Bunicii, pătura de siguranță a nepoților. Cum le influențează întreaga existență. Ce se întâmplă dacă relația este una la distanță

Monika Baciu |
Data publicării:
bunicii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
bunicii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Bunicii sunt considerați pătura de siguranță a nepoților. Bunicii au o influență majoră asupra dezvoltării celor mici.

Bunicii influențează dezvoltarea nepoților. Se spune că a fi bunic este un privilegiu. Există numeroase cercetări care sugerează că petrecerea timpului cu nepoții este benefică pentru sănătatea bunicilor. Dar beneficiile bunicilor pentru nepoții lor?

Mulți dintre noi avem amintiri înduioșătoare care implică bunicii noștri. Fie că este vorba de întâlnirile de sărbători, de faptul că le faceți cu mâna de pe marginea unui meci de sport, de faptul că ați primit un mic răsfăț de la ei în timpul unei vizite sau pur și simplu de dragostea de zi cu zi pe care ați primit-o de la un bunic - pentru mulți, bunicii au un impact pozitiv asupra sănătății lor mentale, emoționale și chiar fizice.

Știm că această relație este specială din atât de multe motive, dar puțini știu că cercetările arată de fapt că există o mulțime de beneficii ale prezenței bunicilor în viața familiilor lor.

De fapt, datele arată că aceste relații pot reduce riscul de probleme de sănătate mintală și pot promova bunăstarea generală, potrivit Dr. Axe.

Vezi și: Dragaveiul, planta care conține de două ori mai mult Fier decât spanacul. Reduce ridurile, previne osteoporoza și îmbunătățește starea de spirit

Beneficiile bunicilor

Este imposibil de numărat numeroasele beneficii ale bunicilor. Aceștia sunt educatori și au un impact major asupra vieții copiilor și nepoților lor. O analiză științifică a subliniat faptul că bunicii joacă un rol important în creșterea nepoților și din motive logistice. Pe măsură ce femeile și mamele se integrează tot mai mult în forța de muncă, mamele depind tot mai mult de familia extinsă, în special de bunici, pentru a avea grijă de copiii lor.

Care sunt beneficiile bunicilor în viața copiilor? Sunt sigur că ați putea face o listă lungă bazată pe relațiile personale, dar există câteva beneficii specifice care au fost dovedite.

Multe rapoarte indică faptul că legăturile multigeneraționale cresc bunăstarea, stabilitatea și sprijinul copiilor.

Vezi și: Tulburare de ingestie alimentară, noua boală descoperită. Ce este ARFID și cum se pune diagnosticul. Cele trei semne ale bolii

Îmbunătățirea sănătății mentale

La fel ca beneficiile mătușilor, bunicii promovează sănătatea mentală și emoțională pentru nepoții lor. Sprijinul emoțional și apropierea primită de la un bunic pot reduce riscul de depresie în rândul nepoților adulți, potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea din Boston. Cercetătorii au descoperit că atât pentru bunici, cât și pentru nepoții adulți, o relație apropiată reduce simptomele depresive.

Sesiunile de legături dintre bunici și nepoți îmbunătățesc sănătatea mintală, deoarece oferă un sentiment de sprijin, răbdare și dragoste.

Oferă un sentiment de securitate

Bunicii sunt cunoscuți ca fiind o pătură de siguranță. Ei sunt de încredere și oferă un mare sprijin emoțional. Sunt, de asemenea, extrem de reconfortanți, prin afecțiunea lor fizică și chiar prin modul în care sunt prezenți în viața unui nepot. Într-un moment de nevoie, un bunic este acolo, ceea ce nu trece neobservat de nepot.

Un raport i-a numit pe bunici ”prima linie de apărare” atunci când familiile au nevoie, sunt tulburate sau perturbate. Aceștia sunt adesea acolo pentru a contribui cu timp, îngrijire și chiar resurse financiare atunci când este necesar.

Vezi și: 20 de ani pentru înființarea singurului spital de mari arși, în România. Cât costă tratarea unui pacient ars. Lascăr: Cel mai complex și costisitor pacient imaginabil. Sunt necesare 8 - 10 centre

Împărtășiți interesele

Există vreunul dintre hobby-urile sau activitățile tale preferate transmise de la bunicul tău? Poate că este pescuitul, drumețiile, mersul cu bicicleta, pictura, cititul cărților, ascultatul muzicii sau jocul de șah.

Este obișnuit ca bunicii și nepoții să împărtășească interese care aduc bucurie ambelor generații și le sporesc și mai mult legătura. În plus, bunicii au experiența și înțelepciunea care pot fi transmise din generație în generație.

În cazul multor nepoți, aceștia continuă aceste activități sau interese în copilărie și la vârsta adultă, păstrând întotdeauna o parte din bunicii lor cu ei.

Îmbunătățiți sănătatea fizică

Știm că bunicii ajută la îmbunătățirea sănătății mentale a nepoților, chiar și atunci când aceștia devin adulți, dar cum rămâne cu sănătatea lor fizică?

Un studiu publicat în PLoS One sugerează că bunicii pot reduce factorii de risc de cancer ai nepoților. Acest lucru se datorează influenței pozitive pe care bunicii o au asupra sănătății nepoților lor, în special în legătură cu aspecte precum fumatul, consumul de alcool, dieta și activitatea fizică.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi pe burtă. Care e cea mai bună pernă. Nazer: Provoacă dureri la coloana cervicală. Musculatura se atrofiază

Ajutați cu îngrijirea copiilor

Bunicii ajută în mod obișnuit la îngrijirea copiilor, ceea ce reprezintă un ajutor extraordinar pentru părinți. De asemenea, știm că beneficiile bunicilor care cresc nepoți sunt vaste.

Cercetările publicate în Journal of Family Issues au constatat că copiii care trăiesc în familii formate exclusiv din mamă și care includ un bunic au o probabilitate substanțial mai mică de a trăi sub sau aproape de nivelul de sărăcie, în comparație cu copiii care trăiesc în familii formate exclusiv din mamă și fără prezența unui bunic.

Datele arată că bunicii nu numai că oferă timpul lor, dar sporesc și securitatea financiară a copiilor în anumite circumstanțe, în special a celor care trăiesc în familii cu trei generații.

Vezi și: Cele 4 vârste între care facem cu toții o confuzie. Când și de ce ne îmbolnăvim, de fapt, și de ce vârsta nu este un motiv al bolii. Prada: Nu faptul că trăim mult e problema

Cum să rămâi conectat de la distanță

Când vine vorba de legătura dintre bunici și nepoți, uneori este necesar să ai grijă de la distanță. De fapt, multe dintre aceste relații implică o tonă de afecțiune și atașament, dar puțină interacțiune de zi cu zi.

Din fericire, există multe modalități de a rămâne conectat cu bunicii de la distanță. Iată câteva modalități simple de a rămâne implicat:

Vorbiți des: Fie că este la telefon sau folosind o aplicație cum ar fi FaceTime sau Zoom, vorbind cu bunicii în mod regulat poate ajuta la menținerea legăturii puternice și la stimularea sănătății emoționale a tuturor generațiilor. Încercați să vorbiți de cel puțin una-două ori pe săptămână, atunci când nu vă puteți vedea în persoană.

Aveți întâlniri de joacă virtuale: Cine a spus că nu puteți citi cărți, juca jocuri de societate sau face puzzle-uri virtual? Puteți folosind aplicații video precum Zoom, Skype și FaceTime. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă implica în timpul de joacă, chiar dacă nu o puteți face față în față.

Scrieți scrisori: Nu este nimic mai bun decât o scrisoare de modă veche. Scrisul de scrisori este o practică excelentă pentru copii (și tineri adulți) și există ceva special în a primi o scrisoare scrisă de mână de la o persoană dragă. Puteți include ce ați făcut pe parcursul săptămânii, mesele preferate, planurile de viitor și multe altele. Aceasta este, de asemenea, o ocazie excelentă pentru bunici de a menține sentimentul de sprijin emoțional care este atât de important pentru nepoți.

Trimiteți fotografii și videoclipuri: Dacă nu vă puteți întâlni în persoană, trimiterea de fotografii și videoclipuri digitale poate fi o surpriză dulce pentru bunici. Puteți, de asemenea, să realizați o carte foto online și să o trimiteți bunicilor ca un cadou special. Aceasta este o idee excelentă de cadou de sărbători dacă nu vă puteți întâlni anul acesta.

Vezi și: Testul simplu care îți arată dacă ai cancer de prostată. Care e rezultatul normal și la ce vârstă trebuie să-l faci. Marțian: Găsim dacă avem vreun cancer pe oriunde

Alte moduri de a te implica cu bunicii

Petrecerea de timp de calitate cu bunicii promovează sănătatea și bunăstarea generală a bunicilor și a nepoților. Modurile în care vă puteți implica cu bunicii sunt nesfârșite, într-adevăr. Doar stând de vorbă și discutând face treaba.

Dacă sunteți în căutarea unor noi modalități de a vă implica cu bunicii, iată câteva idei:

Pentru nepoții mai mari:

- Plimbare prin parc

- Ieșiți în oraș

- Stați la povești

- Urmați un curs împreună

- Gătiți cina împreună

- Faceți o excursie

- Mergeți la un meci de sport

- Mergeți la film

Vezi și: Dieta mediteraneană: detaliul care s-a omis. Planta care prelungește viața și te ține tânără. Prada: O putere imensă. Singurul secret al supraviețuirii îndelungate

Pentru nepoții mai mici:

- Mergeți la locul de joacă

- Mergeți la bibliotecă

- Faceți împreună un lucru manual

- Lucrați la un puzzle

- Faceți o plimbare

- Participați la un eveniment al comunității sau al școlii

- Mergeți la un meci de sport

- Citiți cărți

Este greu de explicat importanța bunicilor în dezvoltarea și bunăstarea copiilor. Cercetările arată că petrecerea timpului cu bunicii îmbunătățește sănătatea mentală, emoțională și fizică a copilului (și a nepotului adult).

Printre beneficiile bunicilor se numără oferirea unui sentiment de siguranță, asigurarea îngrijirii copiilor, îmbunătățirea sănătății mintale, stimularea sănătății fizice și împărtășirea intereselor pe tot parcursul vieții. Chiar dacă nu puteți fi cu bunicii dvs. fizic, utilizarea aplicațiilor de telefon sau de calculator pentru a comunica virtual, scrierea de scrisori și trimiterea de fotografii sunt modalități excelente de a rămâne implicați și conectați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel