Noi biomarkeri detectează precoce retinopatia diabetică, principala cauză de orbire la diabetici. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Cercetătorii au identificat noi biomarkeri care pot detecta din timp retinopatia diabetică, cea mai frecventă boală oculară diabetică și o cauză principală de orbire la adulții diabetici.

Noi biomarkeri descoperiți în ochi ar putea fi cheia gestionării retinopatiei diabetice, și poate chiar a diabetului, potrivit noilor cercetări efectuate la Școala de Optometrie a Universității Indiana.

În stadiile incipiente, diabetul poate afecta ochii înainte ca modificările să fie detectabile cu un examen clinic regulat. Cu toate acestea, noile cercetări asupra retinei au descoperit că aceste modificări pot fi măsurate mai devreme decât se credea anterior cu tehnici optice specializate și analize computerizate.

Capacitatea de a detecta biomarkeri pentru această afecțiune care amenință vederea poate duce la identificarea timpurie a persoanelor cu risc de diabet sau insuficiență vizuală, precum și îmbunătățirea capacității medicilor de a gestiona acești pacienți. Studiul a fost publicat în revista PLOS One (link direct studiu).

„Detectarea precoce a leziunilor retiniene cauzate de diabet este posibilă cu metode nedureroase și ar putea ajuta la identificarea pacienților nediagnosticați suficient de devreme pentru a diminua consecințele diabetului necontrolat”, a declarat co-autorul studiului, Ann E. Elsner, profesor la Școala IU. De Optometrie.

Retinopatia diabetică, care este cauzată de modificări ale vaselor de sânge din retină, este cea mai frecventă boală a ochilor diabetici și o cauză principală de orbire la adulții din S.U.A. Din 2010 până în 2050, se așteaptă ca numărul americanilor cu retinopatie diabetică să se dubleze aproape, de la 7,7 milioane câți erau acum 11 ani, la 14,6 milioane.

Noul studiu face parte din actualul trend pe scară largă asupra detectării retinopatiei diabetice prin inteligență artificială aplicată imaginilor retiniene. Cu toate acestea, unii dintre acești algoritmi oferă detecție pe baza caracteristicilor care apar mult mai târziu decât modificările constatate în acest studiu.

Metoda condusă de cercetătorii de la Universitatea din Indiana face posibilă detectarea mai devreme din cauza algoritmilor de procesare a imaginii retiniene descriși în studiu.

„Mulți algoritmi utilizează orice informație de imagine care diferă între pacienții diabetici și pacienți martor, care pot identifica persoanele care ar putea avea diabet, dar acestea pot fi nespecifice”, a spus Elsner. „Metoda noastră poate fi combinată cu celelalte metode de inteligență artificială pentru a furniza informații timpurii despre leziuni localizate pe straturi de retină specifice sau tipuri de țesuturi, ceea ce permite includerea informațiilor care nu sunt analizate în ceilalți algoritmi.”

Analiza computerizată a fost efectuată pe datele din imagini retiniene colectate în mod obișnuit în clinicile bine echipate, dar o mare parte din informațiile utilizate în acest studiu sunt adesea ignorate pentru diagnosticarea sau gestionarea pacienților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel