MS: Rețete pentru bolnavii cu schemă terapeutică stabilă, de la medicii de familie. Dializă, decontare

Dana Lascu |
Data publicării:
Trimitere de la medic
Trimitere de la medic

Guvernul a aprobat o nouă hotărâre care modifică modul de decontare al dializei și permite medicilor de familie să emită, în anumite condiții, rețete pentru bolnavii cu schemă terapeutică stabilă, tratați în cadrul programelor naționale de sănătate curative.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat „Hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018, precum si pentru stabilirea unor masuri în domeniul programelor naționale de sănătate, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-Cov – 2”.

Prin actul normativ se  aprobă modificarea și completarea unor reglementări privind autorizarea, evaluarea, acreditarea furnizorilor care intră în contract cu casele de sănătate publică, precum și decontarea serviciilor de dializă, reglementarea unor măsuri pentru preîntâmpinarea apariției unor disfuncționalități majore în asigurarea accesului bolnavilor la medicamente în cadrul programelor naționale de sănătate curative.

Astfel, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 se prevede ca:

a) Decontarea serviciilor de dializă, precum și regularizarea trimestrială a acestora să se efectueze în limita sumelor alocate în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu această destinație.

b) Medicii de familie să poată emită prescripții medicale, pentru bolnavii cu schemă terapeutică stabilă, tratați în cadrul programelor naționale de sănătate curative, în baza documentelor medicale care au fost emise acestora de către medicii specialiști - scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere, și pentru unele  medicamente din Lista de medicamente aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicata, cu modificările ulterioare, eliberate prin farmaciile cu circuit deschis care sunt prescrise de către medicii specialiști în conformitate cu limitările de prescriere prevăzute în Ordinul ministrului sănătății publice și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaționale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, cu modificările și completările ulterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel