Nelu Tătaru, soluție pentru DSP-uri. De unde a adus medici pentru anchete epidemiologice

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Nelu Tătaru
Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că în fiecare județ sunt detașați medici la DSP-uri pentru a ajuta la anchete epidemiologice. Iată de unde vor veni aceștia. 

Nelu Tătaru a anunțat că la DSP-urile din fiecare județ au fost detașați medici și asistenți de medicină școlară, care să ajute la derularea anchetelor epidemiologice.
E vorba de circa 90 de cadre medicale în București și de aproape 900 în toată țara. „Da, în fiecare județ, pentru a suplini lipsa de personal de la direcțiile de sănătate publică, am detașat tot ce a însemnat medicină școlară - medici și asistenți de medicină școlară. (...) Ei vor ajuta DSP-urile și în anchetele epidemiologice. Dacă în aprilie, când aveam 500 de cazuri noi, gândiți-vă ce înseamnă anchete la 1.200 sau 1.300 de cazuri noi în fiecare zi. Trebuie urmărit fiecare caz în parte. Avem un ordin de ministru care spune că, odată depistat un caz pozitiv, în primele două ore directorul DSP trebuie să repartizeze unui lucrător din DSP ancheta epidemiologică. În maxim 12 ore trebuie ca acea anchetă să fie începută și în maxim 24 de ore acea anchetă să fie terminată. Ele trebuie trecute într-o bază de date, pe care noi să le putem urmări și să creăm acele baze în care să putem vedea influența în focar, focarele în desfășurare, focarele în constituire sau focarele care tind să se estompeze. Făcând niște anchete epidemiologice corecte, făcând niște circuite epidemiologice corecte în spitale, prin verificări, atunci vom avea și o scădere a transmiterii și vom vedea și o scădere a numărului de cazuri", a explicat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Referindu-se la experimentul Digi 24, când la DSP București nu a răspuns nimeni la liniile telefonice de urgență, ministrul Sănătății a spus că situații similare sunt în aproape toate județele țării. 

„Am auzit și am vorbit și cu doctorul Arafat (...) discuțiile sunt cam în toate DSP-urile, lipsa de personal care exista în acest moment, acel telefon pe care noi l-am indicat să fie pentru orice urgență pentru fiecare DSP, lipsa de personal sugerată și expusă la un moment dat explica și lipsa răspunsului la acel telefon. (..) Eu am și vorbit cu șefa DSP București, explicând că acum au acei oameni, au acel personal, prin detașarea celor de la medicină școlară și pot acoperi o linie la care să se poată să se informeze cetățenii. Da, aveți dreptate, se întâmplau aceste lucruri, tocmai de aceea am luat și deciziile cu suplimentarea oamenilor, dar și cu discuțiile pe care le-am avut cu fiecare DSP în parte, pentru a lua în serios orice telefon. Eu am înțeles: sunt puțini, sunt obosiți, au de făcut anchete, dar trebuie să răspundem și la aceste telefoane. (...) După ce suplimentăm, vom face și aceste verificări, care trebuie să ne redea faptul că s-a schimbat ceva”, a arătat Nelu Tătaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel