Mutații COVID. Medicul Cătălin Apostolescu: sunt împotriva secvențierii de rutină și a modei de a cere secvențiere

Florina Pop |
Data publicării:
Plămâni. Foto: Pexels
Plămâni. Foto: Pexels

Medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș din București, a declarat miercuri, 27 ianuarie, că se așteaptă rezultatele de laborator în cazul a 30 de români bănuiți că ar avea tulpina britanică a infecției COVID.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș din București, medicul Cătălin Apostolescu, a declarat miercuri dimineața, 27 ianuarie, că de la începutul pandemiei au apărut sute, chiar ”mii” de mutații ale infecției COVID, dar și că nu este atât de important să se știe câți oameni sunt infectați cu noile tulpini.

”Nu este atât de important să știm câte persoane sunt infectate cu noile tulpini, mai ales dacă mă refer strict la tulpina britanică. La această tulpină nu se modifică protocoalele nici clinice, nici cele de prevenire ale virusului”, a afirmat Cătălin Apostolescu. 

Potrivit acestuia, ”în momentul în care virusul se împrăștie într-o populație, se selectează numeroase mutante. Ele apar permanent, de la debutul pandemiei și până acum au apărut zeci, sute, poate chiar mii de mutații pe care specialiștii le identifică și le inventariază. (...) Multe din mutații sunt indiferente sau sunt chiar nefavorabile virusului, prin urmare nu persistă. Cele favorabile virusului persistă și se răspândesc”.

Specialistul a mai precizat că ”secvențierea este cea mai de vârf metodă”, una costisitoare - ”testele pot depăși 500 de euro pe probă”. ”S-au făcut circa 30 de secvențieri și mai sunt câteva în lucru. (...) Secvențierea trebuie făcut atunci când specialiștii în domeniu consideră că este necesară. Sunt împotriva secvențierii de rutină și a modei de a cere secvențiere acuma”, a mai declarat medicul Cătălin Apostolescu, citat de digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel