini circulante”

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință
Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință

Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a comentat afirmația șefului Departamentului de Strategie a vaccinurilor din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) care afirmat nu vrea mai multe doze de rapel la vaccinul COVD-19 pe motiv că ar exista risc de supraîncărcare a sistemului imunitar.

Marco Cavaleri, șeful Departamentului de Strategie a vaccinurilor din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și-a exprimat marți, într-o conferință de presă, îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru COVID-19 și a spus că în prezent nu există date care să susțină această abordare, în timp ce se încearcă obținerea a mai multe informații despre varianta Omicron de coronavirus, care se răspândește rapid pe continent.

„În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung. (...) Este important să existe o bună discuție în jurul alegerii compoziției vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă și să încercăm să găsim o abordare care să fie adecvată pentru a preveni o variantă viitoare”, a declarat Marco Cavaleri, șeful Departamentului de  Strategie a vaccinurilor din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în conferința de presă.

Oficialul EMA și-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor și de a duce la oboseală în rândul populației.

Cavaleri a mai spus că sunt necesare mai multe date despre impactul noii variante asupra vaccinurilor și o mai bună înțelegere a evoluției valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru Omicron.

Ministrul Sănătății: „Șeful strategiei vaccinurilor din Europa are dreptate”

Întrebat ce părere are despre acestă afirmație prof dr Alexandru Rafila, ministrul român al Sănătății a spus că crede că șeful strategiei vaccinurilor din Europa are dreptate.

„Nu se referea la doza de booster, ci la o potențială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză. Unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficiențe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare.

Dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de față că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea. E adevărat că previne formele grave și decesul, trebuie adaptat noilor tulpini circulante", a spus prof dr Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel