Somnifer, eficient pentru reducerea proteinei care provoacă Alzheimer. Ciurea: Dacă nu dormi, n-are cum să se întâmple asta

Sonia Baciu |
Data publicării:
somnifer. FOTO: Freepik @Yulia Raneva
somnifer. FOTO: Freepik @Yulia Raneva

Un somnifer este util pentru reducerea proteinei care provoacă boala Alzheimer. Cum ajută somnul în refacerea celulelor nervoase.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, 60-70% dintre cei diagnosticați cu demență suferă de boala Alzheimer. Din păcate un tratament pentru această tulburare neurodegenerativă nu există, ceea ce este disponibil în acest moment este remediu pentru ameliorarea simptomelor.

Astfel, pentru oamenii de știință este o adevărată provocare să înțeleagă care este mecanismul ce duce de afectarea celulelor nervoase, iar un studiu recent a scos la iveală că dezvoltarea bolii poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor.

Boala Alzheimer se caracterizează prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier, distrugând celulele și provocând contracția creierului, iar acest nou studiu arată cum cum amiloid-beta poate distruge o celulă ”ca și cum ar prăji un ou” prin creșterea temperaturii acesteia.

De altfel, printre factorii care au legătură cu boala Alzheimer se află și somnul de proastă calitate. Neurochirurgul Vlad Ciurea scrie în cartea sa ”Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”, un lucru foarte interesant și util legat de somn.

”Ce se întâmplă actualmente în sistemul nervos, cu celula nervoasă? Sunt trei teorii dovedite în patofiziologia nervoasă, care susțin același lucru: transmiterea la nivelul sinapsei nu se mai face normal. (...)  Un alt aspect foarte util de cunoscut este că, în timpul somnului, o celulă foarte specială, microglia, vine și îndepărtează toate elementele nocive ale celulei nervoase, o curăță și o repune în funcționalitate. Dacă nu dormi, n-are cum să se întâmple asta, asta e funcția microgliei”, a scris neurochirurgul Vlad Ciurea în cartea sa.

Vezi și: Riscurile automedicației și nerespectarea recomandărilor. Drăgănescu: Ajungem rapid în zona de toxic

Un somnifer, reduce acumularea e proteină care produc boala Alzheimer

Acum, un nou studiu a descoperit că utilizarea somniferelor ar putea reduce acumularea de aglomerări toxice de proteine în lichidul care spală creierul în fiecare noapte.

Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit că persoanele care au luat suvorexant, un tratament obișnuit pentru insomnie, timp de două nopți la o clinică de somn au înregistrat o ușoară scădere a două proteine, amiloid-beta și tau, care se acumulează în boala Alzheimer, arată Science Alert.

În timp ce somniferele pot ajuta în această privință, ”ar fi prematur ca oamenii care sunt îngrijorați de dezvoltarea bolii Alzheimer să interpreteze acest lucru ca un motiv pentru a începe să ia suvorexant în fiecare noapte”, spune neurologul Brendan Lucey, de la Centrul de Medicină a Somnului de la Universitatea Washington, care a condus cercetarea.

Deși este de scurtă durată și a implicat un grup mic de adulți sănătoși, studiul este o demonstrație interesantă a legăturii dintre somn și markerii moleculari ai bolii Alzheimer.

De altfel, tulburările de somn sunt un semn timpuriu al bolii Alzheimer, ce precede alte simptome,precum pierderea memoriei sau declinul cognitiv.

Iar în momentul în care apar primele simptome, nivelurile de beta-amiloid anormal sunt aproape la apogeu, formând aglomerări numite plăci care blochează celulele creierului.

Cercetătorii cred că promovarea somnului ar putea fi o cale de a preveni boala Alzheimer, permițând creierului adormit să se curețe de proteinele rămase și de alte deșeuri ale zilei.

Ce arată studiile

Studiile au fost efectuate pe un grup de voluntari cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani care a primit una dintre cele două doze de suvorexant sau o pastilă placebo, la o oră după ce cercetătorii le-au prelevat lichidul cefalorahidian pentru a colecta o mică mostră.

Cercetătorii au continuat să colecteze probe la fiecare două ore, timp de 36 de ore, în timp ce participanții dormeau și în timpul zilei și nopții următoare, pentru a măsura modul în care se modificau nivelurile de proteine.

Nu au existat diferențe în ceea ce privește somnul între grupuri, și totuși, concentrațiile de beta-amiloid au fost reduse cu între 10 și 20 de procente cu o doză de suvorexant prescrisă de obicei pentru insomnie, comparativ cu un placebo.

Mai mult, neurologul Lucey susține că ”dacă se poate reduce fosforilarea tau, potențial ar exista mai puțină formare de încurcături și mai puțină moarte neuronală”, sperând în continuare că viitoarele studii pe adulți mai în vârstă care testează somniferele timp de luni de zile ar putea, eventual, să măsoare un efect de durată asupra nivelurilor de proteine (observând în același timp eventualele dezavantaje ale somniferelor).

Boala Alzheimer, simptome

Simptomele comune ale demenței sau ale bolii Alzheimer includ:

- uitarea

- probleme cu activitățile zilnice

- greșeli cu privire la timp și loc

- probleme de limbaj

- pierderea lucrurilor

- judecata slabă

- retragere din activitățile sociale

- schimbări de comportament și de caracter

- neliniște

- probleme cu vederea.

Cauzele bolii Alzheimer

Din ceea ce se știe până în acest moment, cauzele bolii Alzheimer nu sunt ceva singular, existând o serie de factori de risc care cresc șansele de a dezvolta această boală.

”Printre aceștia se numără vârsta înaintată, istoricul familial, cei care au suferit de un traumatism cranian grav și obiceiurile nesănătoase care duc la obezitate, hipertensiune arterială și/sau diabet. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații”, susține dr. Gandhi, citat de Eatthis.

Vezi și: Păducelul, ”laptele bătrânilor”, benefic pentru bolile de inimă și colesterol. Cum se prepară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel