Necroza avasculară de cap femural: cauze, simptome și tratament. Pușcașu: În 80% dintre cazuri poate afecta ambele șolduri

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
necroza avasculara. FOTO: Freepik
necroza avasculara. FOTO: Freepik

Necroza avasculară de cap femural poate avea printre cauze consumul exagerat de alcool, dar și anumite tipuri de cancere.

Necroza avasculară este moartea țesutului osos din cauza lipsei de sânge. Denumită și osteonecroză, poate duce la mici rupturi în os și poate provoca prăbușirea osului. Procesul durează, de obicei, de la luni până la ani.

Necroza avasculară de cap femural este ”în principiu moartea celulei osoase de la nivelul capului femural din cauză vasculară și este mai frecventă întâlnită în cazul pacienților cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, iar în 80% dintre cazuri se poate întâmpla să fie afectate ambele șolduri”, a declarat dr. Vladimir Pușcașu, medic primar ortopedie și traumatologie, la Digi 24.

Vezi și: Vaccinarea în farmacii, un succes. Prisada: Este foarte util să fie disponibil în sistem compensat și pentru restul populației

Necroza avasculară de cap femural, cauze și factori de risc

Potrivit medicului, în cazul necrozei avasculare de cap femural există multiple cauze, însă ”în aproximativ 50% dintre situații nu avem o cauză certă a acestei patologii”.

Printre cauzele care pot duce la necroza avasculară se numără situațiile care duc la reducerea fluxului sanguin la nivelul țesutului osos, și anume:

- traumatism articular sau osos

- depozitele de grăsime în vasele sanguine

- anumite boli, precum boala Gaucher, arată Mayo Clinic.

Între factorii de risc care pot duce la apariția necrozei avasculare se află:

- traumatismul

- utilizarea de medicamente steroide

- consumul excesiv de alcool

- utilizarea de bifosfonați

- anumite tratamente pentru cancer.

Condițiile medicale asociate cu necroza avasculară includ:

- pancreatită

- boala Gaucher

- HIV/SIDA

- lupus eritematos sistemic

- siclemia, anemia celulelor în seceră

- boala de decompresie, cunoscută și sub numele de boala scafandrilor sau boala de apoplexie

- anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia.

Vezi și: Somnifer, eficient pentru reducerea proteinei care provoacă Alzheimer. Ciurea: Dacă nu dormi, n-are cum să se întâmple asta

Necroza avasculară de cap femural, simptome

În faza incipientă a bolii, pacienții cu necroză avasculară de cap femural prezintă dureri de șold, ”pot fi asimptomatici la început sau pot avea dureri chiar invalidante de șold, în cazul unei artroze avansate de șold”, a spus medicul ortoped.

Pe măsură de afecțiunea se înrăutățește, articulațiile afectate ar putea să doară numai atunci când se pune greutate peste acestea, iar în cele din urmă durerea se va resimți chiar și atunci când pacientul stă întins, fără a depune vreun efort suplimentar.

Vezi și: Meningococ: cauze, simptome. Pleșca: Bacterie extrem de severă ca agresivitate și dramatică. Fie ucide, fie mutilează pacientul

Necroza avasculară de cap femural, diagnostic și tratament

În ceea ce privește diagnosticarea acestei patologii, care este una evolutivă, medicul ortoped susține că ”în cazurile avansate se poate vorbi despre o modificare a structurii osoase, respectiv aceasta se observă pe o radiografie de șold, iar în cazurile incipiente, radiografia de șold este de aspect normal și diagnosticul se stabilește în urma unei examinări RMN”.

Tratamentul necrozei avasculare de cap femular este adaptat fiecărui pacient în parte, iar principalul scop este acela de a preveni pierderea țesutului osos.

”În faza stadiilor inițiale ale bolii, pacientului i se oferă niște cârje sau un cadru de mers, acestea fiind folosite pentru a nu călca pe membrul inferior, respectiv i se oferă un tratament minim invaziv, folosind foraje de compresiune la nivelul capului femural, care se face sub control radiologic.

Această procedură se poate augmenta cu o grefare de os spongios la nivelul la nivelul lezional sau infiltrații locale cu celule stem sau chiar și o recoltare de grefă vascularizată la nivelul osului peronier al pacientului, aceasta din urmă fiind o intervenție chirurgicală mai laborioasă.

După acest tratament se poate efectua și o terapie vasodilatatoare, pe de o parte, și terapie hiperbară, pe de altă parte.

Este un tratament multimodal și tot acest tratament are scopul de a salva șoldul nativ al pacientului.

În cazul în care discutăm despre o artroză avansată, adică un stadiu avansat al bolii, se propune artroplastia totală de șold. Trebuie menționat că protezarea de șold oferă un stil de viață cvasinormal pentru pacient”, a mai spus medicul.

Viața după intervenția chirurgicală

Potrivit medicului, recuperarea pacientului se face într-o lună și jumătate, în cazul intervenției chirurgicale, iar monitorizarea se întinde pe o perioadă de trei luni, în cazul pacienților tratați conservator.

”După o astfel de procedură chirurgicală, artroplastia totală de șold, pacientul, în aproximativ 6 săptămâni, merge normal. În situația în care pacientul este tratat conservator, este vorba despre o monitorizare a pacientului RMN la aproximativ 3 luni de zile și călcatul parțial progresiv pe perioada ce urmează”, a explicat medicul.

Vezi și: Slăbitul la vârstnici, risc crescut de moarte prematură. Cercetător: Și o pierdere în greutate de 5% crește riscul de mortalitate, în special la bărbații în vârstă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel