Noul coronavirus, când e maxim contagios și în ce sezon ne va lovi cel mai tare. Dr Popovici explică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Prof Univ Dr Emilian Popovici, reputat epidemiolog, a arătat în ce condiții este maxim contagios noul coronavirus și în ce sezon vom avea de furcă din nou cu el. În schimb, la anumite temperaturi comportamentul SARS-CoV-2 se schimbă. 

Prof Univ Dr Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, spune că doar legat de rezistența noului coronavirus în mediul fizic extern (organismului) „au apărut 11 studii în ultimele câteva zile, unele fiind de o opinie, altele de altă opinie".

Totuși, din ce se știe deja, epidemiologul crede că noul coronavirus va fi un virus de sezon rece, precum gripa.

„Însumând datele și mergând pe logica epidemiologică, făcând apel la știința epidemiologică, pot să spun că acest virus își are comportamentul cel mai viabil, deci are viabilitatea cea mai bună și are transmisibilitatea cea mai bună undeva la temperaturi de 4-10 grade Celsius. Deci, în opinia mea, de epidemilog, este un virus de sezon rece, chiar dacă nu putem să facem acum niște precizări foarte clare legate de periodicitatea sezonieră, de sezonalitate, deoarece numărul de persoane infectate la ora actuală este foarte mare în lume. Și sigur că această sezonalitate se va cristaliza și se va delimita în perioada următoare", a arătat Prof Univ Dr Emilian Damian Popovici, la Antena 3.

El spune că dacă vara va fi una caniculară (caniculă în România este considerată dacă timp de trei zile se înregistrează peste 36 de grade Celsius), atunci virusul își va încetini răspândirea, deși nu vom scăpa de el.

„Luând în seamă și alți paramtri, cum ar fi faptul că studiile afirmă că la 37 de grade Celsius, transmisibilitatea virală ar scădea destul de semnificativ, de asemenea luând în considerare că la 70 de grade virusul dispare în mai puțin de 5 minute, pot să gândesc că pe perioada de vară acest virus nu va dispare din populație. Și aici fac o comparație cu virusul gripal, sub acest aspect de manifestare epidemiologică, deci noul coronavirus nu va dispare cum nu dispare nici virusul gripal. Pentru că și gripa în sezonul de vară, în perioada când nu avem factori meteoclimatici favorabili transmiterii virusului gripal, totuși apar cazuri de gripă. (...) Deci, aceste infecții latente există și în perioada de vară, doar că nu este un sezon care să fie favorabil transmiterii lor. Din acest punct de vedere așa cred că se va întâmpla și în cazul COVID-19, în sensul că transmisibilitatea se va diminua în perioada de vară. Dacă temperaturile vor fi de 37 de grade cel puțin sau plus 37 de grade. (...) Vorbesc, subliniez, de temperaturi externe, nu interne, pentru că supraviețuirea virusului în organism este alta", a detaliat epidemiologul.

Totuși SARS-CoV-2 se răspândește și în zonele calde în acest moment, din emisfera sudică. Iată cum explică asta specialistul:

„Mai sunt unii care afirmă că totuși în sezonul cald, în alte zone geografice, infecția progresează. Și aici putem să ne referim la zona tropicală, dar trebuie să nu uităm că acolo temperatura medie este de 18 grade pe an și în sezonul cald ea nu depășește 24-26 de grade. Deci, chiar dacă ne aflăm în sezonul cald în anumite zone, asta nu însemană că se atinge temperatura de 37 de grade de care vorbeam, care este necesară pentru ca circulația virusului să fie temperată" a spus dr Emilian Popovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel