Neoplasm pulmonar cu invadare cardiacă, intervenție la limită

Dana Lascu / 11 apr 2019 / 22:59
Chirurgii au reușit să scoată din pieptul pacientului o tumoră care extinsese din plămân în inimă și care era aproape inoperabilă
Chirurgii au reușit să scoată din pieptul pacientului o tumoră care extinsese din plămân în inimă și care era aproape inoperabilă

O echipă de medici din mai multe specialități de la Spitalul Militar Central a operat un pacient diagnosticat cu neoplasm pulmonar drept cu invazia cordului, situație aproape inoperabilă.

Un pacient în vârstă de 60 de ani, diagnosticat cu Neoplasm pulmonar drept cu invazia cordului care, din punct de vedere anatomic și chirurgical, se afla la limita operabilității a beneficiat, recent, în Secția Clinică Chirurgie toracică a Spitalului Militar Central, de o intervenție chirurgicală de mare anvergură.

O bucată din plămân și una din inimă, afectate

Operația, radicală din punct de vedere oncologic, a presupus îndepărtarea, în întregime, a unui bloc tumoral pulmonar, cu localizare în plămânul drept, care avea și invadare cardiacă (peretele atriului stâng).

Echipa operatorie, care a efectuat intervenția de pneumonectomie dreaptă în bloc cu peretele atriului stâng invadat tumoral pentru cancer pulmonar drept, a fost alcătuită din colonel medic dr. Adrian Ciuche (medic primar chirurgie toracică) și maior dr. Dragoș Ciprian Marin (medic specialist chirurgie toracică), alături colonel medic Conf. univ. dr. Corneci Dan (medic primar ATI).

Pacientul, deja acasă

În timpul operator care a implicat și tratamentul chirurgical oncologic al atriului stâng, invadat de blocul tumoral, moment în care s-a dovedit esențială experiența șefului Secție Chirurgie toracică, colonel dr. Claudiu Nistor (medic specialist Chirurgia cardiacă și a vaselor mari).

Evoluția postoperatorie a pacientului a fost favorabilă, acesta fiind externat la 10 zile de la operație.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy