Mituri legate de anticoncepționale, demontate. Ginecolog: Infertilitatea vine de la sechelele BTS, nu de la pilule

Sonia Baciu |
Data publicării:
mituri legate de anticonceptionale demontate. FOTO: Freepik @zenstock
mituri legate de anticonceptionale demontate. FOTO: Freepik @zenstock

Miturile legate de anticoncepționale, demontate de un ginecolog.

Anticoncepționalele sunt medicamente, care se dau pe baza unei prescripții medicale, iar rolul acestora este, în primul rând, de a bloca ovulația, fiind însă utilizate și în terapiile hormonale.

Dr. Mona Zvâncă a demontat câteva dintre miturile ce sunt vehiculate cu privire la acest subiect, care este unul tabu pentru mare parte dintre români, indiferent că este vorba despre femei sau despre bărbăți, dar care ar trebui să intereseze, în egală măsură, ambele părți implicate într-o relație intimă.

Mituri și adevăruri despre anticoncepționale

Ora fixă pentru administrarea pilulei. ”Este un adevăr, pentru că ideea este să menținem un nivel hormonal relativ constant, ori dacă o iei la ore extrem de diferite, azi dimineața, mâine seara, două zile dimineața, automat vor fi fluctuații și mai ales în primele zile, săptămâni de utilizare rata de eșec s-ar putea să fie mai mare”, a declarat dr. Mona Zvâncă, medic primar obstretică ginecologie, la Vorbește lumea de la Pro Tv, subliniind că această ”fereastră” de utilizare variază de la un preparat la altul, exemplificând că acele preparate care conțin doar progesteron au un interval foarte mic, de numai 2-3 ore. 

Risc de cancer de sân. Despre acest lucru, afirmă medicul, au fost numeroase discuții, mai mult, susține că este un mit și ”care a fost investigat destul de bine, mulți ani, multe femei, multe țări, deja s-au acumulat zeci de ani de utilizare a contraceptivelor și există o singur discuție în acest sens și anume că la femeile care au utilizat foarte mulți ani, de tipul 10 ani, contraceptive orale combinate, deci cele care conțin și estrogen, și progesteron, înainte de a avea o sarcină, o naștere și a alăpta, au avut o uțoară creștere în incidența cancerului de sân”, a spus medicul, menționând că aceasta ar fi o situație particulară.

Afectează fertilitatea. ”Acestă afirmație este din capitolul mituri. Efectul anticoncepționalului se oprește în momentul în care nu am mai luat pilula. Hai să zicem, poate o lună, două, până ovarele își reiau funcția lor firească”, a mai spus medicul.

Vârsta avansată nu este un contraceptiv. Potrivit medicului, chiar și femeile trecute de o anumită vârstă încă mai au nevoie de anticoncepționale, dacă nu își doresc o sarcină, însă ”contraceptivele orale combinate nu mai sunt recomandate după 35-40 de ani, în funcție de compoziție și deja reprezintă o zonă în care intrăm spre o alte probleme de sănătate a femeii, în combinație cu hormonii ar putea să ducă la tromboză venoasă profundă”, a continuat obstetricianul.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, boala fără vârstă. Avertisment: Se ajunge la sindrom post-trombotic, cu toate complicațiile

Nesiguranță în administrarea prelungită a anticoncepționalelor. Această afirmație este una dintre cele mai frecvente discuții, însă este un mit. ”Toată lumea are impresia că mai trebuie să faci câte o pauză, mai iei trei luni, mai faci pauză o lună, două. Nu, în niciun caz. Cred că mai degrabă acest lucru zăpăcește organismul, nu este niciun beneficiu, mai degrabă putem avea neplăceri cu aceste fluctuații în funcționarea corpului nostru.

De altfel, medicul susține că există o varietate de anticoncepționale, din toate punctele de vedere. ”Diferă și din punctul de vedere al compoziției, tipuri de estrogen, tipuri de progesteron, unele conțin numai progesteron. Cantitatea de substanță poate varia, numărul de pilule poate varia, unele au o pauză de 7 zile, altele de 4 zile, altele nu au pauză”, a declarat medicul, subliniind că alegerea, în cele mai multe cazuri, aparține medicului. 

De asemenea, modul de administrare al contraceptivelor este un alt subiect atins de medic, care susține că majoritatea acestora sunt sub formă de pilule, însă există și plasturi sau inele vaginale, însă decizia trebuie luată după un consul cu un medic specialist în obstetrică-ginecologie sau planning familial.

Anticoncepționalele nu oferă protecție pentru infecțiile cu transmitere sexuală

Cu fermitate, medicul susțină că ideea potrivit căreia anticoncepționalele oferă protecție în fața infecțiilor cu transmitere sexuală este un mit.

”Este un lucru pe care trebuie să îl știe orice tânără, mai ales adolescente, căci acolo este problema cu bolile cu transmitere sexuală (BTS) mai mare, aceste contraceptive orale ne protejează de sarcină, nu de bolile cu transmitere sexuală”, a mai spus medicul, care legat de incidența cazurilor de infertilitate, puse de multe ori pe seama tratamentului contraceptiv, subliniază că tocmai neprotejarea împotriva BTS poate duce la această situație. ”Infertilitatea vine de la sechelele acestor boli, nu de la pilule”, susține medicul.

Cauzele infertilității feminine

Printre cauzele infertilității feminine se află:

- Tulburările de ovulație, care influențează eliberarea ovulului, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP). Hiperprolactinemia, o afecțiune în care ai prea multa prolactina - hormonul care stimulează producția de lapte - poate, de asemenea, să influențeze ovulația;

- Prea mulți hormoni tiroidieni (hipertiroidism) sau prea puțini (hipotiroidism) pot influența ciclul menstrual sau determina infertilitate. Alte cauze pot include exercițiul fizic intens, tulburări alimentare, traumatisme sau tumori;

- Afecțiuni ale uterului: malformații uterine, fibroame, polipi, infecții ale endometrului, aderente la nivelul cavității uterine (sinechii ce pot să apară în urma unui chiuretaj), utilizarea unui dispozitiv intrauterin pentru contracepție (sterilet);

- Afecțiuni ale  vaginului sau ale colului uterin: malformații, infecții, cauze imunologice (formarea de anticorpi antipermatici la nivelul glerei cervicale);

- Deteriorarea sau blocajul/înfundarea trompelor uterine, deseori cauzate de inflamarea trompelor uterine (salpingita), care este determinata de boala inflamatorie pelvină (BIP), de obicei provocata de o infecție cu transmitere sexuala (ITS) sau a intervențiilor chirurgicale;

- Endometrioza, care apare când țesutul endometrului crește în afara uterului și poate influența funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.

Se cere acces GRATUIT la avort. Scrisoare deschisă către CNAS și Ministerul Sănătății: Protejați femeile! Prețul unui avort ajunge la 4.500 de lei, când salariul minim e 1.524 de lei

Peste 250 de organizații ale societății civile din România și internaționale cer ministrului Sănătății și CNAS decontarea procedurii de avort la cerere: Asigurați accesul gratuit la servicii medicale sigure și protejați femeile.

Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA, împreună cu Coaliția pentru Egalitate de Gen și Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF), alături de alte 223 de organizații ale societății civile din România și internaționale, solicită, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, decontarea din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) a procedurii de avort la cerere.

Organizațiile care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive în România arată că accesul la avort a devenit din ce în ce mai dificil în România în ultimii ani, ceea ce nu face decât să crească numărul de avorturi în condiții de risc, iar măsura decontării acestei proceduri va asigura femeilor acces universal și sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilitățile și identitățile lor. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel