Păducelul, ”laptele bătrânilor”, benefic pentru bolile de inimă și colesterol. Cum se prepară

Păducelul este plin de antioxidanți și de beneficii pentru sănătate. Este de mare ajutor pentru inimă și digestie.
Păducelul, parte din familia Rosaceae, este un arbust de 2-5 metri, originar din regiunile temperate ale Europei, Americii de nord și din nordul Asiei. Fructele păducelului sunt de culoare roșie. nu prezintă miros, iar gustul este unul dulceag și mucilaginos.
Sute de ani, oamenii au folosit fructele de păducel, dar și frunzele și florile ca remediii naturiste pentru problemele digestive, problemele de inimă sau chiar hipertensinea arterială. În Franța, infuziile de păducel sunt cunoscute sub denumirea de ”laptele bătrânilor”, acestora recomandându-se să bea cel puțin un ceai pe zi, pentru a li se prelungi viața, se arată în lucrarea Plante Medicinale de la A la Z.
De altfel, în medicina populară europeană, păducelul, sub diferire forme, este indicat în peste 50 de afecțiuni, în special cardiace sau nervoase.
Păducelul are multiple beneficii pentru sănătate. Produsul vegetal se folosește frecvent sub formă de infuzie și extracte hidroalcoolice. Infuzia se prepară cu 1-1,5 g de produs la 150 ml de apă la fierbere, după 15 minute se filtrează, iar ”cura” trebuie să fie de 3-4 căni de infuzie pe zi, timp de câteva săptămâni.
Păducelul și antioxidanții
Fructele de păducel sunt o sursă bogată de polifenoli, un puternic antioxidant care ajută în neutralizarea radicalilor liberi.
Polifenolii sunt asociați cu o mulțime de beneficii ca urmare a acțiunii lor antioxidante, inclusiv scăderea riscului de anumite cancere, a riscului de diabet zaharat de tip 2, astm, anumite infecții, probleme ale inimii, îmbătrânirea prematură a pielii.
Vezi și: Riscurile automedicației și nerespectarea recomandărilor. Drăgănescu: Ajungem rapid în zona de toxic
Păducelul, proprietăți antiinflamatorii
Fructele de păducel pot avea proprietăți antiinflamatorii care ar putea să vă îmbunătățească sănătatea.
Cercetările au descoperit că inflamația cronică este legată de multe boli, inclusiv diabetul de tip 2, astmul și anumite tipuri de cancer, arată Healthline.
Într-un studiu efectuat pe șoareci cu afecțiuni hepatice, extractul de fructe de păducel a scăzut semnificativ nivelul compușilor inflamatori, ceea ce a dus la reducerea inflamației și leziunilor hepatice.
Păducelul scade tensiunea arterială
În medicina tradițională chineză, păducelul este unul dintre cele mai recomandate alimente care ajută în scăderea tensiunii arteriale.
Studiile pe animale au arătat că păducelul se comportă asemenea unui vasodilatator, adică relaxează mușchii vaselor de sânge, având ca efect scăderea tensiunii arteriale.
Într-un studiu realizat în 2006, cercetătorii au administrat unui grup de 79 de persoane, cu diabet de tip 2 și hipertensiune, 1200 mg de extract de păducel timp de 16 săptămâni. Cei care au primit extractul au înregistrat o îmbunătățire a tensiunii arteriale comparativ cu persoanele care au primit placebo.
Păducelul reduce nivelul de colesterol
Unele studii au indicat că extractul de păducel poate îmbunătăți nivelul de colesterol din sânge datorită conținutului de flavonoizi și pectină. Aceasta din urmă este un tip de fibră implicată în metabolismul colesterolului.
Dezechilibrul nivelului de colesterol din sânge, în special trigliceridele crescute și un nivel scăzut al colesterolului bun, joacă un rol important în ateroscleroza, plăcile de grăsime care se depun pe interiorul vaselor de sânge și care duc la creșterea tensiunii și la probleme ale inimii, inclusiv infarct sau accident vascular cerebral.
Păducelul, ajutor pentru digestie
Fructele de păducel și extractul de păducel au fost folosite timp de secole pentru tratarea problemelor digestive, în special indigestia și durerile stomacale.
Fructele conțin fibre, care s-au dovedit a fi de ajutor în digestie, prin reducerea constipației și proprietățile prebiotice.
Prebioticele sunt alimente care hrănesc și promovează bacteriile intestinale sănătoase, care sunt vitale pentru menținerea unei digestii sănătoase.
Un studiu observațional pe persoane cu digestie lentă a constatat că fiecare gram suplimentar de fibre alimentare consumat de persoane a fost asociat cu o scădere de 30 de minute a timpului dintre scaune.
În plus, cercetările efectuate pe rozătoare sugerează că compușii din fructele de păducel ar putea spori producția și activitatea enzimelor digestive - și anume a celor necesare pentru digestia alimentelor grase și bogate în proteine.
Păducelul, proprietăți anti-îmbătrânire
Fructele de păducel pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii cauzate de degradarea colagenului din cauza expunerii excesive la soare sau la razele ultraviolete.
Păducelul, posibilă terapie pentru anxietate
Oamenii de știință au investigat păducelul ca o potențială terapie nouă pentru tulburările de anxietate.
Păducelul pare să aibă puține efecte secundare în comparație cu medicamentele tradiționale împotriva anxietății.
Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii de știință continuă să îl cerceteze ca un potențial tratament pentru tulburările sistemului nervos central, cum ar fi anxietatea și depresia.
Păducelul, tratament al insuficienței cardiace
Fructele de păducel sunt cunoscute pentru utilizarea lor în contexte tradiționale în tratarea insuficienței cardiace, alături de alte medicamente tradiționale.
Mai multe studii au arătat că fructele de păducel pot avea efecte benefice fără efecte adverse severe la persoanele cu insuficiență cardiacă.
De asemenea, studiile au indicat îmbunătățiri ale funcțiilor inimii și a simptomelor insuficienței cardiace, cum ar fi respirația scurtă și oboseala.
Cercetările au sugerat că flavonoizii din păducel ar fi responsabili cu aceste efecte benefice.
Păducelul, ușor de introdus în dietă
Păducelul se poate consuma și în tarte, dar și în gustări, însă sâmburii trebuie evitați, deoarece conțin toxina similară sâmburilor de mere sau de pere.
De asemenea, se poate face dulceață, vin sau oțet, însă forma cea mai ușoară de consum este cea de ceai.
Deși este un produs sigur,în general, în cazul femeilor însărcinate și al copiilor este indicat să vorbiți în prealabil cu un medic.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.