"Ne împuținăm! Ne naștem tot mai puțini și mor din ce în ce mai mulți copii". Angela Galeța (Fundația Vodafone): Cifrele sunt îngrijorătoare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
angela galeta - FOTO: Freepik@aspsvz
angela galeta - FOTO: Freepik@aspsvz

"Ne împuținăm! Ne naștem tot mai puțini și mor din ce în ce mai mulți copii". Mortalitatea infantilă în România se situează peste nivelul Uniunii Europene.

Tot mai puțini copii se nasc în România, iar mulți dintre aceștia își încep drumul în viață cu probleme medicale, prin spitale. Tocmai de aceea, Vodafone România a lansat campania ”Fondul pentru viață”. România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii.

”Pornind de la constatarea tristă că rata mortalității infantile în România este dublă față de UE, suntem pe primul loc chiar înaintea Bulgariei, a Slovaciei în acest clasament trist. Dacă vorbim de această problemă ne gândim la prematuri, la copilașii care pornesc mai greu în viață. Nu au forță, trebuie să îi ajutăm cumva.

Am văzut că tehnologia și știința au făcut progrese. Avem incubatoare, ventilatoare, chirurgia pediatrică s-a dezvoltat, dar pentru asta trebuie fonduri. Nu toate spitalele au aparatură la cel mai înalt nivel și e șansa de a te naște într-un oraș mai mare e nedrept.

Mă bucur să constat că societate civilă încearcă să corecteze această inechitate. Aș vrea să prezentați ”Fondul pentru viață” ”, a subliniat Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

Vezi și: Operația de micșorare a stomacului, când și cum este recomandată. Gabriel Matei: Salvează viața. Recuperare rapidă

Fondul pentru Viață, ce este

Astfel, Fondul Viață pentru Nou-Născuți susține proiecte de dotare și modernizare cu echipamente și aparatură medicale, inclusiv soluții de telemedicină, dar și renovări a spațiilor medicale pentru a crește capacitatea de stabilizare, diagnosticare tratament și transfer în condiții optime a non-născuților cu diferite afecțiuni medicale din secțiile și compartimentele de neonatologie și de terapie intensivă cu nivel de competență I și II.

Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce presupune acest fond. 

”Noi credem că un copil ar trebui să aibă aceeași șansă indiferent de orașul unde se naște. Nu contează că se naște într-un oraș mai mic sau mai mare. Ar trebui să aibă aceeași șansă la viață. Cifrele nu sunt foarte îmbucurătoare.

România este într-un top negativ, cu o rată a mortalității infantile dublă față de media Uniunii Europene. Vorbim de 5,6 la mie. Dacă ar fi să ne uităm și la alte cifre, să nu uităm că anul trecut, România a avut cea mai scăzută rată a natalității. 

Vezi și: Histerectomia, intervenția care schimbă viața. Când este recomandată și care sunt riscurile

Ne naștem din ce în ce mai puțini și ne mor din ce în ce mai mulți copii. Asta înseamnă că ne împuținăm și nu este bine pentru noi ca națiune. 

Noi, Vodafone România, am inițiat acest fond pentru nou-născuți, prin care ne-am angajat să dotăm secțiile și compartimentele de neonatologie din România pentru că nu toate spitalele au dotarea necesară. În momentul de față doar 9% din secțiile și compartimentele de neonatologie din România au dotarea necesară, acestea sunt secții de nivel 3.

În momentul în care un copil prematur sau cu probleme grave de sănătate se naște, începe o adevărată loterie. Dacă se naște într-o secție de nivel 1, adică o secție slab dotată, trebuie transferat urgent către o secție de nivel trei.

Vezi și: Nemulțumirea de sine: cele 6 semne că ești nemulțumit de tine. Ce trebuie să faci să schimbi asta

Dacă se naște într-o secție de nivel 2 care este ceva mai bine dotată decât o secție de nivel 1, are și o linie de gardă și drept de intervenție asupra bebelușului prematur, depinde când s-a născut pentru că dacă se naște sub 32 de săptămâni sau 1500 de grame trebuie transferat și ajungem la acea loterie. Unde îl transferăm pentru că nu sunt locuri suficiente”, a spus Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România, în exclusivitate la DC MEDICAL.

3. -imagine fara descriere- (fundatia-vodafone-fondul-viata-1_06379900.jpg)

4. -imagine fara descriere- (fundatia-vodafone-fondul-viata-2_45127600.jpg)

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel