Cum să vorbești cu copilul tău despre război. Irina Bodnariu: Nimic mai mult! Să nu le cerem ceea ce nici noi încă nu știm să facem!

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Cum să vorbești cu copilul tău despre război. Psihologul Irina Bodnariu a explicat cum trebuie să comunicăm în familie despre evenimentele tragice care se întâmplă în lume.

Într-un interviu captivant cu psihologul Irina Bodnariu, oferit în exclusivitate pentru DC Medical, aceasta ne-a îndrumat către o perspectivă esențială asupra modului în care ar trebui să gestionăm discuțiile dificile cu copiii despre conflictele din prezent, care pot fi traumatizante pentru aceștia. Accentul pe adaptarea informațiilor la nivelul lor de înțelegere și procesare deschide o nouă perspectivă în modul în care comunicăm și ne raportăm în cadrul familiei.

În ceea ce privește discuțiile în familie despre conflicte și evenimente traumatizante, în special cu copiii, psihologul sugerează expunerea la informații adaptate nivelului lor de înțelegere și procesare. Discuțiile ar trebui să se desfășoare în termeni și concepte pe înțelesul lor, oferindu-le, în același timp, un echilibru și un mediu sigur pentru dezvoltarea lor. 

Copiii trebuie expuși la câtă informație pot procesa și nimic mai mult. Vorbitul pe înțelesul lor, în termenii lor și cu noțiunile cu care ei pot opera, este cheia, indiferent de subiect. Diferențele dintre ce este bine și ce nu, dintre bine și rău, se învață, chiar și din povești sau jocuri potrivite vârstei lor.

Nu trebuie să le cerem copiilor ceea ce nici noi încă nu știm să facem. Dacă ne punem în situația de a ne gândi ce am face dacă am trece printr-o anume situație...nu facem decât să plecăm pe acel scenariu prin care nu trecem încă, ceea ce face rîu, nu pregătește. Copiii au nevoie de echilibru și de siguranță, ca să se poată dezvolta normal”, a mai spus psihologul Irina Bodnariu.

foto:[email protected]

În esență, discuțiile ar trebui să se axeze pe o comunicare adaptată, folosind termeni și concepte accesibile copiilor. Aceasta nu numai că îi ajută să înțeleagă evenimentele, ci creează și un mediu sigur și echilibrat în care se pot dezvolta armonios. Atingerea acestor subiecte dificile trebuie să se facă cu grijă și empatie, oferindu-le un sprijin emoțional și un cadru în care să-și exprime întrebările și temerile.

Psihologul atrage atenția că este crucial să nu cerem copiilor să înțeleagă sau să gestioneze lucruri pe care nici noi, adulții, nu le înțelegem sau nu le putem controla în totalitate.

În schimb, evidențiază importanța unui mediu stabil în viața copiilor, fiind fundamental pentru dezvoltarea și adaptarea lor sănătoasă în fața unor provocări traumatizante.

Este esențial ca informațiile oferite să fie dozate și să se concentreze pe nivelul de înțelegere al fiecărui copil, oferindu-le informații relevante și utile, fără a-i copleși sau a-i expune la detaliile crude și traumatizante ale conflictelor.

Învățarea diferențelor dintre bine și rău poate proveni din diferite medii, precum povești și jocuri potrivite vârstei lor, oferindu-le o bază sănătoasă pentru a înțelege și procesa astfel de evenimente.

Psihologul Irina Bodnariu încurajează construirea unei legături sigure și deschise cu copiii, oferindu-le sprijin emoțional pentru a-și exprima gândurile și sentimentele. Acest fapt subliniază că învățarea corectă și adaptată la vârsta și nivelul lor de înțelegere este fundamentală pentru a le permite să se dezvolte într-un mod sănătos, cu încredere și stabilitate în fața provocărilor vieții.

*O campanie DC Medical de informare și educare cu privire la intervenția în caz de situații de urgență sau calamități.

Vezi și: Peste 5.000 de buncăre de protecție civilă în România. Lista acestora și harta interactivă. "Trebuie să avem grijă de liniștea noastră!"

Cum să gestionezi stresul în vreme de război. Irina Bodnariu: O reacție normală include și trăiri negative. Ar fi inuman să fim indiferenți!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel