Nu toate testele rapide de detectare a virusului SARS-CoV-2 sunt eficiente! Ce teste sunt recomandate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Test rapid salivă. Foto: Protejat.ro
Test rapid salivă. Foto: Protejat.ro
Test rapid salivă. Foto: Protejat.ro
Test rapid salivă. Foto: Protejat.ro
  • Test rapid salivă. Foto: Protejat.ro
  • Test rapid salivă. Foto: Protejat.ro

Testele antigen de detectare a virusului SARS-CoV-2 reprezintă o alternativă mai rapidă și mai accesibilă de confirmare sau înlăturare a suspiciunilor de infectare în cazul apariției unor simptome sau contactului direct cu persoane pozitive COVID-19. Cu toate acestea, nu toate testele rapide sunt eficiente și nu puține au fost cazurile în care persoane cu rezultate negative la testele rapide au fost confirmate pozitiv în urma testelor de tip RT PCR. Iată ce trebuie să știți: 

Iată ce teste rapide sunt recomandate și ce specificații trebuie să urmăriți înainte de a efectua un test rapid antigen:

Cum identifici un test rapid eficident

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă utilizarea testelor antigenice rapide în special atunci când testele RT-PCR sunt temporar indisponibile. De asemenea, OMS recomandă folosirea testelor rapide care îndeplinesc anumite cerințe. Printre acestea se află:

1. Calitatea datelor disponibile utilizate pentru validarea testului. Aceasta se referă la sursa datelor și modalitatea de realizare a studiului – numărul de subiecți înscriși, selectarea pacienților confirmați anterior cu RT PCR etc.

2. Performanța raportată. Aceasta se referă la specificitate ridicată (minim> 97% și ideal> 99%), pentru a evita rezultate fals pozitive. Sensibilitatea va depinde de starea pacienților incluși în studiu de cercetare (gradul de îmbolnăvire, numărul de zile de la apariția simptomeloretc), precum și calitatea produsului,dar ar trebui să atingă un minim de ≥80%.

3. Capacitatea de producție și dovezi anterioare de calitate. Multe companii noi, fără o istorie de succes în fabricarea și comercializarea de produse de tip diagnostic in vitro au intrat recent pe piață cu teste rapide SARS-CoV-2. În momentul achiziției unor astfel de teste, se recomadă să verificați istoricul companiei producătoare și gama de produse oferite anterior, eventual alte teste de tip diagnostic in vitro. 

4. Condiții de expediere, depozitare și durata de valabilitate. Capacitatea de a rezista la temperaturăridicată și durata de valabilitate extinsă suntesențiale pentru ușurința utilizării testelor rapide. OMS recomandă ca durata de valabilitate la raft să fie de cel puțin 12 -18 luni la temperaturi de 30, chiar 40°C.

5. Disponibilitatea, caracterul complet și claritatea instrucțiunilor de folosire. Acestea ar trebui să fie clare,să conțină ilustrații și să fie ușor de utilizat pentru o persoană nespecializată în preluarea de probe de laborat.

Teste rapide recomandate

Studiile arată că cele mai eficiente teste rapide de detectare a infecției cu SARS-CoV-2 sunt testele fabricate

în Coreea de Sud sau în colaborare cu companii de cercetare din aceeași țară. De altfel, primele teste rapide COVID-19 distribuite la nivel mondial au fost cele de proveniență sud-coreeană.

Este recunoscut faptul că sectorul științei și al tehnologiei din Coreea de Sud este unul dintre cele mai avansate din lume, cu rezultate impresionante în domeniul roboticii și al inteligenței artificiale, dar și în cercetarea medicală.

Pe piața din România există câteva teste fabricate de companii coreene, care se evidențiază prin procente foarte ridicate de specificitate și sensibilitate, comparativ cu rezultatele RT-PCR.

Printre acestea, enumerăm testul BIOCREDIT COVID-19 Ag,  cu o specificitate relativă >99.9% și sensibilitate de 90.32%, produs de RapiGEN, unul dintre liderii industriei de diagnosticare in vitro.

STANDARD Q COVID 19-Ag este de asemenea un test rapid antigen avizat de OMS, cu o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%, produs de SD Biosensor Inc. din Coreea de Sud, companie care ocupă locul 1 la nivel mondial în domeniul diagnosticării in vitro.

Și compania elvețiană Roche, una dintre cele mai mari nume din industria farmaceutică și de diagnostic din lume, a decis să colaboreze cu SD Biosensor Inc, pentru producerea testului rapid ELECSYS SARS-CoV-2 Antigen, cu sensibilitate de 94.5% și specificitate de 99,9%.

Test rapid antigen fabricat în România

Primul test rapid antigen cu performanțe conforme cerințelor OMS fabricat în România este deja distribuit la nivel național.

Testul Rapid COVID-19 ANTIGEN DDS Diagnosticare o sensibilitate de 98.77% și specificitate relativă de 99.03% și este produs de DDS Diagnostic,  companie 100% românească, dedicată inovării în domeniul diagnosticului in vitro. Fondată în anul 2002, compania a produs și teste rapide de depistare a gripei sau hepatitei Tip A.

„Testele rapide antigen sunt foarte utile în depistarea precoce a eventualelor îmbolnăviri și, astfel, prevenirea răspândirii noului coronavirus. Dar important este să folosim teste rapide eficiente, cu sensibilitate și specificitate ridicate, pentru a nu avea surpriza unor rezultate fals negative sau fals pozitive. Important este să depistăm corect cazurile de îmbolnăviri, pentru a avea o șansă de a reveni la normalitate”, a precizat Marius Marinoff, reprezentant protejat.ro, platformă online care oferă produse esențiale în lupta împotriva COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel