Navigator pentru pacientele cu cancer la sân, ca să știe ce să facă

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

Ieri a fost lansat la București Navigatorul pentru pacientele cu cancer la sân, un soi de mini-ghid cu informații utile femeilor afectate de această boală.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră.

Cancerul la sân, curabil dacă e descoperit la timp

„În țările dezvoltate, cancerul de sân este considerat un tip de cancer curabil, cu o supraviețuire de aproape 90%, dacă este descoperit în stadii incipiente. În România, aproape jumătate din cazuri sunt descoperite în stadii avansate ale bolii. Informarea corectă a pacientelor asupra pașilor de urmat prin sistemul de sănătate poate avea un rol foarte important în reducerea acestui decalaj", a explicat Dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București, necesitatea unui ghid care să le învețe pe paciente ce să facă.

Ce prezintă ghidul și de ce e nevoie de el

Navigatorul explică, într-un limbaj prietenos și simplificat, traseul ce ar trebui urmat de către o pacientă diagnosticată cu cancer de sân, în cadrul sistemului de sănătate din România.

Pornind de la suspiciunea inițială, investigațiile care trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii și tipul de tratament, informațiile prezentate în cadrul navigatorului au rolul de a ușura înțelegerea pacientelor și aparținătorilor cu privire la pașii de urmat, în cazul unui diagnostic de cancer de sân.

„Traseul unei paciente în sistemul de sănătate pare adesea complicat și de multe ori pacientele diagnosticate cu cancer de sân au nevoie de informații și explicații clare cu privire la etapele diagnosticării și a intervențiilor necesare tratamentului acestei afecțiuni. Tipul de informație cuprins în acest navigator poate ajuta la scurtarea timpului dintre etapele acestui proces, ceea ce crește șansa unui diagnostic și a unui tratament mai rapid", a explicat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

„Sper ca informația din acest navigator să ajute pacientele să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă și ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament", a adaugat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel