Niacinamidele, ingredientele momentului. Te pot proteja împotriva cancerului de piele. Cum să le introduci în rutina ta

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
niacibnamidele foto:freepik
niacibnamidele foto:freepik

Niacinamidele, ingredientele momentului. Cum să le introduci în rutina ta.

Disponibil în diverse produse, cum ar fi cleansere și creme hidratante, acest nutrient multifuncțional promite să îmbunătățească sănătatea pielii în mai multe moduri decât ne-am putea imagina.

Vezi și: Nisipul la rinichi, "noțiune de șantier". Mihai Dobra: Eu nu cred în ea. Este noțiunea mistificată a ecografiștilor

„Niacinamida este unul dintre acele ingrediente găsite în multe produse de îngrijire a pielii pentru a lumina tenul, preveni semnele de îmbătrânire și trata condiții precum eczema sau acneea”, explică dermatologul Alok Vij, pentru Cleveland Clinic. „Chiar dacă niacinamida este produsul momentului, este prezentă de ani de zile și are o putere de menținere datorită impactului său pozitiv asupra multor condiții ale pielii”, a mai spus acesta.

Ce este niacinamida?

Niacinamida este un tip de vitamina B3, una dintre cele opt vitamine B care susțin multe aspecte ale sănătății. Corpul tău produce niacinamidă atunci când ai prea mult niacin în organism. De asemenea, organismul tău poate transforma un aminoacid numit triptofan în niacinamidă.

Ce face niacinamida pentru pielea ta?

Niacinamida este un ingredient versatil pentru îngrijirea pielii. Ajută la construirea keratinei, o proteină care menține sănătatea pielii. De asemenea, s-a dovedit că îți întărește, îți netezește și îți luminează pielea.

„Niacinamida este folosită pentru a trata acneea și poate ajuta la hrănirea și protejarea pielii tale, în special atunci când este utilizată împreună cu alte produse, cum ar fi retinolul”, explică dr. Vij. „Este un nutrient puternic care rareori are efecte secundare.”

Iată cele șase principale beneficii ale niacinamidei:

1. Crește hidratarea

Niacinamida poate îmbunătăți funcția barierei lipidice a pielii tale (o strat de apă și ulei care protejează pielea). Acest lucru ajută la blocarea umidității și menținerea poluanților sau a altor iritanți potențiali afară, făcând pielea mai hidratată și mai puțin sensibilă.

2. Calmează roșeața

S-a demonstrat că niacinamida reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la calmarea roșeții cauzate de condiții precum acneea, rozaceea și eczema. De asemenea, poate calma iritația cauzată de exfolianți puternici cum ar fi retinolul sau acidul glicolic care îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii tale.

3. Poate reduce aspectul porilor

Nu s-a dovedit nimic în reducerea efectivă a dimensiunii porilor. Dar niacinamida poate ajuta la minimizarea aspectului lor, contribuind la menținerea pielii tale netede și curate. De asemenea, poate ajuta la reglarea cantității de ulei produs de glandele tale, prevenind astfel apariția acneei și a porilor înfundați.

foto:freepik

4. Poate proteja împotriva cancerului de piele

Niacinamida este un membru apropiat al unei alte vitamine B numite nicotinamidă. Suplimentele orale de nicotinamidă pot ajuta la prevenirea apariției unor noi cancere de piele sau pete precanceroase la unele persoane. Dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest beneficiu.

Un studiu recent arată, de asemenea, că nicotinamida, verișoara niacinamidei, poate crește riscul de cancer mamar triplu negativ la cei care iau suplimentul alimentar în niveluri ridicate.

„Chiar poți găsi niacinamidă în unele creme de protecție solară în ziua de azi”, observă dr. Vij. „Asigură-te doar că nu folosești prea multe produse de îngrijire a pielii care o conțin odată”, a mai explicat acesta.

5. Tratează petele pielii

Niacinamida este aprobată de dermatologi pentru a lumina tonul pielii. Unele cercetări sugerează că formulele de îngrijire a pielii cu 5% niacinamidă pot ajuta, de asemenea, la înălbirea petelor întunecate.

6. Reduce ridurile și liniile fine

Proprietățile antioxidante ale acestei vitamine pot ajuta la protejarea pielii și la recuperarea acesteia de la leziuni cauzate de factori precum îmbătrânirea, soarele și stresul. Unele cercetări au arătat că niacinamida aplicată local poate îmbunătăți liniile fine și ridurile, precum și colorația neuniformă a pielii.

Cum folosești niacinamida în rutina ta de îngrijire a pielii?

Niacinamida poate fi folosită o dată sau de două ori pe zi, după curățarea delicată în cadrul rutinei tale regulate de îngrijire a pielii. Pentru a-ți maximiza beneficiile, aplică niacinamida după aplicarea unui hidratant. Poți, de asemenea, combina serul de niacinamidă cu hidratantul tău și să le aplici împreună pe față și gât. Sau poți încerca o mască facială care conține niacinamidă pentru recuperarea și relaxarea pielii.

Cât de mult să folosești

Majoritatea produselor de îngrijire a pielii conțin 5% niacinamidă sau mai puțin, dar cantitățile pot varia. Începe încet cu o concentrație mică dacă ai pielea sensibilă. Și discută cu specialistul tău medical dacă ai întrebări sau nelămuriri despre modul în care să o folosești sau despre eventualele efecte secundare.

Vezi și: Cum să vorbești cu copilul tău despre război. Irina Bodnariu: Nimic mai mult! Să nu le cerem ceea ce nici noi încă nu știm să facem!

Care sunt efectele secundare ale niacinamidei?

Niacinamida este în general considerată blândă și sigură de folosit pe piele. Rareori, poate provoca:

- Reacții alergice

- Mâncărime

- Senzație ușoară de arsură

- Roșeață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel