Păducelul, ”laptele bătrânilor”, benefic pentru bolile de inimă și colesterol. Cum se prepară
Păducelul este plin de antioxidanți și de beneficii pentru sănătate. Este de mare ajutor pentru inimă și digestie.
Păducelul, parte din familia Rosaceae, este un arbust de 2-5 metri, originar din regiunile temperate ale Europei, Americii de nord și din nordul Asiei. Fructele păducelului sunt de culoare roșie. nu prezintă miros, iar gustul este unul dulceag și mucilaginos.
Sute de ani, oamenii au folosit fructele de păducel, dar și frunzele și florile ca remediii naturiste pentru problemele digestive, problemele de inimă sau chiar hipertensinea arterială. În Franța, infuziile de păducel sunt cunoscute sub denumirea de ”laptele bătrânilor”, acestora recomandându-se să bea cel puțin un ceai pe zi, pentru a li se prelungi viața, se arată în lucrarea Plante Medicinale de la A la Z.
De altfel, în medicina populară europeană, păducelul, sub diferire forme, este indicat în peste 50 de afecțiuni, în special cardiace sau nervoase.
Păducelul are multiple beneficii pentru sănătate. Produsul vegetal se folosește frecvent sub formă de infuzie și extracte hidroalcoolice. Infuzia se prepară cu 1-1,5 g de produs la 150 ml de apă la fierbere, după 15 minute se filtrează, iar ”cura” trebuie să fie de 3-4 căni de infuzie pe zi, timp de câteva săptămâni.
Păducelul și antioxidanții
Fructele de păducel sunt o sursă bogată de polifenoli, un puternic antioxidant care ajută în neutralizarea radicalilor liberi.
Polifenolii sunt asociați cu o mulțime de beneficii ca urmare a acțiunii lor antioxidante, inclusiv scăderea riscului de anumite cancere, a riscului de diabet zaharat de tip 2, astm, anumite infecții, probleme ale inimii, îmbătrânirea prematură a pielii.
Vezi și: Riscurile automedicației și nerespectarea recomandărilor. Drăgănescu: Ajungem rapid în zona de toxic
Păducelul, proprietăți antiinflamatorii
Fructele de păducel pot avea proprietăți antiinflamatorii care ar putea să vă îmbunătățească sănătatea.
Cercetările au descoperit că inflamația cronică este legată de multe boli, inclusiv diabetul de tip 2, astmul și anumite tipuri de cancer, arată Healthline.
Într-un studiu efectuat pe șoareci cu afecțiuni hepatice, extractul de fructe de păducel a scăzut semnificativ nivelul compușilor inflamatori, ceea ce a dus la reducerea inflamației și leziunilor hepatice.
Păducelul scade tensiunea arterială
În medicina tradițională chineză, păducelul este unul dintre cele mai recomandate alimente care ajută în scăderea tensiunii arteriale.
Studiile pe animale au arătat că păducelul se comportă asemenea unui vasodilatator, adică relaxează mușchii vaselor de sânge, având ca efect scăderea tensiunii arteriale.
Într-un studiu realizat în 2006, cercetătorii au administrat unui grup de 79 de persoane, cu diabet de tip 2 și hipertensiune, 1200 mg de extract de păducel timp de 16 săptămâni. Cei care au primit extractul au înregistrat o îmbunătățire a tensiunii arteriale comparativ cu persoanele care au primit placebo.
Păducelul reduce nivelul de colesterol
Unele studii au indicat că extractul de păducel poate îmbunătăți nivelul de colesterol din sânge datorită conținutului de flavonoizi și pectină. Aceasta din urmă este un tip de fibră implicată în metabolismul colesterolului.
Dezechilibrul nivelului de colesterol din sânge, în special trigliceridele crescute și un nivel scăzut al colesterolului bun, joacă un rol important în ateroscleroza, plăcile de grăsime care se depun pe interiorul vaselor de sânge și care duc la creșterea tensiunii și la probleme ale inimii, inclusiv infarct sau accident vascular cerebral.
Păducelul, ajutor pentru digestie
Fructele de păducel și extractul de păducel au fost folosite timp de secole pentru tratarea problemelor digestive, în special indigestia și durerile stomacale.
Fructele conțin fibre, care s-au dovedit a fi de ajutor în digestie, prin reducerea constipației și proprietățile prebiotice.
Prebioticele sunt alimente care hrănesc și promovează bacteriile intestinale sănătoase, care sunt vitale pentru menținerea unei digestii sănătoase.
Un studiu observațional pe persoane cu digestie lentă a constatat că fiecare gram suplimentar de fibre alimentare consumat de persoane a fost asociat cu o scădere de 30 de minute a timpului dintre scaune.
În plus, cercetările efectuate pe rozătoare sugerează că compușii din fructele de păducel ar putea spori producția și activitatea enzimelor digestive - și anume a celor necesare pentru digestia alimentelor grase și bogate în proteine.
Păducelul, proprietăți anti-îmbătrânire
Fructele de păducel pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii cauzate de degradarea colagenului din cauza expunerii excesive la soare sau la razele ultraviolete.
Păducelul, posibilă terapie pentru anxietate
Oamenii de știință au investigat păducelul ca o potențială terapie nouă pentru tulburările de anxietate.
Păducelul pare să aibă puține efecte secundare în comparație cu medicamentele tradiționale împotriva anxietății.
Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii de știință continuă să îl cerceteze ca un potențial tratament pentru tulburările sistemului nervos central, cum ar fi anxietatea și depresia.
Păducelul, tratament al insuficienței cardiace
Fructele de păducel sunt cunoscute pentru utilizarea lor în contexte tradiționale în tratarea insuficienței cardiace, alături de alte medicamente tradiționale.
Mai multe studii au arătat că fructele de păducel pot avea efecte benefice fără efecte adverse severe la persoanele cu insuficiență cardiacă.
De asemenea, studiile au indicat îmbunătățiri ale funcțiilor inimii și a simptomelor insuficienței cardiace, cum ar fi respirația scurtă și oboseala.
Cercetările au sugerat că flavonoizii din păducel ar fi responsabili cu aceste efecte benefice.
Păducelul, ușor de introdus în dietă
Păducelul se poate consuma și în tarte, dar și în gustări, însă sâmburii trebuie evitați, deoarece conțin toxina similară sâmburilor de mere sau de pere.
De asemenea, se poate face dulceață, vin sau oțet, însă forma cea mai ușoară de consum este cea de ceai.
Deși este un produs sigur,în general, în cazul femeilor însărcinate și al copiilor este indicat să vorbiți în prealabil cu un medic.
-
-
Ceaiul care ajută dacă ai tuse productivă și dureri în gât25.12.2025, 09:52
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Planta considerată "bomba" de Omega 3-6-7-9. Mulți o iau pentru imunitate, dar are efecte pentru cancer și diabet
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
