Nou organ de durere descoperit în piele

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Noul organ descoperit în piele transformă înțepăturile și presiunea în semnale dureroase
Noul organ descoperit în piele transformă înțepăturile și presiunea în semnale dureroase

Cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia au descoperit că în piele există un organ senzorial care este capabil să detecteze durere din cauze mecanice, cum ar fi înțepăturile și loviturile. Studiul lor despre noul organ descoperit este publicat aseară în revista de specialitate Science.

Durerea provoacă suferință și duce la costuri substanțiale pentru societate. Aproape o persoană din cinci experimentează durere constantă și există o nevoie considerabilă de a găsi noi medicamente calmante. Totuși, sensibilitatea la durere este necesară și pentru supraviețuire și are o funcție de protecție. Promovează reacții reflexe care împiedică deteriorarea țesutului, cum ar fi faptul că-ți tragi mâna atunci când simți un obiect ascuțit sau când te arzi.

Este ca o plasă întinsă în piele

Cercetătorii de la Karolinska Institutet au descoperit acum un nou organ senzorial la nivelul pielii, care este sensibil la iritații periculoase date de mediu. Este alcătuit din celule de glia cu mai multe proeminențe lungi și care, colectiv, alcătuiesc un organ asemănător unei plase întinsă în interiorul pielii. Acest organ este sensibil la daune mecanice dureroase, cum ar fi înțepături și presiune.

Studiul, care a fost publicat aseară în jurnalul de specialitate Science, descrie cum arată noul organ sensibil la durere, cum este organizat împreună cu nervii sensibili la durere de la nivelul pielii și cum activarea sa determină impulsuri electrice în sistemul nervos, care au drept rezultat reacții reflexe și apariția durerii.

Celulele care alcătuiesc organul sunt extrem de sensibile la stimuli mecanici, care explică modul în care pot participa la detectarea înțepăturilor dureroase și a presiunii. În experimente, cercetătorii au blocat de asemenea organul în cauză și au constatat o capacitate scăzută de a simți durere mecanică în acest caz.

„Studiul nostru arată că sensibilitatea la durere nu apare doar în fibrele nervoase ale pielii, ci și în acest organ sensibil la durere, descoperit recent. Descoperirea schimbă modul în care înțelegem durerea cronică", spune Patrik Ernfors, profesor la Departamentul de Biochimie Medicală și Biofizică Medicală de la Karolinska Institutet și cercetător principal în acest studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel